Τεχνολογία κατά του καπνίσματος;

Για εσάς, τους φανατικούς καπνιστές που προσπαθείτε απεγνωσμένα να απαλλαγείτε από την αγαπημένη αλλά και τόσο βλαβερή συνήθεια σας, οι νέες εφαρμογές του διαδικτύου σήμερα υπόσχονται να σταθούν δίπλα σας εκείνες τις σκοτεινές μέρες του άγχους και της αποχής.


Ιστοσελίδες και forums τα οποία είναι αφιερωμένα στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη, υπάρχουν στο διαδίκτυο εδώ και μια δεκαετία περίπου.


Σήμερα όμως όλες αυτές οι υπηρεσίες ακολουθούν τους καπνιστές στα κινητά τους, σε κοινωνικά δίκτυα και οπουδήποτε άλλου για να τους υπενθυμίσουν ότι απλά δεν αξίζει τον κόπο.


«Η αμεσότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του προγράμματος,» σχολιάζει ο Jodi Kopke, διευθυντής του Tobacco Education and Prevention Partnership (STEPP) στο Colorado.


«Για κάποιον ο οποίος είναι αποφασισμένος να σταματήσει να καπνίζει και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπαίνει ξανά στον πειρασμό, ένα απλό μήνυμα ενθάρρυνσης μπορεί να βοηθήσει στην ψυχολογία του ατόμου.»


Το Ινστιτούτο STEPP στο Colorado και η εταιρεία Cactus που βρίσκεται στο Denver ανέπτυξε ένα σύστημα μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα σε συνεργασία με ένα πρόγραμμα απεξάρτησης μέσω internet.


Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου του Colorado, η πολιτεία ελπίζει πολύ σύντομα το νέο πρόγραμμα, FixNixer, να αναπροσαρμοστεί έτσι ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές.


Η QuitNet.com, ένας από τους σημαντικότερους δικτυακούς τόπους για την απεξάρτηση από την νικοτίνη και το κάπνισμα, αποβλέπει επίσης στην δημιουργία προσεγμένων μηνυμάτων για τους χρήστες της αλλά και παρέμβασης μέσω κινητών τηλεφώνων, ενώ εμφανίζονται όλο και περισσότερες ομάδες υποστήριξης τόσο σε MySpace και Facebook.


«Αυτή είναι η νέα γενιά υποστήριξης, η οποία συνδυάζει τις προτιμήσεις του χρήστη με τη χρήση του internet,» σχολιάζει ο Jim Purvis, πρόεδρος της QuitNet, βασιζόμενος σε πληροφορίες από χρήστες που θα ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα.


Η QuitNet έχει ήδη υπολογίσει το σύνολο των χρημάτων τα οποία μπορεί να αποταμιεύει κάποιος κάθε χρόνο απλά διακόπτοντας το κάπνισμα, ενώ σκοπεύει στην αποστολή μηνυμάτων τα οποία θα βασίζονται στις προτιμήσεις του ίδιου του ατόμου.


«Εάν γνωρίζαμε ότι για παράδειγμα σας αρέσει το γκολφ, θα σας στέλναμε φωτογραφίες ανθρώπων οι οποίοι διασκεδάζουν παίζοντας γκολφ,» σχολιάζει ο Purvis.


«Όσες περισσότερες φορές επισκέπτεται το site μας κάποιος, τότε τόσο πιο πιθανό είναι αυτό ο χρήστης να καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα.»


Ενώ όμως τα ποσοστά καπνιστών στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες, η χρήση καπνού θεωρείται ο κυριότερος λόγος 440,000 θανάτων ετησίως.


Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους όπως σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και η επιβολή υψηλότερων φόρων στα ίδια τα τσιγάρα, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.


Όμως οι περισσότεροι από τους καπνιστές που έχουν προσπαθήσει να απεξαρτηθούν από το κάπνισμα αναφέρουν ότι απαιτείται πολύ μεγάλη υποστήριξη για να ξεπεράσουν την ακατάσχετη επιθυμία τους για τη νικοτίνη ενώ πολλοί από αυτούς που έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο κατέρρευσαν.  


Στον δικτυακό τόπο FixNixer.com έχει αναρτηθεί ένα περιεκτικότατο ερωτηματολόγιο, το οποίο χρησιμεύει για να διαπιστωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο ο  καπνιστής είναι πιθανότερο, τόσο συναισθηματικά αλλά λόγω διάθεσης χρόνου, να επιχειρήσει να ανάψει το επόμενο τσιγάρο. Θα είναι μετά από ένα γεύμα, μετά από ένα ποτό ή μετά από κάποια έντονη στιγμή;


Τα μέλη ερωτούνται για τις δραστηριότητες οι οποίες θεωρούν ότι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους, από το μάσημα μια τσίχλας έως την υποστήριξη ενός φίλου. Επίσης θα πρέπει να δώσουν λεπτομερή περιγραφή των λόγων οι οποίοι τους ωθούν στην διακοπή του καπνίσματος.


Τα δεδομένα αυτά μεταφράζονται σε προειδοποιητικά κείμενα για τα τηλέφωνα των χρηστών, έτσι τις στιγμές εκείνες που οι καπνιστές είναι σχεδόν έτοιμοι να υποκύψουν στην επιθυμία τους, ένα μήνυμα εμφανίζεται στο κινητό τους και τους υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει να καπνίσουν προτείνοντας ταυτόχρονα τρόπους για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή.


Ένα παράδειγμα καπνιστών είναι και εκείνοι οι οποίοι καπνίζουν επειδή απλώς δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν: «Παραδεχτείτε το, η ανία είναι μια από τις χειρότερες δικαιολογίες για τη χρήση καπνού. Λέτε ποτέ, "Βαριέμαι, νομίζω ότι τώρα θα εκθέσω τον εαυτό μου σε ακτινοβολία"; Όχι, δε νομίζω!» αναφέρει ο Purvis.


Ένας καπνιστής μπορεί ακόμα και να ενισχύσει την ισχύ των μηνυμάτων απλά επιτρέποντας σε φίλους και συγγενείς να γραφτούν μαζί τους έτσι ώστε να τους αποστέλλονται επίσης ειδοποιήσεις.

texnologia-kata-tou-kapnismatos


«Η όλη διαδικασία σας υπενθυμίζει τις αδυναμίες σας και δείχνει τον δρόμο για να τις αντιμετωπίσετε, όπως και την πρόθεση για υποχώρηση,» σχολιάζει ο Joe Conrad, πρόεδρος του Cactus Marketing Communications. «Γενικώς εξαναγκάζει τον κόσμο να εσωτερικεύσει την διαδικασία.»


Το FixNixer.com ένας δικτυακός τόπος ανοικτός προς το κοινό αλλά προς το παρόν λειτουργεί μόνο για τον ταχυδρομικό κώδικα του Colorado. Από το Μάρτη που ξεκίνησε το πρόγραμμα, πάνω από 1,000 άτομα έχουν εγγραφεί και συμμετάσχει. Οι δημιουργοί του ταυτόχρονα εργάζονται για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας.


Η Cactus βρίσκεται επίσης πίσω από τον δικτυακό τόπο QuitDoingIt.com,  μια ιστοσελίδα η οποία έχει ως σκοπό να βοηθήσει του καπνιστές να κατανοήσουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία το κάπνισμα.