Η ποίηση στο «πεζοδρόμιο» των ερτζιανών

i-poiisi-sto-pezodromio-ton-ertzianon

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ένας Κακναβάτος ή μια Δημουλά στο πρωινό τράφικ της Κατεχάκη, αλλά και μόνο το γεγονός πως κάποια ποιήματα θα ταξιδεύουν μέσω των ερτζιανών είναι θετικό. Κι αν δεν πιάσουν και πολύ τόπο και κάποια χαθούν έτσι στον αέρα, όλο και κάτι θα μείνει, όλο και κάποιους θα βοηθήσει να νιώσουν λίγο πιο ωραία.

Το «Kosmos 93,6» και το «Κανάλι-1 90,4», λοιπόν, συνεργάζονται με την Εταιρεία Συγγραφέων και εντάσσουν αναγνώσεις ποιημάτων στη ροή του ραδιοφωνικού τους προγράμματος. Αλλά προσοχή. Δεν αναφερόμαστε σε κάποιες συγκεκριμένες εκπομπές ποίησης με προκαθορισμένη ώρα και ημέρα μετάδοσης. Οχι. Τα ποιήματα θα είναι εμβόλιμα, δίλεπτα «σφηνάκια» στο πρόγραμμα, ξαφνικά, σε άσχετες στιγμές, ανάμεσα σε πολιτικές αναλύσεις και ποδοσφαιρικούς διαξιφισμούς.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων. Με διάθεση εξωστρέφειας και πρόθεση, σε μια εποχή όπου η ανάγνωση και η σχέση με το βιβλίο υποχωρούν, να βρει ευφάνταστους τρόπους να προσεγγίσει τον απλό κόσμο, κάλεσε κατ' αρχάς όλα τα μέλη της να στείλουν από ένα ποίημά τους. Οπερ και εγένετο. Τα ποιήματα θα ηχογραφηθούν με τις φωνές δύο ηθοποιών -δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποιοι θα είναι- και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα αρχίσουν να μεταδίδονται σε καθημερινή βάση από τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς.

«Είναι μια προσπάθεια να κατέβει η ποίηση στον κόσμο», είπε στη χθεσινή παρουσίαση του εγχειρήματος ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Θανάσης Βαλτινός. «Η ποίηση είναι είδος πρώτης ανάγκης. Ενας αντίλογος, μια αντίδραση στο ηχητικό σκουπίδι που εκπέμπεται από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα». Και ο Τίτος Πατρίκιος έδειξε ενθουσιασμένος από την πρωτοβουλία. «Ενώ η ποίηση έχει προέλθει από τον προφορικό λόγο», υποστήριξε, «τα τελευταία χρόνια συνδέεται με το "άηχο" βιβλίο: λευκή σελίδα και μαύρα τυπογραφικά. Είναι ανάγκη να ξαναβρούμε την προφορική παράδοση. Και για όσους ρωτούν αν δύο και τρία λεπτά αρκούν, πιστεύω πως είναι υπεραρκετά».

Δεν έχουν άδικο. Συμφωνούμε κι επαυξάνουμε και όλοι εμείς που βρισκόμαστε (κυρίως) από την πλευρά του ραδιοφώνου και όχι (τόσο) της ποίησης. «Είναι μια ωραία ιδέα», είπε ο διευθυντής τους «Kosmos», Γιώργος Μουχταρίδης. «Η πρόταση αυτή μας λέει να εντάξουμε την ποίηση στην καθημερινότητά μας σε μια διαδικασία πέραν των επετείων του στιλ "Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης"». «Ο ποιητικός λόγος ανεβάζει το επίπεδο του ραδιοφώνου και των ακροατών», συμφώνησε και ο (δικός μας) Γιάννης Τριάντης, που εδώ και τρεις μήνες έχει αναλάβει τη διεύθυνση στο «Κανάλι 1». «Δεχτήκαμε ασμένως να συμμετάσχουμε στο φιλόδοξο εγχείρημα της εξωστρέφειας της Εταιρείας. Το ραδιόφωνο είναι ένα λαϊκό μέσο και η ποίηση, ο διαδηλωτής που θα κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο κάθε μέρα. Για να δανειστώ και τον στίχο ενός ποιητή, "οι στίχοι, στρατεύματα νυχτερινά που βγαίνουν στο φως"».

Σε ίδιο ποιητικό μήκος κύματος και ο γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργος Ξενάριος, που υποστήριξε ότι «τα ποιήματα είναι σαν θραύσματα ονείρου σε πεζή πραγματικότητα».

Διατυπώθηκε και μια σκέψη να διαβάζουν οι ίδιοι οι ποιητές τα έργα τους. Καλή ιδέα, γιατί έτσι θα δημιουργηθεί κι ένα σημαντικής αξίας ηχητικό αρχείο. Αλλά αυτό πάει για αργότερα.