Γιατί είναι όλα τόσο δύσκολα στην Ελλάδα;

giati-einai-ola-toso-dyskola-stin-ellada

«Γιατί είναι όλα τόσο δύσκολα στην Ελλάδα;» μία σκέψη που γενικά υπήρχε και υπάρχει, αλλά επανέρχεται στην επιφάνεια έπειτα από τα γεγονότα με το Acropolis Rock. Η ιστορία είναι γνωστή ή και όχι τόσο. Εν συντομία, το Acropolis Rock είναι μία πολιτιστική και ελληνικής κατασκευής εφαρμογή για κινητά και tablets, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση των τουριστών – επισκεπτών του βράχου της Ακρόπολης . Παρέχει τόσο ιστορικές, όσο και πρακτικές πληροφορίες καθώς και προτάσεις-προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις του εκάστοτε χρήστη. Η εν λόγω εφαρμογή είναι διεθνώς διακεκριμένη με πλήθος τίτλων και μία αξιοσημείωτη θέση στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές πολιτιστικού περιεχομένου σχετικά με την Ελλάδα.

Το πρόβλημα ωστόσο εμφανίζεται όταν οι δημιουργοί αποφασίζουν να δωρίσουν στο κράτος την εφαρμογή με σκοπό τη διευκόλυνση των τουριστών, καλύπτοντας ακόμη και κάθε κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση της εφαρμογής. Στην πραγματικότητα η δωρεά θα είχε μόνο θετικά αποτελέσματα, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού θα απαλλασσόταν από το έργο δημιουργίας παρόμοιας εφαρμογής, έχοντας στα χέρια του έναν ήδη δημοφιλή οδηγό.

Δε νομίζω ότι ήταν απρόσμενο, αλλά φυσικά και η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν αρνητική. Οι δικαιολογίες περιττές σχολιασμού. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο προβληματισμός. Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να βελτιώσουν τη χώρα τους τη στιγμή που και η πιο ανιδιοτελής προσφορά χτυπά στο αδιαπέραστο τείχος της κρατικής επιπολαιότητας; Ποια περισσότερο εμφανής απόδειξη κοροϊδίας προς τους πολίτες; Τι δικαιολογεί αυτή την εγωιστική και κάπως τυπολατρική στάση;

Υπάρχει περιθώριο για πρακτική βελτίωση της χώρας χωρίς να ζητάμε αντάλλαγμα; Ή καλύτερα- χρηματικό αντάλλαγμα;

Οι ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος ξεπερνούν σε έκταση ακόμη και τις απαντήσεις που θα μπορούσε να πάρει. Το ευχάριστο όμως είναι ότι παρά τον αδικαιολόγητο αρνητισμό, το κύμα των ατόμων που θέλουν, έστω και με τον ταπεινό τρόπο τους, αλλά χωρίς καμία πρόθεση για προσωπικό κέρδος να δράσουν για τη χώρα τους• δεν πλήττεται. Θα συνεχίσει να προσπαθεί. Ακόμη και αν η απέναντι πλευρά δεν θέλει να συνεργαστεί παρά μόνο με τον εαυτό της. Λοιπόν, «γιατί είναι όλα τόσο δύσκολα στην Ελλάδα;»