Το Mobile World Congress της Βαρκελώνης είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση τηλεπικοινωνιών και κινητών τεχνολογιών στο πλανήτη με τις μεγάλες εταιρείες να δείχνουν τι έρχεται στις φορητές συσκευές αλλά και στη καθημερινότητά μας.
H μάχη των Smartphones
LG, Samsung, Huawei, ZTE και Xiaomi πραγματοποίησαν ξεχωριστές εκδηλώσεις για να παρουσιάσουν τα νέα κορυφαία μοντέλα τους, ενώ οι τέσσερις πρώτες είχαν και μεγάλη παρουσία εντός MWC.
Σε κάθε περίπτωση οι «παραδοσιακοί» κατασκευαστές θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις από μια ομάδα νέων παικτών από την Κίνα, οι οποίοι παρουσιάζουν εξαιρετικά μοντέλα στο μισό κόστος.
Αλλά και στη πολύ δημοφιλή μεσαία κατηγορία Smartphone, των 200-250 ευρώ, θα δούμε κινητά ανώτερης κατηγορίας, πανίσχυρα, με οθόνες 5” 1080p για άνετη χρήση στο web, video, apps και διάβασμα βιβλίων και περιοδικών χωρίς συμβιβασμούς.
LG
Αυτή τη φορά η LG κέρδισε τις εντυπώσεις του φετινού MWC με το G5, όχι τόσο για το μεταλλικό μονοκόμματο σασί και την αποσπώμενη μπαταρία, ούτε και για τον πανίσχυρο επεξεργαστή Qualcomm 820 ή την οθόνη 5,3” QHD και τις δυο κάμερες, η μια ευρυγώνια 135 μοιρών, αλλά με την υποδοχή στο κάτω μέρος του G5 η οποία χρησιμοποιείται από ένα οικοσύστημα περιφερειακών συσκευών.
Συγκεκριμένα μαζί με το G5 θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι «φίλοι» του, όπως τους αναφέρει η LG:
LG Cam Plus, η οποία προσφέρει καλύτερο κράτημα του G5 με το ένα χέρι, πρόσθετη μπαταρία 1.200mAh, και κουμπιά ζουμ και λήψης φωτογραφιών.
LG Hi-Fi Plus από την Bang&Olufsen, το οποία προσφέρει ήχο υψηλής ευκρίνειας μέσω upsampling ή αρχεία HD Audio. Σημειωτέον η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα σε άλλα smartphones αλλά και στο PC.
LG Cam 360 και VR, πρόκειται για γυαλιά Virtual Reality με βάρος μόνο 182γρ. τα οποία αν συνδυαστούν με την κάμερα 360 μοιρών δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το video 360 μοιρών είναι η νέα τάση στο YouTube αλλά και στο Facebook.
LG Smart Controller, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Parrot και θα προσφέρει εύκολο χειρισμό των Drones της εταιρείας.
Samsung
Η Samsung σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση με χρήση VR, αλλά και με μια εμφάνιση έκπληξη του Mark Zuckerberg στη σκηνή, ανακοίνωσε τα Galaxy S7 και S7 Edge. Φυσικά όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω στο S7 Edge το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του S6 Edge, με μεγαλύτερη οθόνη 5,5”, μεταλλικό σασί, μεγαλύτερη μπαταρία, υποδοχή microSD, αδιαβροχοποίηση και καλύτερη κάμερα ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
O Mark Zuckerberg ανέφερε ότι η Virtual Reality αλλά και τα video 360 μοιρών θα μπουν σύντομα στο Facebook και στη ζωή μας αρκεί βέβαια οι κάμερες – αξεσουάρ που χρειάζονται να έχουν λογικές τιμές.
Huawei
H Huawei πέρα από μια σειρά εντυπωσιακά Smartphones, ειδικά στη μεσαία κατηγορία, παρουσίασε το MateBook, ένα 2-1 tablet-PC, στα πρότυπα του Microsoft Surface. Έχει οθόνη 12” με ανάλυση 2160×1440 pixel, μεταλλικό και πολύ λεπτό σασί, επεξεργαστές 6ης γενιάς Intel Core M5 και M7 και Windows 10. Στο πακέτο περιλαμβάνεται πληκτρολόγιο με δερμάτινο κάλυμμα και οι τιμές ξεκινάνε από τα 700 ευρώ.
Sony
H Sony έκανε την έκπληξη μια και παρουσίασε τη νέα σειρά Smartphones Χ, με τρία μοντέλα, τα οποία θα αντικαταστήσει τη κορυφαία σειρά Z. Παράλληλα ετοιμάζει και μια σειρά περιφερειακών, όπως και η LG, για το ψηφιακό σπίτι αλλά και για διασκέδαση και επικοινωνία με φίλους.
