Νέο κύμα προεκλογικών προσλήψεων

neo-kyma-proeklogikon-proslipseon

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται ο αριθμός των προσλήψεων που εγκρίνει η αρμόδια τριμελής επιτροπή υπουργών και δρομολογούν οι φορείς, καθώς εντείνεται η προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης για τη μαζική τακτοποίηση των δικών μας παιδιών.

Χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε την έγκριση, για να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 4.814 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις κεντρικές και περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.

Συνολικά οι δύο τελευταίες περιλήψεις εγκρίσεων (129η και 130ή), που επικύρωσαν μέσα σε διάστημα 15 ημερών οι υπουργοί Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομίας - Οικονομικών και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, προβλέπουν την πρόσληψη 5.521 υπαλλήλων με συμβάσεις όλων των τύπων και κατηγοριών.

Πιο συγκεκριμένα η 129η περίληψη προβλέπει την πρόσληψη 707 ατόμων κυρίως στα υπουργεία Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η 130ή περίληψη περιγράφει κενές θέσεις για την πρόσληψη 4.814 ατόμων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου».

Ολα αυτά συντελούνται τη στιγμή που οι νομαρχίες ξεκινούν διαδικασίες για την πρόσληψη 1.500 μόνιμων υπαλλήλων και οι δήμοι ανανεώνουν τις συμβάσεις έργου 4.300 υπαλλήλων από σύνολο 11.000 και «ανοίγουν» άλλες 7.300 θέσεις με τον θεσμό της μερικής απασχόλησης.

Σε χρόνο ρεκόρ


Σε ό,τι αφορά τις δύο τελευταίες περιλήψεις εγκρίσεων, οι οποίες εκδόθηκαν και διανεμήθηκαν στους ενδιαφερόμενους φορείς σε χρόνο-ρεκόρ 15 ημερών, παρατηρείται ότι κατά κύριο λόγο περιλαμβάνονται «λαϊκές» ειδικότητες με χαμηλά προσόντα. Στο «πακέτο» προσλήψεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι ειδικότητες που ζητούνται για τη στελέχωση κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών δασοπροστασίας είναι -μεταξύ άλλων- οδηγοί, ξυλουργοί, φύλακες εγκαταστάσεων, προσωπικό καθαριότητας, εργάτες, τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, διοικητικοί γραμματείς κ.ά.

Για να καλυφθεί όλη η γκάμα των εκλογικών αναγκών της κυβέρνησης, ζητούνται ακόμα δασολόγοι, τεχνολόγοι δασοπονίας, βιολόγοι, αλλά και νομικοί, μηχανολόγοι-μηχανικοί, προγραμματιστές Η/Υ κ.ά.

Έχει σημασία να επισημανθεί ότι ειδικά οι 4.814 προσλήψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (περίληψη 130ή) αφορούν τόσο το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, σε κεντρικό επίπεδο, όσο και τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες ανά την επικράτεια. Από τα επιμέρους δεδομένα των εγκρίσεων προκύπτει πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το «βόλεμα» των «ημετέρων» διαπνέεται από λογικές αποκέντρωσης.Το ίδιο αποκεντρωμένη είναι η κατανομή θέσεων και της προκήρυξης που θα εκδώσει άμεσα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για τις ανάγκες των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας θα προσληφθούν 293 υπάλληλοι, οι οποίοι θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις (μόνιμοι) και άλλοι επτά με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Περιοχές


Οι προσλήψεις, σύμφωνα με την 129η περίληψη, θα γίνουν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και σε άλλους φορείς του υπουργείου σε Καρέα, Ανατολική Αθήνα, Βούλα, Πεντέλη, Πειραιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Καστοριά, Θράκη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Εβρο, Ξάνθη, Σέρρες, Χαλκιδική, Λάρισα, Σιδηρόκαστρο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λαμία, Εύβοια, Βοιωτία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Κόρινθο, Πάτρα κ.ά.

Την ίδια στιγμή και ενώ κορυφώνεται ο προγραμματισμός των προσλήψεων σε όλα τα επίπεδα και στους τομείς εκκρεμεί η ανάληψη έργου από συνολικά 2.063 υπαλλήλους στις κατασκηνώσεις με συμβάσεις μικρής χρονικής διάρκειας. Οι προσλήψεις αυτές εμπίπτουν -και πάλι- στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε επίπεδο ΟΤΑ πέρα από τις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού (1.500 άτομα) στις νομαρχίες και την ανανέωση των συμβάσεων έργου σε 4.300 άτομα, σε φάση άμεσης τακτοποίησης έχουν εισέλθει και οι 6.750 συμβασιούχοι, που απασχολούνται στις προνοιακές δομές των δήμων. Η τακτοποίηση αυτών των συμβασιούχων -σε προεκλογικό χρόνο- φέρει τη σφραγίδα του υφυπουργού Εσωτερικών Αθ. Νάκου, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα αποφάσισε με εγκύκλιό του να παραταθεί η ισχύς των συβάσεων όσων απασχολούνται στις δομές κοινωνικής φροντίδας των ΟΤΑ έως τον Αύγουστο του 2008.

Προσδοκίες από την παρτ τάιμ απασχόληση


Σημαντικά κέρδη προσδοκά η κυβέρνηση από τον θεσμό της μερικής απασχόλησης (παρτ τάιμ), καθώς το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε έναν κύκλο προσλήψεων με συμβάσεις 18 μηνών προσφέροντας 7.300 θέσεις για εβδομαδιαία εργασία έως 20 ώρες.

Η μερική απασχόληση, καθώς απευθύνεται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αποτελεί ένα από τα πιο σίγουρα χαρτιά της κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλει να εμφανίσει σε προεκλογικό χρόνο φιλολαϊκό προφίλ.

Και είναι ενδεικτικό ότι τον πρώτο λόγο στις προσλήψεις, μέσω του θεσμού αυτού, έχουν οι άνεργοι, εγγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, άνεργοι που βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότησή τους, μητέρες ανήλικων τέκνων, άτομα με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι από 18 έως 65 ετών, ενώ οι ειδικότητες που ζητούνται περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης. Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες, μάλιστα, καταγράφουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Τέτοιες είναι οι γυμναστές, βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, σχολικοί τροχονόμοι, οικογενειακοί βοηθοί, φύλακες σχολικών κτιρίων κ.ά.

Η προεργασία για την έναρξη της επιχείρησης «παρτ τάιμ» έχει ήδη ολοκληρωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έχει σταλεί στους φορείς η ερμηνευτική εγκύκλιος που αναφέρει τις αλλαγές στον αρχικό νόμο του 2004 και έχει καταρτιστεί το σχέδιο προκήρυξης που θα χρησιμοποιήσουν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις μερικής απασχόλησης.