Garden of Cosmic Speculation: Φαντασμαγορικός κήπος του Charles Jencks

garden-of-cosmic-speculation-fantasmagorikos-kipos-tou-charles-jencks
Garden of Cosmic Speculation

Αυτοί οι καλλιτέχνες είναι τρελοί! Τρελοί σου λέω!  Δε φτάνει που είναι αλλοπρόσαλλοι και φανφαρολόγοι, κάθονται και μπλέκουν ό,τι βρουν μπροστά τους για να κάνουν αυτό που οι κοινοί θνητοί ονομάζουμε “τέχνη”. Μερικές φορές όμως, τα παντρέματα που κάνουν είναι άκρως επιτυχημένα από αισθητικής πλευράς — η εννοιολογική δεν μας νοιάζει, είμαστε πολλοί ρηχοί εμείς για να κατανοήσουμε τους στοχασμούς του καλλιτέχνη.

Ένα τέτοιο πετυχημένο πάντρεμα αποφάσισε να κάνει ο κύριος Charles Jencks πριν καμιά εικοσαριά χρόνια περίπου. Πάντρεψε τον χώρο, την φύση και τις θετικές επιστήμες δημιουργώντας ένα οπτικό αριστούργημα, το “Garden of Cosmic Speculation”.

Ο Charles Jencks εξάλλου δεν είναι κάνας τυχάρπαστος καλλιτεχνίσκος. Γεννημένος το 1939, μεγαλωμένος στην Αμερική αλλά με Σκωτσέζικη καταγωγή, αναγνωρισμένος στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου, εξαιρετικός σχεδιαστής καθώς και θεωρητικός, έχει γράψει πολύ πράμα πάνω στη ιστορία του Μοντερνισμού και του Μεταμοντερνισμού, αλλά και κριτικές που αφορούν αυτά τα δύο ρεύματα. Ενδιαφέρουσα περίπτωση. Κυρίως για τους αρχιτέκτονες, αλλά υπάρχει ψωμί και για εμάς τους κοινούς θνητούς.

Δεν χρειάζεται να είσαι αρχιτέκτων, καλλιτέχνης ή φιλόμουσος για να εκτιμήσεις ένα έργο σαν το Garden of Cosmic Speculation, δεν χρειάζεται καν να ψάξεις για τα “κρυφά καλλιτεχνικά νοήματα” πίσω από αυτό. Είναι τόσο καλαίσθητος και αριστοτεχνικά σχεδιασμένος αυτός ο χώρος που απλά δεν χορταίνεις να τον κοιτάς και να απολαμβάνεις την ομορφιά του, με μια σταγόνα σάλιο να κρέμεται στα χείλη σου.

Βρίσκεται στην Σκωτία, στο Portrack House κοντά στο Dumfries και ο Jencks ξεκίνησε να το στήνει μαζί με την γυναίκα του, Maggie Keswick, το 1989 και τον ολοκλήρωσε το 2007. Μέσα σε αυτόν τον κήπο μπορείς να βρεις σπείρες, αναφορές σε μαύρες τρύπες -όχι εκείνες ανάμεσα από τα πόδια σου- φρακταλοειδείς καταστάσεις και άλλα τέτοια όμορφα.

Βέβαια ο εν λόγω υπέροχος κήπος είναι ιδιωτικός, οπότε μην περιμένεις να σκάσεις μύτη στην Σκωτία και να σε αφήσουν να μπουκάρεις μέσα για να τον θαυμάσεις. Εκτός αν τύχει να σε βγάλει ο δρόμος κατά Σκωτία μεριά την Πρωτομαγιά. Γιατί Πρωτομαγιά;

Υπάρχει μια οργάνωση που λες, η “Scotland’s Garden Scheme” που μέσα στον χρόνο φροντίζει να ανοίγουν διάφοροι ιδιωτικοί κήποι της Σκωτίας στο ευρύ κοινό. Φυσικά σαν καλοί Σκωτσέζοι σε αναγκάζουν να πληρώσεις είσοδο, αλλά μην κολλάς, είναι για φιλανθρωπικούς σκοπούς (ελπίζουμε όχι σαν τις συναυλίες του Νταλάρα). Τα χρήματα που μαζεύονται την 1η Μαΐου από όσους επισκέπτονται τον κήπο του Jerks πηγαίνουν στα Maggie’s Cancer Care Centres, κέντρο βοήθειας καρκινοπαθών, ονομασμένο προς τιμήν της συζύγου του Jerks που απεβίωσε το 1995 από καρκίνο.

Προτείνω να οργανώσουμε μια εκδρομή στην Σκωτία κατά τα τέλη Απριλίου. Και τον γαμάτο κήπο του Jencks θα απολαύσουμε και θα πράξουμε -θέλοντας και μη- φιλανθρωπικά. Όσοι ψημένοι αφήστε σχόλιο.