Πως να φτιάξεις το δικό σου μικρόφωνο επαφής (contact)

pos-na-ftiaxeis-to-diko-sou-mikrofono-epafis-contact

Η κουλτούρα του DIY γίνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο δυνατή. Έχει μεταμορφωθεί αθόρυβα από μια underground σκηνή στην πλατφόρμα της αναγκαίας γνώσης, τουλάχιστον όσον αφορά μουσικούς. Η λέξη «αναγκαία» χρησιμοποιήθηκε διότι πλέον είναι πολύ βασικό ο κάθε μουσικός και ηχολήπτης να μπορεί να δημιουργήσει ή να αναδημιουργήσει κάτι που δεν μπορεί να αγοράσει.

Στο DIY φτιάχνεις με τα υλικά που θέλεις το εργαλείο που θέλεις και το αναβαθμίζεις ή το διορθώνεις όποτε το θεωρείς αναγκαίο. Εκτός από τα DIY μουσικά όργανα, πρόσφατα ανακάλυψα ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει κάποιος και DIY μικρόφωνα. Το μόνο πράγμα σε όλα αυτά που μπορεί να σε τραβήξει πίσω είναι η γνώση και τα υλικά. Τα υλικά βρίσκονται και η γνώση αποκτιέται με λίγο παραπάνω διάβασμα, μελέτη και προσπάθεια.

Στην προκειμένη περίπτωση, σήμερα θα δούμε το πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του μικρόφωνο και πιο συγκεκριμένα το είδος των μικροφώνων που λέγονται «ηλεκτροδυναμικά μικρόφωνα επαφής». Για να δούμε τι είναι όμως αυτά τα μικρόφωνα πριν να περάσουμε στην κατασκευή τους.

Μικρόφωνα επαφής


Τα μικρόφωνα αυτά μετατρέπουν τις δονήσεις ενός μέσου, όχι του αέρα, σε ηλεκτρικές μεταβολές. Για να λειτουργήσουν και να μας δώσουν σήμα θα πρέπει να εφάπτονται στο δονούμενο σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος  που ονομάστηκαν μικρόφωνα επαφής.

Τα χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις που θέλουμε το ηλεκτρικό σήμα που θα έχουμε στην έξοδο του μικροφώνου να είναι απαλλαγμένο απο οποιαδήποτε άλλη πηγή ήχου που θα υπάρχει στον ίδιο χώρο. Θέλουμε δηλαδή ένα σήμα που θα είναι τελείως απομονωμένο από τους θορύβους του γύρω περιβάλλοντος.

Αυτου του τύπου μικρόφωνα χρησιμοποιούνται σε δυο περιπτώσεις: στα μουσικά όργανα και στα ιατρικά μηχανήματα.

Τι υλικά θα χρειαστούμε


  1. Piezo sensors (για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν οι RS part number 285-784)
  2. Ψαλίδι ή απογυμνωτής καλωδίων
  3. Κολλητήρι
  4. Καλάι
  5. Κολλητική ταινία
  6. RCA καλώδιο


Αυτό που είναι σίγουρα αναγκαίο είναι η κάποια γνώση στην χρήση του καλάι. Γενικώς, οι πιο πολλοί γνωρίζουν από κολλήσεις, οπότε πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σας δείξει τα πρώτα βήματα.

Η κατασκευή


Θα εξηγούμε τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτιάξετε το δικό σας μικρόφωνο ανά εικόνα. Πάμε:

Σαν πρώτη κίνηση θα πρέπει να κόψουμε και να απογυμνώσουμε το καλώδιο RCA, έτσι ώστε να προβάλουμε τις μικρές χάλκινες τρίχες που υπάρχουν μέσα στο πλαστικό περίβλημα. Όταν το καταφέρουμε, θα έχουμε στην ουσία 4 διαφορετικές δέσμες απο χαλκότριχες. Πρέπει να φροντίσουμε κατά το κόψιμο του καλωδίου να μην αφαιρέσουμε κάποια ποσότητα δέσμης γιατι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ποιότητα του σήματος.  Μόλις φτάσουμε σε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της εικόνας, προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Ήρθε η ώρα να κολλήσουμε τα απογυμνωμένα καλώδια με τους piezo sensors. Η κόλληση θα πρέπει να γίνει καλά, έτσι ώστε να μην αποκοπούν τα μέρη που έχουμε κολλήσει μετά από μερικές χρήσεις.

Αφού κολλήσουμε και τους δυο piezo sensors το αποτέλεσμα θα δείχνει κάπως έτσι. Η διαδικασία απαιτεί λεπτοδουλειά αλλά το αποτέλεσμα στο τέλος θα μας ανταμείψει.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την κολλητική ταινία για να καλύψουμε τα σημεία που έχει γίνει η συγκόλληση των καλωδίων με τα μεταλλικά σημεία του piezo sensor. Η οποιαδήποτε επαφή αυτών των σημείων με υλικό αγώγιμο ή επαφή μεταξύ των δυο μικροφώνων το μόνο που θα μας προσφέρει θα είναι αναπάντεχο σήμα ή και παύση της ροής του σήματος.

Προσεχτικά περνάμε την κολλητική ταινία απο το σημείο που βλέπετε στην εικόνα.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να μοιάζει σαν και αυτό.

Ένας καλός τρόπος για να μεγαλώσουμε την ζωή του δημιουργήματος μας θα είναι να το στερεώσουμε σε ένα σπίρτο και να το δέσουμε με πλαστικά σωληνάκια που λέγονται  cable ties. Σπίρτα μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε περίπτερο και cable ties μπορείτε να αγοράσετε σε μαγαζί με ηλεκτρολογικό υλικό. Είναι τα κλασικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για να μαζεύουμε μαζί πολλά καλώδια και το πιο πιθανό είναι να έχετε ήδη σπίτι σας στην ντουλάπα με τα εργαλεία.

Αφού έχουμε φτιάξει τα μικρόφωνα των 5€ μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να δούμε την ποιότητά τους!

Στην φωτογραφία βλέπουμε πως τα μικρόφωνα έχουν κολληθεί με blue tag — αν θέλετε κάτι πιο μόνιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σιλικόνη, μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί απο καραμέλες. Θα πρέπει με κάποιο καρφάκι να ανοίξετε και μια τρυπούλα για να μπορέσουν να περάσουν τα μικρόφωνα μέσα στο κουτί. Αφού στερεώσετε τα μικρόφωνα, κλείνετε το κουτάκι και μόλις έχετε φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μουσικό κουτί.

Επόμενο βήμα είναι το να συνδέσουμε το καλώδιο του μικροφώνου μας σε μέσο εγγραφής ήχου. Στην εικόνα εμφανίζεται ένας εξωτερικός εγγραφέας ZOOM H4 και αυτό μας βολεύει για περιπτώσεις που θα κάνουμε εξωτερική ηχογράφηση. Σύνδεση μπορεί να γίνει επίσης σε κάρτα ήχου για να έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε ηχογράφηση θα είναι και το θέμα γείωσης. Για το μουσικό όργανο που φτιάξαμε μπορούμε να γλιτώσουμε το θόρυβο με το να το κρατάμε στην αγκαλιά μας. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μικρόφωνα σε κάποιο φυσικό όργανο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλωδιώσουμε το αποτέλεσμα στη Γη. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε απλώς με κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή, αφαιρούμε τον θόρυβο που δεν θέλουμε και η ηχογράφησή μας παραμένει καθαρή.

Ιδού και το αποτέλεσμα της ηχογράφησης του μουσικού μας οργάνου!