ZTE
Στην Ελλάδα η ZTE είναι γνωστή για μερικά εισαγωγικά μοντέλα Smartphones, στο MWC και ειδικά στη Κίνα παρουσίασε μια πλήρη γκάμα Smartphones με τις high-end σειρές Nubia και Axon σε πρώτο πλάνο. Εκεί που θα δοθεί όμως η μεγάλη μάχη είναι στις μεσαίες σειρές με τα μοντέλα Blade V7 και V7 Lite. Πρόκειται για εντυπωσιακές συσκευές για τη κατηγορία τους με τιμές που θα κυμαίνονται γύρω στα 200 ευρώ. Αναμένονται στην αγορά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Lenovo
Στο περίπτερο της Lenovo μας έκανε εντύπωση το Vibe K5 Plus το οποίο έχει οθόνη 1080p, όπως και τα περισσότερα νέα μεσαία Smartphones, αλλά και δυο μοντέλα Medion (πρόκειται μια εταιρεία της Lenovo), όλα σε τιμές γύρω στα 200 ευρώ!
Alcatel και Wiko, επίσης θα κονταροχτυπηθούν στην μεσαία κατηγορία, μαζί με τους υπόλοιπους, και ειδικά στο νεανικό κοινό με εξαιρετικές συσκευές χαμηλού κόστους και ξεχωριστό design.
Τέλος, οι άγνωστες ίσως για το ευρύ κοινό, αλλά μεγάλες εταιρείες στη Κίνα, Xiaomi και Gionee, απειλούν στα ίσια τους μεγάλους παίκτες των κινητών με τα Mi 5 και S8 αντίστοιχα τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα γνωστά high-end smartphones και κοστίζουν τα μισά χρήματα.
5G, πιο γρήγορα δεν γίνεται!
To 5G είναι καθ’ οδόν προς τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (αναμένεται στην αγορά το 2020) και θα είναι ένα πραγματικό άλμα στις ασύρματη πρόσβαση στο Internet και μεταφορές δεδομένων. Για να πάρουμε μια ιδέα, το σημερινό 4G/LTE προσφέρει ταχύτητες μέχρι 38Mbps σε πραγματικές συνθήκες, το VDSL έως 50Mbps, ενώ το 5G θα αγγίξει τα 6Gbps με θεωρητικό μέγιστο τα 20Gbps! Πέρα από την αδιανόητη ταχύτητα για τα σημερινά δεδομένα θα αυξηθεί δραματικά και η ταχύτητα απόκρισης στο Internet κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε streaming video 4K, video 360 μοιρών αλλά και virtual reality κόσμους στα κινητά μας τηλέφωνα.
Παράλληλα θα ωφεληθούν όλες οι σχετικές εφαρμογές, όπως οι φορητές πληρωμές, τα αυτόνομα αυτοκίνητα που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο πληροφοριών, οι ιατρικές επεμβάσεις εξ’ αποστάσεως ενώ μια ταινία που σήμερα θέλει για να κατέβει 6 λεπτά θα κατεβαίνει σε 15 δευτερόλεπτα!
Φορητές πληρωμές
Οι πληρωμές μέσω smartphones και φορετών συσκευών (wearables) θα αρχίσουν σιγά σιγά να εμφανίζονται και στην Ελλάδα μια και οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν πλέον. Visa, Mastercard, Samsung, Apple, Google είναι μερικές μόνο από τις εταιρίες-υπηρεσίες που θα ανταγωνιστούν για να τους εμπιστευτούμε τις κάρτες μας και για να πληρώνουμε με τα κινητά μας στα υπάρχοντα τερματικά στα καταστήματα.
Διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα
Σχεδόν σε κάθε περίπτερο μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και καταναλωτικών προϊόντων υπήρχε ένα αυτοκίνητο ή κάποιο μέρος του, ενώ η Ford είχε το δικό της μεγάλο περίπτερο όπου έδειχνε το σύστημα iSync. Η Visa συνεργάζεται με τη Honda έτσι ώστε να φέρει τις φορητές πληρωμές εντός του αυτοκινήτου. Το σενάριο έχει ως εξής: κινούμαστε στο δρόμο και θέλουμε να βάλουμε βενζίνη, στον υπολογιστή του αυτοκινήτου θα εμφανίζονται τα συνεργαζόμενα βενζινάδικα με τις τιμές, το GPS θα μας κατευθύνει στην κατάλληλη αντλία, θα γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και με ένα κλικ μέσα από το αυτοκίνητο θα πληρώνουμε.
Internet Of Things
Τέλος, οι υπολογιστές σε ένα τσιπάκι σε συνδυασμό με τους διασυνδεδεμένους σένσορες, (εκατομμύρια εξ’ αυτών βρίσκονται παντού τριγύρω μας σε διάφορες συσκευές), χτίζουν σιγά-σιγά το λεγόμενο Internet Of Things. Το κέντρο ελέγχου των διασυνδεδεμένων συσκευών θα είναι ένας υπολογιστής, ένα smartphone, αλλά και σχετικές υπηρεσίες cloud, τα οποία θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε εύκολα και απλά τις διάφορες συσκευές δημιουργώντας εξατομικευμένα σενάρια χρήσης μάλιστα.