The Day the Earth Stood Still (2008). Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας

the-day-the-earth-stood-still-2008


  • Σκηνοθεσία : Scott Derrickson
  • Ηθοποιοί: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Jaden Smith, John Cleese, Jon Hamm, Kathy Bates
  • Είδος Tαινίας: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Δεκεμβρίου 2008
  • Προϋπολογισμός: 80 εκατομμύρια δολάρια
  • Box office: 233.1 εκατομμύρια δολάρια
  • Συνολική Διάρκεια: 103 λεπτά
  • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Tyler Bates
  • Εκτέλεση Μουσικής: Tim Williams, The Hollywood Studio Symphony Orchestra, The Hollywood Film Chorale
  • Η κυκλοφορία του δίσκου διεξήχθη από την εταιρεία Varèse Sarabande το 2008 και είναι διάρκειας 53 λεπτά


Σημαντική σημείωση: Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τη μουσική της ταινίας The Day the Earth Stood Still (2008).


Λίγο πριν μας αφήσει το 2008 έκανε την εμφάνιση του στους κινηματογράφους το remake μιας κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1951… το The Day the Earth Stood Still… Η νέα ταινία θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των γιορτών καθώς φαινόταν να έχει όλες τις προϋποθέσεις… λαμπερό επιτελείο ηθοποιών, πλούσια οπτικά εφέ και κυρίως μια καλή ιστορία… Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε… το όλο τελικό αποτέλεσμα ήταν άνευρο και χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Δυστυχώς από αυτό δε μπόρεσε να ξεφύγει ούτε ο ανερχόμενος Tyler Bates που ανέλαβε τη σύνθεση της μουσικής της ταινίας.


Ο συνθέτης από τα πρώτα κομμάτια του ost μας δείχνει καθαρά που περίπου θα κινηθεί. Κύριο μέλημά του είναι η δημιουργία έντασης και ατμόσφαιρας… Ένα μικρό θέμα βρίσκουμε στο Mountain Climber όπου τα έγχορδα και οι φωνές κυριαρχούν. Στο National Security ένταση δημιουργούν κρουστά και ηλεκτρονικοί ήχοι με τη συνοδεία της ορχήστρας. 


Tο ίδιο ύφος συνεχίζει να υπάρχει και στα επόμενα κομμάτια με τους υπόγειους ηλεκτρονικούς ήχους να κυριαρχούν χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα και χωρίς να έχουν τη παραμικρή έμπνευση. Λίγο ξεχωρίζει το Military Approach και αυτό γιατί απλά τα υπόλοιπα κομμάτια είναι ανάξια ακρόασης. Στο Fighter Drones τα κρουστά δίνουν μια σχετική ώθηση αλλά για πολύ λίγο. Ακολουθούν τα ήρεμα και ατμοσφαιρικά Came To Save The Earth και I'm Staying για να συνεχίσουμε με το κάπως πιο δυνατό αλλά σύντομο Helen Drives. 


Στο Orb Rising η εμφάνιση πλήρους ορχήστρας και φωνητικών κάνουν τα πράγματα κάπως καλύτερα καθώς ένα μικρό θέμα παρουσιάζεται. Δυστυχώς μέτρια κομμάτια με ανολοκλήρωτες ιδέες ακολουθούν και μόνο στο Distress τα πνευστά κάνοντας την εμφάνισή τους δίνουν κάποιο μικρό ενδιαφέρον. Το soundtrack αποκτά κάπως αργά ενδιαφέρον στο Aphid Reign όπου τα έγχορδα μας δίνουν ένα αρκετά δυνατό θέμα γεμάτο ένταση! Στο He’s Leaving ιδέες που ακούσαμε πριν παρουσιάζονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένες σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια του ost!


Δυστυχώς ο Tyler Bates δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο. Τα κομμάτια του soundtrack που αξίζουν είναι ελάχιστα και συγκεκριμένα είναι τα National Security, Aphid Reign και Hes Leaving… 


Σε όλο το υπόλοιπο ost τα έγχορδα, οι ηλεκτρονικοί ήχοι και τα κρουστά το μόνο που καταφέρνουν να δημιουργήσουν είναι ένταση και ατμόσφαιρα που έχουν όμως αξία μόνο μέσα στη ταινία και όχι έξω από αυτήν. Η μόνη αρετή της μουσικής είναι πως λειτουργεί αρκετά καλά μέσα στη ταινία… αυτό όμως είναι και άσχημο γιατί καλλιεργεί προσδοκίες στον θεατή της ταινίας για το soundtrack που όμως απογοητεύεται όταν τελικά το ακούσει ξεχωριστά. 


Πολύ πιθανόν ο ακροατής να μη βρει καν το κουράγιο να ακούσει το soundtrack μέχρι το τέλος του καθώς τα κομμάτια είναι 28 και το καλύτερο θα ήταν να λείπουν πολλά από αυτά. Πολύ κρίμα για τον συνθέτη του 300 καθώς εκεί η δουλεία του ήταν πολύ πιο προσεγμένη χωρίς βέβαια και εκεί να είναι κάτι το εξαιρετικό...


Trivia


Τελευταία δουλεία του συνθέτη είναι το Watchmen που μπορεί να είναι κάπως καλύτερο αλλά και πάλι όχι ικανό να κερδίσει τον ακροατή.


Tracklist


1. Stars

2. Mountain Climber

3. National Security

4. This Is Not an Exercise

5. Do You Feel That?

6. Military Approach

7. G.O.R.T.

8. Surgery

9. Interrogation

10. You Should Let Me Go

11. Friend to the Earth

12. Fighter Drones

13. Came to Save the Earth

14. I'm Staying

15. Helen Drives

16. Containing G.O.R.T.

17. Orb Rising

18. They're Not Afraid of Us

19. Flash Chamber

20. Helicopter Collision

21. See My Son

22. Cemetery

23. Distress

24. Wrong Place Wrong Time

25. Aphid Reign

26. Power Down

27. He's Leaving

28. Beginning


Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας The Day the Earth Stood Still (2008) που είναι Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας.