Ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην πορεία ανάπτυξης εντοπίζει ο Bernanke

ischyrous-anastaltikous-paragontes-stin-poreia-anaptyxis-entopizei-o-bernanke


Μπορεί οι Dow και Nasdaq να σημείωσαν εκ νέου άνοδο στα θετικά νέα για J P Morgan και Intel, καθώς και την σημαντική άνοδο των λιανικών πωλήσεων, όμως μεταξύ αποτελεσμάτων και δηλώσεων παρουσιάζεται μίαάρ αντίφαση ως προς την πραγματική προοπτική ανάπτυξης τόσο των ΗΠΑ, όσο και των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών της JP Morgan για ουσιαστική φάση παγκόσμιας ανάκαμψης, δεν μπορώ να μην δώσω βαρύτητα στις δηλώσεις Bernanke σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ακόμα  ισχυροί ανασταλτικοί παράγοντες στην πορεία προς την ανάπτυξη οι κυριότεροι των οποίων είναι η αρνητική οικοδομική δραστηριότητα καθώς και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα σημαντικού αριθμού πολιτειών.

Οι διαφοροποίηση αυτή μεταξύ αποτελεσμάτων και δηλώσεων θα πρέπει να αναλυθεί βαθύτερα καθώς ενώ εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα εταιριών σε συνδυασμό με τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη προκαλούν ένα μικρό rally στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μεσοπρόθεσμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αν η εξέλιξη των γενικότερων μακροοικονομικών μεγεθών θα μπορέσει να στηρίξει μία ουσιαστική ανάπτυξη με δυναμική διάχυσης στις διεθνείς οικονομίες. Το γεγονός ότι τα κέρδη της JP Morgan ήταν αυξημένα κατά 55% αποτελεί μία ένδειξη από μόνη της. Η ήπια ανάκαμψη κατά τον Bernanke μπορεί απλά να αποτελεί μία δήλωση με στόχο την σταδιακή προσαρμογή των δεδομένων του Fed σε φάση ανάκαμψης, θα μπορούσε όμως να υποδηλώνει συγκρατημένη ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη των στοιχείων εκείνων  που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον απρόβλεπτο παράγοντα στην περαιτέρω ανάπτυξη. Σε αυτό όμως το σημείο εκτιμώ πως έγκειται η αναμονή διόρθωσης των αγορών.

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί, η οικονομία όμως διανύει τις φάσεις προσαρμογής όπου οι αδυναμίες σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα. Εξαιτίας της επικείμενης εμφάνισης των αδυναμιών αυτών, εκτιμώ πως η διόρθωση των αγορών είναι αναγκαία. Ως προέκταση δε των επισημάνσεων αυτών καθίσταται σαφές πως εν αναμονή ουσιαστικής τάσης για το Χ.Α. οι εκτιμήσεις μας είναι πως όταν αυτή σηματοδοτηθεί είναι δυνατόν να προκαλέσει κίνηση της τάξεως του 20%. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός φορολογικού νομοσχεδίου και εκκρεμοτήτων κατά τον διεθνή τύπο σε σχέση με εκκρεμότητες αποσαφήνισης λεπτομερειών  του σχεδίου στήριξης θα συνεχίσουν να προκαλούν αβεβαιότητα. Το ζητούμενο βέβαια εξακολουθεί να είναι πως θα διοχετευθεί ο σημαντικός, μάλλον αγοραστικού ενδιαφέροντος, προχθεσινός τζίρος.