Τα τραγούδια των κομμάτων που ακούγονται στις εκλογές

ta-tragoudia-ton-kommaton-pou-akougontai-stis-ekloges

Πετυχημένα και μη σάουντρακ κομμάτων και εκλογών τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ο Τσίπρας παραιτήθηκε και πάμε πάλι για εκλογές. Σε δουλειά να βρισκόμαστε ένα πράμα. Επειδή τα περιθώρια είναι μικρά και τα λεφτά λίγα, δεν προβλέπεται να υπάρχει χρόνος για φοβερές και τρομερές προεκλογικές εκστρατείες. Παλιά έβλεπες κινηματογραφικές υπερπαραγωγές για τα σποτάκια της τιβί αλλά και ηχογραφήσεις τραγουδιών. Φέτος τον Σεπτέμβρη, ψωμί και ελιά. Θα ξαναλιώσουν στις κασέτες το «Η φάμπρικα δεν σταματά», συνθέσεις του Σπανουδάκη και το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Λοίζου, που αν ζούσε ακόμα θα έγραφε το «Όλα χαμένα πήγανε».

Σκαλίσαμε λοιπόν τα αρχεία του ίντερνετ και ειδικά του Youtube και σας παρουσιάζουμε επιλεκτικά κάποια τραγούδια που είναι συνδεδεμένα με τα κόμματα, τις προεκλογικές εκστρατείες τους ή τα διαφημιστικά τους σποτ.

Ύμνος Νέας Δημοκρατίας – Συνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς


Σαν ξεκινά το τραγούδι νομίζεις πως είσαι στη Eurovision αρχές του ενενήντα και περιμένεις να βγει η Καιτούλα η Γαρμπή με λαμέ φουστάνι. Τελικά είναι ο Ύμνος της Νέας Δημοκρατίας. Οι σοφοί στίχοι του τραγουδιού σε συγκινούν και σε πείθουν να ρίξεις το ψηφουλάκι σου δαγκωτό «Να `ρθεις σαν άνοιξη να διώξεις τα χιόνια, Να τραγουδούν στα δέντρα πάλι τ’ αηδόνια». Έτσι, γιατί αν δεν βγει η Νέα Δημοκρατία, από χειμώνα θα πηδάμε στο καλοκαίρι και θα το ρίξουν και στη μούγγα τα αηδόνια!

Καλημέρα Ήλιε – Συνθέτης Μάνος Λοίζος


Γράφτηκε λίγο πριν την πτώση της χούντας το 1973. Αρχικά έπαιζε σε συγκεντρώσεις πολλών κομμάτων, μιας και είναι ένα αισιόδοξο τραγούδι. Λόγω του Ήλιου και βέβαια του πράσινου ήλιου του ΠΑΣΟΚ κόλλησε με το συγκεκριμένο κόμμα. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ χρήζει το τραγούδι ως επίσημο ύμνο του. Το 2011, τριάντα χρόνια μετά, η κόρη του Λοίζου Μυρσίνη κινήθηκε δικαστικά για να αποτρέψει το ΠΑΣΟΚ να ξαναχρησιμοποιήσει το τραγούδι αυτό.

Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε… Σταμάτης Σπανουδάκης


Γράφτηκε το 2000 μ.Χ. και η αλήθεια είναι ότι όταν παίχτηκε στην τιβί και στα ραδιόφωνα σου κολλούσε σαν σουξέ της εποχής στον εγκέφαλο. Το σποτάκι θυμίζει διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού και περιμένεις πως στο τέλος θα βγει ο Καραμανλής να πιει ένα μπουκάλι κόκα κόλα. Τέσσερα χρόνια μετά, ο συνθέτης του τραγουδιού στράφηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας με δηλώσεις του στα έντυπα της εποχής.


Σταυρώστε με… Έφη Σαρρή


Τραγούδι χωρίς μουσική, που δεν ξέρεις που να το κατατάξεις; Να το πεις τραγούδι ή να το πεις ποίημα; Η Έφη κατεβαίνει στις εκλογές το 2007 με το Λ.Α.Ο.Σ και ζητά απελπισμένα να την σταυρώσουμε. Να τη σταυρώσουμε και να τη σηκώσουμε και στα χέρια μας. Στο τέλος ζητάει στους νέους προπαντός, να την ακολουθήσουν να ανάψουνε το φως. Α, την καημένη…

Chariots of Fire – Βαγγέλης Παπαθανασίου


Στις σποτ του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του 1993 ακούγεται η όμορφη σύνθεση του Παπαθανασίου «Δρόμοι της φωτιάς». Βλέπεις τον Ανδρέα Παπανδρέου με το ένα πόδι στον τάφο, ακούς τον εκφωνητή να λέει πως η Ελλάδα είναι το όραμα και στο μπαγκράουντ ακούγεται η επική μουσική. Στο ενδιάμεσο πετάγονται πόλεις της Ελλάδας και δείχνοντας ανάλογα βίντεο με πλήθος κόσμου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Όλος αυτός ο κόσμος που σήκωνε περήφανα πράσινες σημαίες. Τι απάτη! Η σύνθεση του Παπαθανασίου παραμένει έξοχη, παρόλη την άστοχη χρήση της στις εκλογές του 1993.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά – Γιώργος Σαρρής


Γράφτηκε το 2012 από τον γνωστό τραγουδιστή του συγκροτήματος Ζιγκ Ζαγκ. Συνδεδεμένο με το ΚΚΕ και εμπνευσμένο από το σύνθημα του ΠΑΜΕ. Ηχογραφήθηκε την επομένη της μεγάλης απεργίας της 9ης Νοεμβρίου του 2012. Αρκετά πιασάρικο λόγω του συνθήματος και με προσεγμένη μελωδία. Από τις «βόλτες με κλεμμένο αμάξι» και το «δεν είμαι τρομοκράτης» ο Σαρρής ωρίμασε και την είδε αριστερά.


Χρυσή Αυγή – Οικογένεια Αθανασοπούλου


Έχει και η Χρυσή Αυγή τα τραγούδια της και μάλιστα αρκετά. Αν μετρήσεις δε και τα views στο youtube σε πιάνει μια ανησυχία. Το ομώνυμο τραγούδι ξεκινάει επικά αλλά τελικά γίνεται ελαφροπόπ. Μεταξύ των στίχων λέει και το εξής «Έλληνες Άρια Φυλή, Άθλους διοργανώναμε, όταν οι βάρβαροι άπλυτοι, στα δέντρα σκαρφαλώνανε». Ούτε μπάνιο δεν κάνανε οι αχρείοι οι Ευρωπαίοι. Κατάλαβες;

Τέσσερις εποχές – Άνοιξη – Vivaldi


Την Πολιτική Άνοιξη την θυμάστε; Τον Σαμαρά με τα πατομπούκαλα και τα κουστούμια δυο νούμερα μεγαλύτερα από το κανονικό του; Στο τηλεοπτικό σποτάκι η φωνή του Γιάννη Φέρτη σε μαγνητίζει και η έξυπνη σύνδεση της Άνοιξης από της Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι με την Πολιτική Άνοιξη κάνει το προεκλογικό σποτ υποφερτό.