5 μυστικά για αποτελεσματικές παρουσιάσεις σε κοινό

5-mystika-gia-apotelesmatikes-parousiaseis-se-koino

Ο τόνος της φωνής, η δομή του λόγου, ο χειρισμός του κοινού αλλά πάνω από όλα η προσωπικότητα του ομιλητή είναι που κερδίζει το ακροατήριο. Δεδομένης της επιτυχίας του iPhone, το Niata.Net αποκαλύπτει τα μυστικά του Στιβ Τζομπς για αποτελεσματικές παρουσιάσεις.

Πολύ αποδίδουν τη δημοσιότητα που χτίστηκε γύρω από το iPhone μετά την παρουσίαση όχι τόσο στη πρωτοποριακή του τεχνολογία και τις επαναστατικές εφαρμογές αλλά στην καταπληκτική παρουσίαση του Στιβ Τζομπς. Τι χρειάζεται όμως ένας ομιλητής για να φέρει ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα; Και πάνω από όλα μπορούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι ομιλητές; Το Niata απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα και αποκαλύπτει τη συνταγή του Τζομπς για αποτελεσματικές παρουσιάσεις.

Αυξάνοντας την αγωνία


Ένας καλός συγγραφέας ποτέ δεν αποκαλύπτει όλη την πλοκή και το τέλος στο πρώτο κεφάλαιο. Αντίθετα, σελίδα τη σελίδα, αυξάνει την αγωνία και την προσμονή του αναγνώστη. Στην παρουσίαση του iPhone ο Jobs ξεκίνησε αναφερόμενος στις μεγάλες στιγμές της Apple, την παρουσίαση του πρώτου Mac το 1984 και του iPhone το 2001, αφήνοντας το κοινό να αναρωτιέται τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Και παίζοντας με το κοινό, συνέχισε λέγοντας ότι θα παρουσιάσει τρεις συσκευές: Ένα iPod ευρείας οθόνης, μια συσκευή ίντερνετ και ένα κινητό τηλέφωνο. Αφού επανέλαβε τις τρεις συσκευές ρωτάει το κοινό: Δεν το πιάσατε; Πρόκειται για μία συσκευή… σήμερα η Apple θα επανεφέυρει το τηλέφωνο. Και το κοινό ξεσπάει σε πανηγυρισμούς.

Κάθε πράγμα στη σειρά του


Το μυστικό μιας αποτελεσματικής παρουσίασης είναι «μια διαφάνεια-ένα μήνυμα». Και αν είναι δυνατόν χωρίς κείμενο αλλά με εικόνα. Όταν ο Τζομπς μιλούσε για τις συσκευές που θα παρουσιάσει δεν χρησιμοποίησε μια διαφάνεια και για τις τρεις. Κάθε φορά στα υπόβαθρο παρουσιαζόταν μια εικόνα που έδινε τη θέση της στην επόμενη.

Στις διαφάνειες δεν υπάρχουν ούτε αριθμήσεις, ούτε δεδομένα, ούτε πολύπλοκη τεχνολογία. Απλώς ένα έντονα χρωματισμένο εικονίδιο συμβολικό της συσκευής. Πατώντας στη δύναμη της εικόνας τα απλά σχήματα και τα έντονα χρώματα είναι σημαντικά γιατί μένουν στη μνήμη χωρίς να αποσπούν την προσοχή από τον ομιλητή ή να δημιουργούν σύγχυση.

Διευθύνοντας την ορχήστρα


Ένα άλλο μυστικό της εξαιρετικά επιτυχημένης παρουσίασης του iPhone είναι η λεκτική επικοινωνία του Τζομπς με το κοινό. Οι φράσεις του είναι απλές, κοφτές και μεταξύ τους νοηματικά συναφείς. Το κοινό είναι μαζί του και παρακολουθεί. Ξεκινώντας την ομιλία για τις κορυφαίες στιγμές της Apple, ο τόνος της φωνής του είναι χαμηλός και όπως πλησιάζει προς την αποκάλυψη του iPhone αυξάνει σε ένταση. Η προσαρμογή του τόνου της φωνής στην κατάλληλη ένταση την κατάλληλη στιγμή είναι το βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων ομιλητών.

Των φρονίμων τα παιδιά...


Από τη όλη παρουσίαση του iPhone είναι σαφές ότι η προετοιμασία του Τζομπς για αυτή την ομιλία ήταν πολύωρη αν όχι πολυήμερη. Και ο Τζομπς είναι γνωστό ότι σε αντίθεση με υψηλόβαθμα στελέχη στη βιομηχανία που ξοδέψουν πολλά χρήματα στις παρουσιάσεις και στις διαφάνειες, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην προετοιμασία. Οι παρουσιάσεις του είναι αβίαστες, έχουν προσωπικό στιλ και έτσι διατηρεί την προσοχή του κοινού.

Αν το πιστεύεις, πες το


Πολλοί ομιλητές κάνουν το σφάλμα να υποβαθμίζουν τη αξία αυτού που παρουσιάζουν από φόβο να μη φανούν υπερβολικοί. Αντίθετα ο Τζομπς πιστεύει ότι το προϊόν του θα αλλάξει την κινητή τηλεφωνία και το δηλώνει. Πιστεύει ότι το προϊόν του είναι καταπληκτικό και το δηλώνει. Είναι ειλικρινής, έχει τον απαραίτητο ενθουσιασμό και δε διστάζει να κάνει χιούμορ. Αυτό κάνει την παρουσίαση του ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική χωρίς να χάνει το νόημα. Το μήνυμα που θέλει να περάσει μεταφέρεται με τον πιο άμεσο τρόπο. Η ομιλία του δεν είναι παρουσίαση. Είναι σχεδόν σαν μια καθημερινή περίσταση όπου και το χιούμορ και ο ενθουσιασμός και τα συναισθήματα έχουν θέση. Και φυσικά αποτέλεσμα!

Ναι αλλά τι γίνεται αν δεν είμαστε όλοι το ίδιο χαρισματικοί σαν τον Τζομπς. Κανένα πρόβλημα γιατί και αυτές οι δεξιότητες επιδέχονται βελτίωση. Ο ίδιος ο Τζομπς σήμερα είναι πολύ πιο καλός ομιλητής από ό,τι στο παρελθόν.