7 λόγοι που αποτυγχάνει η δίαιτα

7-logoi-pou-apotynchanei-i-diaita

Ακολουθείτε τη δίαιτα της φίλης σας


Αγνοείστε παντελώς ότι γνωρίζετε για τις υποτιθέμενες δίαιτες μανίας. Ακόμα και αν η αγαπημένη φίλη σας ορκίζεται ότι βρήκε το κρυφό μυστικό για το αδυνάτισμα, αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει σε σας. Η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες πολλές φορές απευθύνονται σε διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση, ειδικά όταν τρώτε ακριβώς τα ίδια φαγητά, όπως ο σύζυγός σας για ένα μήνα και αυτός χάνει 5 κιλά, ενώ εσείς βάζετε 4. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine το περασμένο έτος, αναφέρει ότι αν ακολουθήσετε μια τυπική μεσογειακή διατροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους .

Το μυστικό για την μόνιμη απώλεια βάρους είναι  να βρείτε μια διατροφή που να σας αρέσει πραγματικά, τότε μόνο θα είστε σε θέση να κολλήσετε μ’ αυτήν. Συγκρατείστε την λαχτάρα σας για υδατάνθρακες τρώγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Από πρωτεΐνες προτιμήστε κυρίως τα λευκά κρέατα, τα μπιφτέκια γαλοπούλας, το ψητό κοτόπουλο και  τα ψάρια.

Τρώτε μικρό πρωινό


Όταν πρόκειται για το πρωινό σας γεύμα, να ξέρετε ότι το μέγεθος μετράει πολύ!! Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα σοβαρό βάρος. Ενενήντα τέσσερις γυναίκες τέθηκαν σε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Οι μισές γυναίκες είχαν ένα μεγάλο πρωινό ( 610 θερμίδες) και οι άλλες μισές ένα πιο μέτριο πρωινό γεύμα ( 290 θερμίδες ). Το εκπληκτικό αποτέλεσμα: Σε μόλις οκτώ μήνες, η ομάδα που έτρωγε πλούσιο πρωινό έχασε κατά μέσο όρο 40 κιλά, ενώ η άλλη έχασε μόλις 10 κιλά.

Ο στόχος σας στο πρωινό πρέπει να είναι περίπου 500 θερμίδες. Ένα πρωινό που αποτελείται από ολικής αλέσεως δημητριακά, ένα αυγό βραστό και ένα ποτήρι γάλα, ή δύο φέτες του τοστ ολικής με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο και μια μπανάνα κομμένη σε φέτες είναι ότι καλύτερο. Να θυμάστε ότι αν νιώθετε πεινασμένοι το πρωί, τότε είναι πολύ πιθανό να τρώτε πάρα πολύ ή πολύ αργά το βράδυ. Για να έχετε όρεξή το πρωί μην τρώτε μετά τις 20:00 το βράδυ.

Δεν καταμετράτε τις θερμίδες που τρώτε


Η υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια των γευμάτων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παχύνετε. Γνωρίζετε ότι τσιμπολόγημα με μία μόνο επιπλέον φέτα τυρί την ημέρα μεταφράζεται σε 10 επιπλέον κιλά το χρόνο; Για να βρείτε το τι πραγματικά τρώτε κάθε ημέρα, κρατείστε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Το ημερολόγιο τροφίμων είναι ιδανικό για ανθρώπους που συνήθως τσιμπολογούν όλη την ημέρα, μας λέει ο Sari Greaves, RD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας στη Νέα Υόρκη. Όταν γράφετε ότι τρώτε, τότε είστε πολύ πιο ενήμεροι για το τι βάζετε στο στόμα σας, βοηθώντας σας να εντοπίσετε τα προβλήματα στη διατροφή σας. Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η καταγραφή του τι τρώτε μπορεί να διπλασιάσει την ποσότητα του βάρους που χάνετε.

Η παράλειψη γευμάτων


Πολλές γυναίκες περνούν χωρίς πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα, επειδή έχουν μια βραδινή έξοδο ή επειδή το παράκαναν το προηγούμενο βράδυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια τάση μανίας για υπερκατανάλωση τροφής αργότερα.  Η απόδειξη: Μια έκθεση της USDA, της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών που κυκλοφόρησε φέτος, διαπίστωσε ότι το τέντωμα του χρόνου μεταξύ των γευμάτων από τέσσερις έως πέντε ώρες, σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Μια αναμονή έξι ωρών κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Όταν τελικά τρώτε, θα καταναλώσετε πολύ περισσότερο φαγητό και μάλλον θα επιλέξετε λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Προσπαθήστε να μην αφήνετε κενό μεταξύ των γευμάτων σας περισσότερο από τέσσερις ώρες. Με αυτόν τον τρόπο να είστε σίγουροι ότι δεν θα το παρακάνετε στο επόμενο γεύμα. Εφοδιάστε το ντουλάπι σας ή το συρτάρι του γραφείου σας, με ολικής αλέσεως δημητριακά ή ξηρούς καρπούς. Και πάντα να έχετε ένα γιαουρτάκι με 0 % λιπαρά ή ένα κομμάτι φρέσκου φρούτου μπροστά και στο κέντρο στο ψυγείο σας.

