Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

metal-gear-solid-2-sons-of-liberty


  • By: Konami
  • Type: Arcade


Χωρίς αμφιβολία, μια από τις μεγαλύτερες ιδιότητες του Metal Gear Solid στο PSX, ήταν η ικανότητα του να σε καθηλώνει, να σε μαγεύει! Τα συναισθήματα που προκαλούσε -και εξακολουθεί να μας προκαλεί- ήταν προτόγνωρα, ανείπωτα! Η ασίγαστη δράση, οι εκπληκτικοί διάλογοι, το τρομερό gameplay, τα απίθανα γραφικά... Δίκαια έχει χαρακτηριστεί λοιπόν ως «ο καλύτερος τίτλος του Playstation»!


Φανταστείτε τώρα τί νιώσαμε, όταν πήραμε στα χέρια μας το demo του Metal Gear Solid 2 για το PS2! Όφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είχαμε βέβαια τις επιφυλάξεις μας και κάποιες αμυδρές υπόνοιες: αν ήταν μία απ' τα ίδια με τον προκάτοχό του, αν δεν πρόσφερε τίποτα το καινούριο και το συναρπαστικό, αν δεν ανταπεξέρχονταν στις προσδοκίες μας, αν, αν, αν... Γρήγορα όμως ανακαλύψαμε πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας...!


Κατ' αρχήν, ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με το κεντρικό μενού. Ο σχεδιασμός του μας θύμισε το προηγούμενο MGS και τον επόμενο τίτλο της Konami για το PS2, το Zone of the Enders (ΖΟΕ). Επιλέξαμε βαθμό δυσκολίας (από τους 5 που διατίθενται) και πατήσαμε ανυπόμονοι το "start".


Η εισαγωγή που παρακολουθούμε, μας αφήνει άφωνους! Απόλυτα εντυπωσιακή, από κάθε άποψη: οι λήψεις της κάμερας είναι εντυπωσιακές, τα γραφικά εκθαμβωτικά, τα εφφέ εκπληκτικά, οι διάλογοι μοναδικοί, οι καιρικές συνθήκες απίστευτα ρεαλιστικές! Ειλικρινά, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια Χολυγουντιανή υπερπαραγωγή!


Το παιχνίδι αποδίδεται με έξοχο τρόπο. Είναι απόλυτα ομαλό και τρέχει σε υψηλή ανάλυση, χωρίς να χάνει ούτε μισό frame!


Τα textures χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, ενώ οι φωτοσκιάσεις δημιουργούν ένα πολύ ρεαλιστικό περιβάλλον. Τα εφφέ της βροχής δε, είναι τρομερά καλοφτιαγμένα! Μικρές λιμνούλες σχηματίζονται, ενώ μπορείτε να δείτε ακόμα και τις πατημασιές του ήρωά σας! Δε νομίζω να έχουμε συναντήσει άλλη φορά σε videogame τέτοια υπέροχη ατμόσφαιρα!


Τo animation των χαρακτήρων είναι επίσης φανταστικό και ειδικά του Snake, του κεντρικού που έχει μοντελοποιηθεί σε απίστευτο βαθμό. Το πρόσωπό του δε, είναι πολύ λεπτομερές, ενώ αίσθηση προκαλεί η τόσο αληθινή γενειάδα του!


Επιτέλους, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις δυνατότητες της υπερκονσόλας που ακούει στο όνομα PS2! Μπορείτε να διαλέξετε την άποψη παιχνιδιού που σας βολεύει καλύτερα (πρώτου ή τρίτου προσώπου) και να εναλλάσεστε μεταξύ τους όποτε θέλετε. (Πάντως, η άποψη πρώτου προσώπου συνιστάται για να εξολοθρεύετε τους εχθρούς με βολές ακριβείας).


Στην αρχή ξεκινάτε με ένα απλό πιστόλι που έχει την ιδιότητα να ζαλίζει τον αντίπαλο. Στην πορεία σας όμως, θα βρείτε πολλά περισσότερα και πιο ισχυρά όπλα.


Πυροβολείστε τους αντιπάλους στο κεφάλι και θα πέσουν κάτω σαν τις μύγες! Πυροβολήστε τους στο μπράτσο και θα προσπαθήσουν να φύγουν! Αρπάξτε τους αναίσθητους αντιπάλους και χώστε τους μέσα σε ντουλάπια ή πετάξτε τους στη θάλασσα! Ταρακουνήστε τους, και θα πέσουν πράγματα από τις τσέπες τους! «Κολλήστε» τους στον τοίχο! Σηκώστε τους λιπόθυμους εχθρούς και χρησιμοποιείστε τους σαν ασπίδα για να αποφύγετε τα πυρά των συναδέλφων τους! Ή, ακόμα καλύτερα, αποτελειώστε τους με μια σφαίρα στο κεφάλι!


Η τεχνική νοημοσύνη του εχθρού έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό! Προσέχετε τη σκιά σας, μπορεί να σας προδώσει! Αν πυροβολήσετε κάποιον και ζει ακόμα, θα τρέξει να γλυτώσει ή θα καλυφθεί και θα φωνάξει για ενισχύσεις! Αυτό όμως που πραγματικά δημιουργεί αίσθηση, είναι η ωμή βία και ο ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο απεικονίζεται!


Όταν πυροβολείτε κάποιον, το αίμα ξεπετάγεται σα ρυάκι και πλημμυρίζει τον τόπο! Πάντως, οι σκοτωμοί δεν είναι απαραίτητοι. Μπορείτε απλά και μόνο να ζαλίσετε κάποιον εχθρό, αντί να τον γεμίσετε καυτό μολύβι! Tέλος, μπορείτε να αιφνιδιάσετε τον αντίπαλο και να τον έχετε υπό την απειλή του όπλου σας! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να τον βλέπετε να τρέμει σύγκορμος, καθώς εσείς τον σημαδεύετε!


To περιβάλλον του παιχνιδιού είναι απόλυτα αλληλεπιδραστικό: Μπορείτε να πυροβολήσετε φυτά και να δείτε τα φύλλα τους να πέφτουν, τζάμια και να διαλύσετε, μπουκάλια, τηγάνια, πυροσβεστήρες!


Στους τελευταίους δε, προκαλείται εκτίναξη του αφρού που περιέχουν, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον εχθρό και να σας σώσει σε κάποια κρίσιμη στιγμή!


Η σημασία που έχει δοθεί στην λεπτομέρεια είναι κάτι το ασύλληπτο, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το χιούμορ, που δίνει το δικό του στίγμα στο παιχνίδι, με μοναδικό, χαρακτηριστικό τρόπο!


Η κάμερα είναι πιο κοντά στον ήρωά σας από την προηγούμενη φορά, ενώ είναι περισσότερες οι φορές που αλλάζουν οι γωνίες της, κάτι που προσθέτει στα εφφέ.


Ο χειρισμός είναι παρόμοιος με αυτόν του προκατόχου του, κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε άνετα. Πάντως, υπάρχουν και μερικές έξτρα κινήσεις που μπορεί να εκτελέσει ο ήρωάς μας. Η αίσθηση που σας αφήνει ο αναλογικός μοχλός είναι ιδιαίτερα καλή, κάτι απαραίτητο για ένα παιχνίδι σαν κι αυτό που απαιτεί ακρίβεια και αμεσότητα.


Δε μένει, παρά να πάρουμε στα χέρια μας την τελική μορφή του Μetal Gear Solid 2...