ΕΡΤ, το κουτί των αντιθέσεων

ert-to-kouti-ton-antitheseon

Η κρατική ραδιοτηλεόραση ήταν πάντα ένα «κουτί» γεμάτο αντιθέσεις. Εργαλείο προπαγάνδας των εκάστοτε κυβερνήσεων και παράλληλα σύντροφος γενεών και γενεών στην κοινωνική ενηλικίωση, υπηρεσία βολέματος των «δικών τους ανθρώπων» και ταυτόχρονα θιασώτης του καλού, ποιοτικού καλλιτεχνικού έργου.

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σήμα εξέπεμπε δίπλα-δίπλα τις εξοργιστικές ειδήσεις-προπαγάνδα και τα Θέατρα της Δευτέρας, τις εκπομπές των Όπλων του στρατού και τις ποιοτικές ταινίες που δεν έβρισκαν αλλού τηλεοπτική στέγη, τη «θεία Λένα» και τον ηλίθιο δικτάτορα. Η ΕΡΤ υπήρξε απάγκιο για τους έλληνες της διασποράς και πολλές φορές η μοναδική συντροφιά ηλικιωμένων με τη μετάδοση της κυριακάτικης λειτουργίας της εκκλησίας.

Πέραν των οικονομικών στοιχείων και το, όντως σκανδαλώδες, μέγεθός της, η κρατική ραδιοτηλεόραση υπήρξε η πολιτιστική υποδομή γενεών ελλήνων, με όλο το αντιφατικό της μεγαλείο και παράλληλα επιλογή κατηγοριών πολιτών για εκπομπές και θεματικές ζώνες που σε καμία περίπτωση ιδιωτικά κανάλια δεν θα φιλοξενήσουν ποτέ.

Η απόφαση για το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης είναι προσβολή της συλλογικής μνήμης της χώρας και των επιλογών του πολίτη και για αυτούς τους λόγους ντροπή για το κράτος. Μια απόφαση που μόνο ένας ηλίθιος δικτάτορας θα μπορούσε να είχε πάρει. Και δεν την πήρε τότε αυτός που συνυπήρξε με τη θεία Λένα. Την πήρε ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός που δρα όμως ως ηλίθιος δικτάτορας.

Πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν φρικάρει μόνο αυτοί που μεγάλωσαν με την ΕΡΤ και την έχουν ταυτίσει με τον πολιτισμό αυτής της χώρας, αλλά και άνθρωποι που μεγάλωσαν με την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Με τι την έχουν ταυτίσει αυτοί την ΕΡΤ; Τώρα βέβαια σκέφτομαι ότι τον αγώνα που η Ελλάδα πήρε το ευρωπαικό στην ΕΡΤ τον είδαν και τους Ολυμπιακούς επίσης, οπότε σαν συμβολισμός το μαύρο και η σιωπή που επέβαλαν οι καθυστερημένοι στην ΕΡΤ είναι το ίδιο μάυρο και η ίδια σιωπή για όλους, αυτά της νέκρας αυτής της χώρας. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.