Η δύναμη της συνήθειας και τι κακά ενέχει

i-dunami-tis-sunitheias-kai-ti-kaka-enechei

Ο άνθρωπος από τη φύση του είθισται να μπαίνει σε καλούπια και να ακολουθεί την πεπατημένη, γιατί έτσι νιώθει πιο ασφαλής. Αντιθέτως όταν βγαίνει έξω από τα νερά του, έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να αρχίζουν οι ανασφάλειες, και το εκάστοτε άτομο συνειδητοποιεί πως βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.



Αυτός είναι ο γενικός κανόνας της ανθρώπινης συμπεριφοράς που μερικές φορές μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από άτομο σε άτομο, αλλά πάντως, αυτό είναι το κεντρικό στοιχείο από το οποίο περιστρέφονται μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Πρέπει να έχετε κατά νου, πως όταν βαδίζουμε σε γνώριμα μονοπάτια, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να οδεύουμε συνήθως εκεί που εμείς επιθυμούμε, με απώτερο σκοπό να μη βρεθούμε σε απρόοπτα γεγονότα που ίσως να μας επιφέρουν κακές εκπλήξεις.

Όμως, διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, σίγουρα θα βγάλεις το συμπέρασμα πως η δύναμη της συνήθειας μας προφυλάσσει από διάφορους κινδύνους. Επομένως είναι καλό να βασιζόμαστε σε αυτή. Εδώ θα σου απαντήσω με κάτι που ισχύει πάντα στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων, δηλαδή πως το καλό και το κακό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, και το οριοθετούμε εμείς ή ο περίγυρος μας, βάσει των εμπειριών που είχαμε κατά το παρελθόν, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και ο σωστός δρόμος.

Στο παρόν άρθρο, θα επιδιώξω να σας εξηγήσω τις κακές πτυχές που έχει η δύναμη της συνήθειας, προσεγγίζοντας το ζήτημα με διάφορα στοιχεία που τα παραβλέπουμε όλοι μας ως προσωπικότητες, διότι έτσι είμαστε πλασμένοι να πράττουμε, και τούτη η ιδιομορφία οφείλεται στο γεγονός επειδή είμαστε εγκλωβισμένοι στα πάθη μας, όπως για παράδειγμα, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, το υπερβολικό φαγητό, οι αμέτρητες ώρες μπροστά στην τηλεόραση κ.λπ.

Η δύναμη της συνήθειας ωθεί σε κακές επιλογές


Προφανώς όταν βολευόμαστε σε κάτι, είναι αδιανόητο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο να χαλάσει αυτήν την υπέροχη εικόνα, γιατί έτσι αμέσως θα δημιουργηθούν αρνητικά συναισθήματα και θα αισθανθούμε ότι δεν περνάμε καλά, κατά το φτωχό μας μυαλό πάντα, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι πηγαίνουμε προς ολοταχώς προς το γκρεμό. Έλα όμως, που κάτι τέτοιο είναι μία εσφαλμένη εντύπωση και την ενστερνίζονται διάφοροι τύποι μέσα στην κοινωνία μας για να δικαιολογήσουν τις ατασθαλίες στην κραιπάλη που διεξάγουν σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο το χειρότερο από όλα είναι ότι όταν συνηθίσουμε σε μία κακή επιλογή και συνεχίζουμε να την ακολουθούμε για πολλά χρόνια, μας καταστρέφει σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, να γίνουμε αντικοινωνικοί, να βλάπτουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε ζημιά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως και στους γνωστούς μας, δίχως να το καταλαβαίνουμε ή να αποδεχόμαστε πως εμείς φταίμε και είμαστε η αιτία του κακού.

Εν τούτοις, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις. Εννοείται πως είναι ανόητο να περάσουμε στο αντίθετο άκρο και να νιώθουμε διαρκώς ενοχές για τα πάντα. Εδώ απαιτεί αυτογνωσία, εστιάζοντας στο αληθινό πρόβλημα, με σκοπό να το επιλύσουμε και να το εξαλείψουμε. Και εφόσον δεν είναι εφικτό, τότε να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού γιατρού για να μας στηρίξει και να μην μεγεθυνθεί περαιτέρω το ζήτημα, και φτάσει σε σημείο να είναι μη αναστρέψιμο, όπως για παράδειγμα κάνοντας κακό στην υγεία μας.

Προβλήματα στην επαγγελματική ζωή


Συζητώντας κατά καιρούς με διάφορους επιχειρηματίες και επαγγελματίες σε πολλούς τομείς, συχνά-πυκνά ακούω διάφορες ιστορίες για άτομα που ενώ είχαν απίστευτες ικανότητες και θα μπορούσαν να φτάσουν στην κορυφή, πήραν τον κατήφορο, διότι δεν μπορούσαν να αποβάλουν την τεμπελιά, την επιθετική συμπεριφορά, την κλεπτομανία, τι σεξιστικές συμπεριφορές, τον ρατσισμό, τον αλκοολισμό, τα ναρκωτικά, και αρκετά άλλα που αν τα αναφέρω όλα, ίσως να χρειαστούν δεκάδες σελίδες και τελικά σας κουράσω.

