Terminator Salvation (2009)

terminator-salvation-2009


  • Σκηνοθεσία: McG
  • Ηθοποιοί: Κρίστιαν Μπέιλ, Σαμ Γουόρδινγκτον, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Μουν Μπλάντγκουντ, Άντον Γέλτσιν, Ελένα Μπόναμ Κάρτερ
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Μαΐου 2009
  • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Danny Elfman
  • Μουσική εκτέλεση: Rick Wentworth
  • Κυκλοφορία δίσκου: Reprise Records το 2009, ο οποίος είναι διάρκειας 51 λεπτά
  • Είδος Tαινίας: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας


Σημείωση: Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τη μουσική της ταινίας Terminator Salvation (2009).


Ο άνθρωπος έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τις μηχανές σε μια τέταρτη ταινία με θέμα τους εξολοθρευτές! Βρισκόμαστε στο 2018 και αφού έχει πραγματοποιηθεί η μέρα της κρίσης. Ο John Connor είναι επικεφαλής της ανθρώπινης αντίστασης όταν κάνει την εμφάνισή του ο άγνωστης προέλευσης Marcus Wright και η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά! Μετά τους Brad Fiedel και Marco Beltrami ήρθε η σειρά του Danny Elfman να γράψει μουσική για αυτήν τη τέταρτη πλέον ταινία γύρω από τη μυθολογία του Terminator!


Πρώτο κομμάτι του score το Opening! Σε αυτό ο Danny Elfman μας παρουσιάζει το κεντρικό θέμα της ταινίας! Κρουστά, ηλεκτρονικοί ήχοι, έγχορδα και πολλά πνευστά μας δίνουν ένα καλό και αρκετά επικό θέμα που στην αρχή του τουλάχιστον πάει να θυμίσει το πασίγνωστο κεντρικό θέμα του Brad Fiedel για τις δύο πρώτες ταινίες αλλά πολύ γρήγορα διαφοροποιείται…Το κομμάτι συνεχίζει με ένα πολύ ήρεμο και υποτονικό τμήμα για να ολοκληρωθεί με μικρή επανάληψη του θέματος. 


Ακολουθεί το All Is Lost που μετά την πολύ καλή και γεμάτη αγωνιώδη έγχορδα έναρξή του είναι ένα απλά ατμοσφαιρικό κομμάτι. Στο Broadcast την ήρεμη κιθάρα διαδέχεται η επανάληψη του κεντρικού θέματος αυτή τη φορά χωρίς τα κρουστά. Κρουστά, μπόλικοι ηλεκτρονικοί ήχοι, πνευστά και έγχορδα δημιουργούν αρκετή αγωνία και ένταση στο The Harvester Returns. Νέο ήρεμο θέμα παρουσιάζεται στο Fireside με τη χρήση κιθάρας. Η ένταση επανέρχεται στο No Plan χωρίς να παρουσιάζεται όμως κάτι καινούριο. 


Ακολουθεί το αρκετά μεγάλο σε διάρκεια Reveal/The Escape όπου και πάλι πνευστά, έγχορδα και ηλεκτρονικοί ήχοι δημιουργούν ικανοποιητική ένταση ενώ το κεντρικό θέμα κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Νέες πιο ενδιαφέρουσες ιδέες του συνθέτη βρίσκουμε στο αρκετά δυνατό και απειλητικό Hydrobot Attack! Στο Farewell οι τόνοι πέφτουν με τα έγχορδα και τη κιθάρα να έχουν τον πρώτο λόγο. Στο Marcus Enters Skynet τα γρήγορα έγχορδα και τα πνευστά αναλαμβάνουν και πάλι δράση σε ένα κομμάτι που προσπαθεί να κορυφωθεί αλλά δε τα καταφέρνει ιδιαίτερα. 


Ακολουθούν τα ατμοσφαιρικά και χωρίς σημαντική αξία A Solution και Serena. Στο Final Confrontation ο συνθέτης υποστηρίζει αρκετά επιτυχημένα την τελική αναμέτρηση της ταινίας χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά έγχορδα, πνευστά και μεταλλικούς ήχους. Το score ολοκληρώνεται με το αρκετά ήρεμο και γεμάτο έγχορδα Salvation.


Το soundtrack κλείνει με ένα αρκετά δυνατό ροκ τραγούδι, το Rooster ερμηνευμένο από τους Alice in Chains. Καλό τραγούδι αλλά δυστυχώς δε δένει σχεδόν καθόλoυ με το score.


Ο Danny Elfman δείχνει αυτή τη φορά να βρέθηκε χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Το score που μας παρουσιάζει δεν είναι κακό αλλά δεν είναι και κάτι σπουδαίο. Μπορεί να υπάρχει ένα αρκετά καλό κεντρικό θέμα και μπόλικα κομμάτια δράσης με πλούσια ενορχήστρωση αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό. Στο score ο ακροατής δε θα βρει κομμάτι αντίστοιχο του αξιομνημόνευτου κεντρικού θέματος του Brad Fiedel ούτε και τα συναισθήματα που σου καλλιεργούσε σε κάποια σημεία του το score του Marco Beltrami για τη τρίτη ταινία. 


Το score θυμίζει παλιότερη δουλειά του ίδιου του Elfman και συγκεκριμένα το Planet of the Apes μόνο που εκεί οι ιδέες του ήταν καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε πως έχει και μια αρετή η μουσική του Elfman για τη ταινία, είναι αρκετά λειτουργική και γενικά την υποστηρίζει καλά!


Trivia


Επόμενη δουλειά για τον συνθέτη το Taking Woodstock του Ang Lee.


Tracklist


1. Opening

2. All Is Lost

3. Broadcast

4. The Harvester Returns

5. Fireside

6. No Plan

7. Reveal/The Escape

8. Hydrobot Attack

9. Farewell

10. Marcus Enters Skynet

11. A Solution

12. Serena

13. Final Confrontation

14. Salvation

15. Rooster


Παρακολουθήστε το trailer της ταινίας Terminator Salvation (2009).