Πρεμιέρα με τη φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

premiera-me-ti-filarmoniki-orchistra-tou-dimou-athinaion

Αυλαία απόψε, στις 9 μ.μ. («Απόλλων»), για το 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας», με την αβάν πρεμιέρ της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» (9 μ.μ. «Απόλλων») και τον Λευτέρη Βογιατζή στον κεντρικό ρόλο. Ανάμεσα στις προβολές της ημέρας συγκαταλέγονται το σοκαριστικό θρίλερ του Φρανσουά Οζόν «Σατανικοί εραστές», η εκρηκτική «Τζίλντα» του Τσαρλς Βίντορ, το «βλάσφημο» αριστούργημα του Λούις Μπουνιουέλ «Χρυσή εποχή» και το «La Jetee» του πρωτοπόρου Γάλλου σκηνοθέτη Κρις Μαρκέρ.

Το «Πανόραμα» και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την έναρξη του φεστιβάλ και με μια μουσική περιπλάνηση στις ωραιότερες κινηματογραφικές μελωδίες (Πιοβάνι, Ρότα, Μορικόνε, Χατζιδάκις, Πιατσόλα κ.ά.), στη συναυλία (7.30-8.30) που θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος πίσω από το άγαλμα της Εθνικής Συμφιλίωσης.

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών της πρώτης ημέρας:

«ΑΠΟΛΛΩΝ»

«Kwiz» του Ρενέ Καλεμπό

Μικρού μήκους ταινία με πρωταγωνίστριες δύο μεσήλικες γυναίκες, οπλισμένες με κινητά τηλέφωνα.

«Σατανικοί εραστές» του Φρανσουά Οζόν (Σεξ και έρωτας στον κιν/φο), με τους Νατάσα Ρενιέ, Ζερεμί Ρενιέ Μίκι Νανόλοβιτς.

Αναρχικό θρίλερ άγριας ομορφιάς -έχει χαρακτηριστεί ανατρεπτικό «παραμύθι για μεγάλους»- που γύρισε ο Οζόν το 1999. Πρόκειται για μια ιστορία έρωτα και θανάτου, με ισχυρές δόσεις σαδισμού, κανιβαλισμού και ομοφυλοφιλίας. Μια σέξι μαθήτρια ενός επαρχιακού κολεγίου πείθει το αγόρι της να δολοφονήσουν έναν συμμαθητή τους και να τον θάψουν στο δάσος, επειδή ισχυρίζεται ότι τη βίασε. Το ζευγάρι δεν μπορεί να φανταστεί τι θα επακολουθήσει. Χαμένοι στο δάσος, πέφτουν στην παγίδα ενός ερημίτη ξυλοκόπου, σύρονται και κλειδώνονται στο κελάρι της καλύβας του προκειμένου να ικανοποιήσουν τις πιο άγριες και σοκαριστικές ορέξεις του (5.40 μ.μ.).

«Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (αβάν πρεμιέρ), με τους Λευτέρη Βογιατζή, Αλεξία Καλτσίκη, Δημήτρη Πουλικάκο.

Το πολυαναμενόμενο «road movie» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε σενάριο του σκηνοθέτη και του συγγραφέα Μισέλ Φάις, και με απρόβλεπτο σάουντρακ ηπειρωτικά μοτίβα και αμερικανικά μπλουζ. Είναι η διαδρομή που ακολουθεί, τυχαία, ο ήρωας της ταινίας, μετά τον πρόσφατο χωρισμό από τη σύζυγό του. Στα όρια της κατάθλιψης, ξεκινά ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, χωρίς σκοπό. Αν και υπολογίζει να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, μπαίνει σε μια απρόσμενη περιπέτεια, που καταλήγει, ύστερα από πολλές παρακάμψεις, στην Κωνσταντινούπολη( 9 μ.μ.).

«Τζίλντα» του Τσαρλς Βίντορ (Σεξ και έρωτας στον κιν/φο), με τους Ρίτα Χέιγουορθ, Γκλεν Φορντ, Τζορτζ Μακρέντι, Τζόζεφ Καλέια.

Κλασικό φιλμ νουάρ της δεκαετίας του '40, με μια εκρηκτική Ρίτα Χέιγουορθ στον ρόλο της μοιραίας Τζίλντα. Αν και η ιστορία είναι πασίγνωστη -αρκετοί σινεφίλ την ξαναβλέπουν με αμείωτο ενδιαφέρον- καλό είναι να την υπενθυμίσουμε: Ο Τζόνι Φάρελ (Γκλεν Φορντ) γίνεται το δεξί χέρι του Μπάλιν Μάντσον (Τζορτζ Μακρέντι), ιδιοκτήτη ενός παράνομου καζίνο. Ολα βαίνουν καλώς, μέχρι την εμφάνιση της Τζίλντα, όταν δηλαδή ο Μάντσον επιστρέφει από ένα ταξίδι με τη νέα του σύζυγο, η οποία υπήρξε ερωμένη του υπαλλήλου του. Τα πράγματα περιπλέκονται, όταν το αφεντικό ζητεί από τον έμπιστο υπάλληλο να γίνει σκιά της γυναίκας και να την προσέχει για να μην απιστήσει (11.15 μ.μ.).

«ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ»

«Φόβος» του Κώστα Μανουσάκη (Ελληνικές ταινίες Μυστηρίου και Φαντασίας), με τους Ελλη Φωτίου, Ανέστη Βλάχο, Αλέξη Δαμιανό, Σπύρο Φωκά, Ελενα Ναθαναήλ, Μαίρη Χρονοπούλου και Θόδωρο Κατσαδράμη.

Ο γιος ενός πλούσιου κτηματία, σε μια στιγμή ερωτικού παροξυσμού, βιάζει και σκοτώνει μια κωφάλαλη υπηρέτρια, και με τη βοήθεια της μητριάς και του πατέρα του εξαφανίζει το πτώμα (5.45 μ.μ.).

«Χρυσή εποχή» του Λούις Μπουνιουέλ (Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο), με τους Γκαστόν Μοντό, Μαξ Ερνστ κ.ά.

Αριστούργημα του σουρεαλισμού είναι αναμφισβήτητα η «Χρυσή εποχή» του Μπουνιουέλ, σε σενάριο του σκηνοθέτη και του Σαλβαντόρ Νταλί. Οι δύο σουρεαλιστές δεν κρύβουν το μένος τους για κάθε μορφή κατεστημένου: πατρίδα, εκκλησία και κράτος. Στην πρεμιέρα της, τον Νοέμβριο του 1930, στο Παρίσι, το κοινό εξαγριώθηκε, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, να πετά μπουκάλια στην οθόνη και αμπούλες βρώμας. Γεμάτη από αλλόκοτες εικόνες και σύμβολα, η ταινία παρακολουθεί τον έρωτα ενός ζευγαριού και εκτροχιάζεται σε μια παραληρηματική αλληλουχία προβοκατόρικων εικόνων, όπως η αγελάδα που στέκεται στο κρεβάτι μιας γυναίκας, ο άγριος ξυλοδαρμός ενός τυφλού στον δρόμο και το σεξουαλικό όργιο με τον Ιησού Χριστό να συμμετέχει πρόθυμα.

«Cruel story of Youth» («Σκληρή ιστορία Νιότης») του Ναγκίσα Οσίμα (Σεξ και έρωτας στον κιν/φο), με τους Yusuke Kawazu, Miyuki Kuwako κ.ά.

Μια μαθήτρια, η Μακότο, δέχεται την επίθεση ενός άντρα και σώζεται από τον φοιτητή Κιγιόσι. Μία εβδομάδα μετά, αφού την ξανασώζει από δύο νταβατζήδες, η Μακότο μετακομίζει σπίτι του. Η σχέση τους δείχνει να λειτουργεί, αλλά μια εγκυμοσύνη και μια ποινή φυλάκισης ανατρέπουν τα πάντα (8 μ.μ.)

«La Jetee» του Κρις Μαρκέρ (Επόμενη Μέρα)

Αριστουργηματικό ταινιάκι μεσαίου μήκους του πρωτοπόρου Γάλλου κινηματογραφιστή Κρις Μαρκέρ, στο οποίο βασίστηκαν αργότερα οι δημοφιλείς «12 πίθηκοι» του Τέρι Γκίλιαμ. Διαδραματίζεται σ' ένα ζοφερό μέλλον, όπου ο πλανήτης έχει καταστραφεί από πυρηνικό ολοκαύτωμα. Οι λίγοι επιζήσαντες προσπαθούν, εγκλωβισμένοι κάτω από τη Γη, να σώσουν τον πλανήτη στέλνοντας σ' ένα ταξίδι στον χρόνο έναν άντρα με εμμονή σ' ένα περιστατικό της παιδικής του ηλικίας.

«12 πίθηκοι» του Τέρι Γκίλιαμ (Επόμενη Μέρα)

Αμέσως μετά, προβάλλεται η αλληγορική, ιδιόρρυθμη, καφκικής ατμόσφαιρας περιπέτεια του Γκίλιαμ. Εκτυλίσσεται στο έτος 2035, όταν μια θανατηφόρα επιδημία αφανίζει τον πληθυσμό της Γης. Οι επιστήμονες κατασκευάζουν κι εδώ μια χρονομηχανή, προκειμένου να εμποδίσουν την εμφάνιση της επιδημίας (11 μ.μ.). *