Υπερβολική κατανάλωση υγιεινών τροφίμων


Μην εξαπατήστε. Ακόμη και οι υγιεινές τροφές όπως τα καρύδια, τα αβοκάντο και γενικά οι ξηροί καρποί μπορεί να ανατρέψουν τη δίαιτά σας, αν τις καταναλώνετε υπερβολικά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να τρώτε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καίτε, είναι τόσο απλό. Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικά θα επιλέξετε τα τρόφιμά σας, πρέπει όμως ν’ ασκήσετε έλεγχο πάνω τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μετράτε σχεδόν τα πάντα. Για παράδειγμα ρίξτε στη σαλάτα σας 3-4 ξηρούς καρπούς και όχι μια χούφτα ή μόνο δύο φέτες αβοκάντο. Το ελαιόλαδο 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού και η σάλτσα σαλάτας 1 κουταλιά της σούπας.

Aκυρώνοντας το όφελος της γυμναστικής σας


Πολλές φορές σκέφτεστε ότι μετά από ένα κουραστικό πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι σας ή στο γυμναστήριο, αυτό σας δίνει το δικαίωμα σε ένα-δύο επιπλέον κομμάτια πίτσα. Δυστυχώς όμως μια δίαιτα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, ο λόγος; Συνήθως υποτιμούμε το πόσες θερμίδες τρώμε και υπερεκτιμούμε τον αριθμό θερμίδων που καίμε σε κάθε άσκηση. Έτσι, αν νομίζετε ότι έχετε κερδίσει ένα σνακ μετά την προπόνηση σας, ξανασκεφτείτε το.

Αποφύγετε να φάτε ένα ανθυγιεινό σνακ μετά την προπόνηση μεταξύ των γευμάτων. Αν είστε πραγματικά πεινασμένοι μετά το γυμναστήριο, τότε συνδυάστε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως ένα γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με φρούτα ή 2 κουταλιές της σούπας χούμους με 3 κράκερ ολικής αλέσεως.  Επιβραβεύστε λοιπόν τον εαυτό σας για την άσκηση, αλλά όχι με το φαγητό. Αντί αυτού, μετά από ένα ορισμένο αριθμό προπονήσεων, να προγραμματίσετε ένα μανικιούρ ή μια βόλτα στο κινηματογράφο το Σάββατο.

Προσέχετε τι τρώτε μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι ζωές μας είναι συνήθως προγραμματισμένες και οργανωμένες και έτσι είναι ο τρόπος που τρώμε. Το Σάββατο και την Κυριακή αυτή η οργάνωση εξαφανίζεται. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 από την Ιατρική Σχολή του Σαιντ Λούις, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπων που ακολουθούσαν κάποια δίαιτα. Βρήκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί έτρωγαν περισσότερο το Σάββατο και την Κυριακή (έτρωγαν το περισσότερο λίπος το Σάββατο από κάθε άλλη ημέρα της εβδομάδας ), φέρνοντας τις προσπάθειες απώλειας βάρους τους σ’ ένα οδυνηρό  διήμερο αδιέξοδο.

Πριν από το Σαββατοκύριακο (ας πούμε την Πέμπτη το βράδυ), σκεφτείτε τι θα μαγειρέψετε ή αν θα φάτε έξω. Στη συνέχεια σχεδιάστε την κατανάλωση των θερμίδων σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρακάμψετε κάποια γεύματα. Αντίθετα θα κόψετε από εδώ και εκεί, για να αφήσετε κάποια περιθώρια για το Σαββατοκύριακο σας. Για παράδειγμα, παραλείψτε το χυμό σας το πρωί ή τις πατάτες στο μεσημεριανό σας γεύμα ή φάτε ένα μήλο αντί για ένα παγωτό το απόγευμα, έτσι ώστε να μπορείτε αυτές τις θερμίδες να τις κρατήσετε για ένα ιδιαίτερο δείπνο το σαββατόβραδο. Αν θέλετε ενισχύστε τον προϋπολογισμό των θερμίδων σας ακόμα περισσότερο, πηγαίνετε μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο κάθε μέρα με τον άντρα ή τα παιδιά σας.