Το Moscone West φοράει τα καλά του. Τελευταία νέα πριν το συνέδριο

to-moscone-west-foraei-ta-kala-tou-teleftaia-nea-prin-to-synedrio

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει το WWDC που θα λάβει χώρα στο Moscone West στο San Francisco. Ο χώρος έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με διαφημιστικά που τοποθετεί η Apple και ταιριάζουν με τις προσκλήσεις που είχε αποστείλει, ενώ έχει προστεθεί μια λεζάντα η οποία αναγράφει "Where a whole new world is developing" (μτφ: "Όπου ένα ολόκληρος νέος κόσμος αναπτύσσεται").

Το Διεθνές Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) που διοργανώνει κάθε χρόνο η Apple βρίσκεται προ των πυλών για την φετινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα η έναρξη του έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει πέντε ημέρες, δηλαδή μέχρι και την επόμενη Παρασκευή. Στο συνέδριο, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάριατα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι, ενώ παρέχεται επίσης βοήθειακαι υποστήριξη από εξειδικευμένους υπαλλήλους της Apple που βρίσκονται στο χώρο. Αυτό που τραβάει όμως τα βλέμματα όλων είναι το Keynote της εταιρίας, όπου και παρουσιάζει μελλοντικό software ή και hardware. Το Keynote και φέτος θα πραγματοποιηθεί κατά την έναρξή του, που σημαίνει πως θα αρχίσει την Δευτέρα στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Όπως συνηθίζεται από το MacLife.gr θα ανοίξουμε το chat στις σελίδες του φόρουμ στις 19:30 ώρα Ελλάδος και θα σας περιμένουμε για να συζητήσουμε τα τεκταινόμενα. Η Apple δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αν θα προσφέρει live streaming του event, εάν υπάρξει όμως κάτι νεότερο θα σας ειδοποιήσουμε μέσα από αυτή την είδηση.

Από τις πληροφορίες που έχουνε διαρρεύσει σχετικά με το τι πρόκειται να δούμε στο φετινό Keynote, γνωρίζουμε πως θα γίνει η παρουσίαση της επόμενης γενιάς των λειτουργικών που φέρουν τόσο οι υπολογιστές όσο και οι φορητές συσκευές της Apple. Φυσικά εκτός από την παρουσίαση τους, αναμένουμε να ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες διάθεσής τους. Επίσης υπήρχαν αναφορές για ανανεωμένα μοντέλα Mac και σύμφωνα με τις πηγές της ιστοσελίδας 9to5Mac, όντως θα υπάρξει ανανέωση για τουλάχιστον μια σειρά υπολογιστών της Apple. Όπως ενημερωνόμαστε, στην αρχή της εβδομάδας που διανύουμε διέρρευσαν αριθμοί SKU που αφορούν νέους υπολογιστές Mac και έχουν ως εξής:


  • MD711LL/A - Better - USA
  • MD712LL/A - Best - USA
  • MD760LL/A - Better - USA
  • MD761LL/A - Best - USA


Οι πληροφορίες που παίρνουμε από αυτούς τους κωδικούς είναι πως αφορούν υπολογιστές της Apple που βγαίνουν σε 2 μεγέθη οθονών, με το κάθε μέγεθος να έρχεται σε 2 configurations. Επιπλέον πληροφορίες όμως που έφτασαν στην ιστοσελίδα 9to5Mac και αφορούν τις τιμές των παραπάνω κωδικών αποθήκης, μαρτυρούν πως η σειρά που θα ανανεωθεί είναι αυτή των MacBook Air μιας και συμφωνούν με τις τιμές των τωρινών μοντέλων ΜΒΑ. Επιπλέον έχουν διαρρεύσει και οι ακόλουθοι κωδικοί αποθήκης:


  • ME177LL/A - Better - USA
  • ME182LL/A - Best - USA
  • ME918LL/A - Good - USA


Οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν είναι τόσο ξεκάθαροι όσο οι προηγούμενοι αλλά η πιο πιθανή και λογική εξήγηση είναι πως αφορούν ανανεωμένα μοντέλα AirPort Extreme και Time Capsule. Αν και οι τιμές τους δεν συμφωνούν απόλυτα με τα τωρινά δικτυακά αξεσουάρ της Apple, δεν απέχουν και πολύ από αυτές. Είχαμε αναφέρει πως στον κώδικα του OS X Mountain Lion 10.8.4 είχαν βρεθεί στοιχεία που υποδείκνυαν την υποστήριξη WiFi καρτών τελευταίας γενιάς και η συγκεκριμένη έκδοση διατέθηκε αυτή την εβδομάδα, δηλαδή λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων MBA. Οπότε αναμένουμε τα καινούργια ΜΒΑ να είναι οι πρώτοι υπολογιστές της Apple που θα διαθέτουν το κατάλληλο hardware καθώς και software (με την 10.8.4) ώστε να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο 802.11ac ή με άλλα λόγια, ασύρματες συνδέσεις της τάξεως του 1Gbps. Ολοκληρώνοντας το συμπέρασμα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναβαθμίσει ταυτόχρονα η Apple και τους ρούτερς της ώστε τα ΜΒΑ να έχουν άμεση εφαρμογή με κάποιο άλλο προϊόν της.

Τα νέα ΜΒΑ εκτός από την υποστήριξη γρηγορότερων ασύρματων συνδέσεων, αναμένεται να διαθέτουν και τους επεξεργαστές τελευταίας γενιάς της intel. Οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές Haswell ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από την intel και προσφέρουν 50% καλυτέρευση στη κατανάλωση της μπαταρίας καθώς και διπλάσια απόδοση στα γραφικά σε σχέση με τον προκάτοχό τους, Ivy Bridge.


Επίσης οι αναλυτές αναμένουν πως τα νέα ΜΒΑ θα διαθέτουν ίδιο σύστημα εσόδου/εξόδου του ήχου με αυτό που διαθέτουν τα retina MBP, υιοθετώντας παράλληλα την τοποθέτηση δύο μικροφώνων για καλύτερη δυνατή απόδοση της συνομιλίας σε εφαρμογές VoIP. Τέλος κατά όπως φαίνεται η Apple είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια νέα υπηρεσία ραδιοφώνου με πιθανή ονομασία iRadio. Η υπηρεσία αυτή αναμένεται να είναι ανάλογη των υπηρεσιών Pandora και Spotify και όπως αναφέρουν οι πηγές θα διατίθεται δωρεάν. Τα έσοδα για την Apple θα προέρχονται από τις διαφημίσεις καθώς θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα iAd η οποία μάλιστα θα έχει δεχτεί προσθήκες ώστε να μπορεί να υποστηρίξει επιπλέον και φωνητικές διαφημίσεις.

Συνοψίζοντας λοιπόν, κάτι περισσότερο από 3 ημέρες έχουν απομείνει για να δούμε OS X 10.9, iOS 7, νέα μοντέλα ΜΒΑ, νέα μοντέλα AirPort Extreme και Time Capsule καθώς και τη νέα ραδιοφωνική υπηρεσία iRadio.

***UPDATE***

Η Apple τελικά θα προχωρήσει σε ζωντανή μετάδοση του event. Οι τρόποι που μπορείτε να παρακολουθήσετε τα όσα θα συμβούν σε 3 ώρες είναι δύο:
Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας και πιο συγκεκριμένα από εδώ.
Ανοίγοντας το Apple TV σας και πατώντας στο εικονίδιο Apple Events που θα έχει εμφανιστεί αυτόματα.