Κριτική για το βιβλίο της Κάθριν Φίσερ «Σάφφικ»

kritiki-gia-to-vivlio-tis-kathrin-fiser-saffik

Ο Φιν έχει καταφέρει να βρεθεί Έξω μαζί με την κόρη του φύλακα του Ινκάρσερον, την Κλόντια. Η Άτια και ο αδερφός του, που ακούει στο όνομα Κίρο, εξακολουθούν όμως να είναι φυλακισμένοι. Ο πρώτος προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να βρει έναν τρόπο για να επικοινωνήσει με τη Φυλακή και να καταφέρει να τους απελευθερώσει. Ωστόσο, ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει τη λειτουργία της είναι ο πατέρας της Κλόντια, που βρίσκεται πλέον κι εκείνος μέσα της.

Παράλληλα, οι ίντριγκες στο παλάτι και οι προσπάθειες του Φιν να διεκδικήσει τον θρόνο ως ο νόμιμος διάδοχος -είχε φυλακιστεί στην κόλαση του Ινκάρσερον λόγω των δολοπλοκιών της βασίλισσας- πέφτουν διαρκώς στο κενό. Η αρχόντισσα του βασιλείου είναι πάντα ένα βήμα μπροστά του στη διεκδίκηση του θρόνου. Ο νικητής αυτής της διαμάχης θα στεφθεί βασιλιάς και θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις τύχες του κόσμου.

Όσο μαίνεται αυτή η μάχη στο παλάτι, το αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα σωφρονισμού προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα όνειρο. Το Ινκάρσερον μαζεύει όλη του την ενέργεια για να φτιάξει ένα σώμα, να δραπετεύσει Έξω και να δει επιτέλους τα άστρα. Για να το καταφέρει αυτό, θα χρειαστεί το γάντι του θρυλικού Σάφφικ, του μοναδικού ανθρώπου που κατάφερε να τη ξεγελάσει και να δραπετεύσει. Η Άτια, ο Κίρο και ο πατέρας της Κλόντια ψάχνουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο. Όποιος το αποκτήσει θα μπορέσει να ελέγξει τη Φυλακή, να ελευθερωθεί από την κόλασή της και να σώσει ή να καταστρέψει τον κόσμο. Ποιος τελικά θα επικρατήσει;

Η Κάθριν Φίσερ, όπως και στο πρώτο βιβλίο της διλογίας, μένει πιστή στα συστατικά εκείνα που οδήγησαν το πρώτο πόνημα να επιλεχθεί από τους Times του Λονδίνου ως το βιβλίο της χρονιάς. Η ένταση, το μυστήριο, οι αριστοτεχνικά φτιαγμένοι χαρακτήρες, καθώς και η ευφάνταστη πλοκή συνθέτουν ένα έργο που είναι δύσκολο να μην εντυπωσιάσει τον αναγνώστη.

Η Ουαλή συγγραφέας στο «Σάφφικ» εμβαθύνει περισσότερο στην ουσία της διλογίας, στη σημασία της ελευθερίας, των ονείρων, της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι πράξεις των χαρακτήρων φανερώνουν τη διαφορετική αντίληψη που έχει ο καθένας για τον κόσμο. Το γάντι του θρυλικού δραπέτη, όπως και ο θρόνος αποτελούν τα μήλα της έριδος. Είναι τα κλειδιά για την επίτευξη των ονείρων των διεκδικητών. Και για χάρη εκείνων, ορισμένοι δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Ταυτόχρονα, τα βήματά τους υπονομεύονται διαρκώς από τη σαθρότητα ενός κόσμου που έχει ανοικοδομηθεί πάνω στο ψέμα και την απάτη. Ακόμα και σε μια τέτοια πραγματικότητα όμως, φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει η ελπίδα, το όνειρο, η αγάπη, η φιλία και η θέληση για ζωή. Όλα τα παραπάνω καθορίζουν τις επιλογές του εκάστοτε χαρακτήρα και τον διαμορφώνουν, εντυπωσιάζοντας ταυτοχρόνως τον αναγνώστη που σε ορισμένες περιπτώσεις περιμένει ριζικά διαφορετικές αποφάσεις. Οι αναπάντεχες αυτές κινήσεις των ηρώων στην ιδιόμορφη κοσμική σκακιέρα της Φίσερ φανερώνουν την πολυπλοκότητα του είδους μας. Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τα πάντα.

Εν ολίγοις, το «Σάφφικ» είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της λογοτεχνίας του φανταστικού και είναι άξιο της φήμης της συγγραφέως. Παρά την πολυπλοκότητά του, διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα. Ο έντονος λυρισμός και συμβολισμός που υπάρχει σε αρκετά σημεία του πονήματος προκαλούν το δέος του αναγνώστη, καθώς και τον συνεχόμενο προβληματισμό του. Έτσι, όταν διαβάζει την τελευταία σελίδα του έργου, νιώθει λύπη για το ταξίδι που έχει μόλις τελειώσει και εύχεται να κρατούσε πολύ περισσότερο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πλατύπους.