Και χορός και... λάιτ

kai-choros-kai-lait

Με έναν ακόμη πολύτιμο χορηγό έχει από φέτος στο πλευρό του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Την «Coca-Cola light». Όχι μόνο θα το στηρίξει αλλά θα δώσει και υποτροφίες σε πέντε νέους χορευτές να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά καλοκαιρινά σεμινάριά του.

Και δεν τελειώνει εκεί η πρωτοβουλία της να βοηθήσει το σύγχρονο χορό. Εχει ρόλο παραγωγού στη χορευτική παράσταση «Lights on you», με καλλιτεχνική διευθύντρια την Τζένη Αργυρίου, που θα δούμε μέσα Μαΐου (για τρεις ημέρες) στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Για τις ανάγκες της παράστασης έστειλαν κάλεσμα σε περίπου 60 σχολές χορού, ιδιωτικές και κρατικές, αλλά και σε ομάδες από όλη την Ελλάδα. Στην ακρόαση που έγινε αρχές Μαρτίου εμφανίστηκαν 80 χορευτές. Η δεύτερη φάση της οντισιόν θα γίνει το Σάββατο και θα περάσουν δέκα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι πρόβες, που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Από τους υπόλοιπους 70 θα επιλεγούν με κλήρωση πέντε χορευτές για να παρακολουθήσουν δωρεάν τα σεμινάρια χορού του Φεστιβάλ Καλαμάτας.

«Η φιλοσοφία της παράστασης είναι η ανάδειξη μεγάλων ή μικρών προσωπικών ή κοινωνικών στιγμών, στις οποίες ο άνθρωπος είναι πραγματικά ο εαυτός του και φωτίζει τη μοναδικότητά του. Γι' αυτό και τη βαφτίσαμε "Lights on you"», είπε η χορογράφος Τζένη Αργυρίου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Τη γνωρίζουμε από τη συνεργασία της με σύγχρονες ομάδες χορού, όπως τη «Sinequanon», την «amorphy.org» που ίδρυσε με τον Ας Μπουλάγεφ αλλά και τη συμμετοχή της σε διεθνή φεστιβάλ χορού. Εχει θητεία και σε ξένες ομάδες, αφού μετά την αποφοίτησή της από την ΚΣΟΤ συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη.

«Οι χορευτές καλούνται όχι απλώς να εκτελέσουν μια χορογραφία, αλλά να συμμετάσχουν ως δημιουργοί στην παράσταση. Καθένας από αυτούς θα χορογραφεί και τον εαυτό του. Αυτό είναι μια επιπλέον πρόκληση για μένα, δηλαδή να ενώσω όλες τις φωνές σε μια δημιουργική παράσταση», εξήγησε.

Εκτός από τους δέκα χορευτές που θα επιλεγούν από τη διαδικασία της οντισιόν, υπάρχουν ήδη τέσσερις που αποτελούν το σταθερό πυρήνα της ομάδας, ο Ρόουαν Θορπ -παρών σε ψηφιακή μορφή-, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Ερμής Μαλκότσης και η Σταυρούλα Σιάμου. Βοηθός της Τζένης Αργυρίου είναι η Αθηνά Σιδηροπούλου. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, τα σκηνικά επιμελείται η Ολγα Λεοντιάδου, τα κοστούμια η Δέσποινα Μακαρούνη και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.