Μέσα σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρηματίες που ενώ κατόρθωσαν να ανεβάσουν την εταιρεία τους στα ύψη, αποκτώντας τεράστια αναγνωρισιμότητα, κέρδη, και την εκτίμηση των συναδέλφων τους, όμως για ένα περίεργο λόγο έκαναν επιτόπου αναστροφή, αφού έμπλεξαν με κακά πράγματα, όπως τζόγο, ναρκωτικά, αλκοολισμό και βυθίστηκαν στο χάος με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τον επιχειρηματικό χάρτη. Αυτή είναι η δύναμη της κακιάς συνήθειας που διαλύει τα πάντα στο πέρασμα της.

Κακές συνήθειες και προβλήματα υγείας


Όσο κι αν σας ακουστεί περίεργο ή παράδοξο, το χειρότερο δεν είναι να καταστραφείς επαγγελματικά και να πτωχεύσεις, διότι η ζωή κύκλους κάνει και μπορεί στο μέλλον να ανακάμψεις και να επανέλθουν τα πράγματα στη φυσιολογική τους κατάσταση, αλλά να χαλάσεις την υγεία σου και να αποκτήσεις ασθένειες που δεν καταπολεμούνται, λόγω των κακών συνηθειών, όπως από το υπερβολικό ποτό, με συνέπεια να επέλθει κίρρωση του ήπατος, και χίλια δυο ακόμη, που δεν είναι απαραίτητο να τα αναδεικνύουμε συνεχώς σε αυτό το άρθρο για να μην πέσει διάθεση σας.

Εάν σκεφτείτε καθαρά και προσεκτικά, κάνοντας την απαιτούμενη αυτογνωσία, και κατανοήσετε πλήρως ότι φερειπείν τρώτε ακατάλληλες τροφές που επιβαρύνουν στο έπακρο τον οργανισμό σας, τότε θα είναι εφικτό να απαλλαγείτε από αυτό το βραχνά, με πολύ κόπο φυσικά, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σας, όχι μόνο για το παρόν, αλλά θα βάλετε τις σωστές βάσεις που ίσως να σας οδηγήσουν στην μακροζωία, Εν τούτοις, μη λέμε μεγάλα λόγια. Γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη μέρα. Αφού όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός από πάνω γελάει.

Καταχρήσεις από κακές συνήθειες


Θα σας αναφέρω τον πιο απλό παράδειγμα που πέφτει στην παγίδα αρκετός κόσμος, και δεν καταλαβαίνει πως βρίσκεται σε μία λεπτή γραμμή, ακροβατώντας ως σχοινοβάτης μεταξύ του καλού και του κακού, καλά μαντέψατε, είναι 1 ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό, επί καθημερινής βάσεως για πολλά συναπτά έτη.

Όπως γνωρίζουμε, αφού το λένε και οι επιστήμονες, πως ένα ποτηράκι κρασί, όχι μόνο δεν βλάπτει, τουναντίον κάνει καλό και στο καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με χιλιάδες επιστημονικές μελέτες, όμως τι γίνεται όταν έρθει το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο ποτήρι και πάει λέγοντας, και μας γίνει συνήθεια; Η απάντηση εδώ θα δοθεί όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη, «την βάψαμε», και δεν είναι σχήμα λόγου.

Παρόλα αυτά μην κολλήσετε στο κρασί,  και δαιμονοποιηθεί μόνο ετούτο, γιατί υπάρχουν πολλές εκατοντάδες άλλες παρεμφερείς επιβλαβείς συνήθειες που καραδοκούν ανά πάσα στιγμή για να μας προσβάλλουν, και να μας φέρουν σε δύσκολη θέση που θα είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο για να απεγκλωβιστούμε.

Προβληματικές συμπεριφορές


Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι πάνω σε αυτό τον πλανήτη έχουν έστω και ένα κακό χούι που είναι αναπόσπαστο μέρος της νοοτροπίας τους, δηλαδή ένα συνηθισμένο φαινόμενο που υπό φυσιολογικές συνθήκες περνάει απαρατήρητο εάν δεν είναι τόσο αισθητό στο περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται το εκάστοτε άτομο.

Μάλιστα, αρκετές φορές υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω μας με βαθύ κοινωνικό υπόβαθρο που δεν παραπέμπουν σε προβληματικούς τύπους, ωστόσο στην προσωπική τους ζωή δημιουργούν συνέχεια μπελάδες σε άλλα άτομα εξαιτίας των νεύρων τους, και πιο συγκεκριμένα είναι εθισμένα στη βία, κυρίως στη λεκτική, και κάνουν το βίο αβίωτο σε όσους συμβιώνουν μαζί τους.

Εν ολίγοις αυτό λέγεται επιθετική συμπεριφορά και χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως αρρωστημένη νοοτροπία. Τώρα, εάν ετούτο το άτομο πλέον αρχίσει να χάνει τον έλεγχο της επιθετικότητας του, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στα άκρα, προβαίνοντας σε απίστευτες ενέργειες, όπως ξυλοδαρμό εις βάρος αγαπημένων του προσώπων κ.λπ. και χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής παρακολούθησης.