Ψηφιακά δρώμενα στην Πειραιώς

psifiaka-dromena-stin-peiraios

Σε ρυθμούς ψηφιακούς κινείται η Πειραιώς στις αρχές Απριλίου. Αύριο, εγκαινιάζεται στο «Εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) η έκθεση των 43 αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακές μορφές τέχνης». Πρόκειται για μια πρώτη καταγραφή των αποτελεσμάτων του προγράμματος, με έργα και εργασίες της περιόδου 2004 έως 2007 πολλαπλών εκφραστικών μέσων (διαδραστικές εγκαταστάσεις, βιντεοτέχνη, οπτικοακουστικά, διαδικτυακές εφαρμογές, τρισδιάστατα γραφικά κ.ά).

Παράλληλα, λίγο πιο πάνω, στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), οργανώνεται από την Παρασκευή και μέχρι τις 13 Απριλίου το 4ο Athens Video Art Festival, το πρωτοποριακό φεστιβάλ οπτικοακουστικών τεχνών που προσελκύει τους λάτρεις της κινούμενης εικόνας.

Ο ψηφιακός πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες, η μουσική, η φαντασία και η διάθεση για πειραματισμό είναι τα συστατικά αυτού του φεστιβάλ, όπου παίρνουν μέρος καλλιτέχνες από 45 χώρες, με 315 έργα. Ο φετινός σταρ είναι ο Μπιλ Βαϊόλα, ο πρωτοπόρος στη χρήση του βίντεο δημιουργός, ο οποίος έχει συντελέσει στη διερεύνηση του φάσματος της οπτικοακουστικής τέχνης.

Χαρακτηριστικό του Βαϊόλα, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια κινείται από τις βιντεοταινίες μέχρι τις παραστάσεις ηλεκτρονικής μουσικής, είναι η ευαισθησία που βγάζει χρησιμοποιώντας την «ψυχρή» τεχνολογία. Στα έργα του εστιάζει σε εμπειρίες όπως η γέννηση και ο θάνατος, ασχολείται με τις πνευματικές παραδόσεις των ανατολικών θρησκειών αλλά και με τον χριστιανικό μυστικισμό, ενώ εξερευνά τη δύναμη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Τον Βαϊόλα θα παρουσιάσει ο επιμελητής του Μουσείου Σμιθσόνιαν Τζον Χάντχαρτ, με αποσπάσματα από γνωστά βίντεό του, όπως τα Hatsu Yume, The Passing, The Sleep of Reason, The Crossing, καθώς και από το πρόσφατο Tristan Project, που βασίζεται στη νέα παραγωγή της όπερας «Τριστάνος και Ιζόλδη» από τον σκηνοθέτη Πίτερ Σέλαρς.

Το 4ο Athens Video Art Festival πλαισιώνεται και από συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων: Μίκρο, Raining Pleasure, Ρόδες, Ινφο, Squirk, Zebra Tracks κ.ά.