Αυταπάτη ότι ξέρεις να οδηγείς. Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης

aftapati-oti-xereis-na-odigeis-scholi-asfalous-odigisis

Πριν από λίγες εβδομάδες ένας αδελφικός μου φίλος βρέθηκε στη Σκωτία, στα αποστακτήρια των κορυφαίων malt ουίσκι, κάποια από τα οποία συναντάς πια και στο τελευταίο μπαράκι της Ελλάδας. Δεν θα έφτανε έως εκεί μόνο για να τα προμηθευτεί ή να τα δοκιμάσει, αλλά ως λάτρης του συγκεκριμένου ποτού δεν θα άφηνε αναξιοποίητη την ευκαιρία να επισκεφτεί την πατρίδα του.


Όταν επέστρεψε τον ρώτησα αν έμαθε εκεί κάτι που δεν ήξερε. Απάντησε: «Πολλά! Νόμιζα ότι γνώριζα πολλά για το ουίσκι, επειδή μ' αρέσει να το πίνω και να διαβάζω γι' αυτό. Όταν βρέθηκα στην ίδια παρέα με μύστες του, όταν συζήτησα με τους ανθρώπους που το παράγουν, κατάλαβα ότι δεν γνώριζα ούτε το 5% από αυτά που έμαθα εκεί. Και δεν μετράω όσα νόμιζα ότι γνώριζα κι έκανα λάθος...».

Τώρα που γνωρίζει αρκετά περισσότερα (αν και, όπως λέει, έχει ακόμα να μάθει πολλά) υποστηρίζει ότι απολαμβάνει πολύ περισσότερο κάθε γουλιά που αφήνει να τρέξει στο στόμα του. Είμαι βέβαιος.

Γνώση ευφραίνει γεύση - όπως ευφραίνει και κάθε άλλη αίσθηση, ενασχόληση, ακόμα και υποχρέωση. Το σκεφτόμουν ένα απόγευμα του Απρίλη οδηγώντας στην επιστροφή από τα Μέγαρα. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στη Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης 4T-Safetrack, που εδώ και 4-5 χρόνια λειτουργεί στο εκεί αυτοκινητοδρόμιο. Το ίδιο πρωί, κατευθυνόμενος προς την πίστα, αναρωτιόμουν τι στο καλό έχει να μάθει κάποιος που οδηγεί κοντά 20 χρόνια τώρα, που του αρέσει να ταξιδεύει με αυτοκίνητο, που «τα έχει δει όλα» στο δρόμο ουκ ολίγες φορές. Από τις πρωινές αυτές σκέψεις με έβγαλε ένα μπλόκο της Τροχαίας στη γέφυρα της Πάχης, η οποία ευτυχώς μου χαρίστηκε, μάλλον γιατί πήγαινα μόνο με 140 χλμ., ενώ αριστερά και δεξιά με προσπερνούσαν χαλαρά οι «άτυχοι», που συνέχισαν με κλήση, πόιντς, πιθανόν και δικαστήριο.

Πολύ γρήγορα, πάντως, είχα τις απαντήσεις μου. Είκοσι χρόνια τώρα νόμιζα πως γνωρίζω να οδηγώ. Είκοσι χρόνια τώρα κάνω λάθη, επικίνδυνα λάθη και χοντρές βλακείες στο δρόμο. Είκοσι χρόνια τώρα πρέπει να είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος - μαζί μου και οι συνεπιβαίνοντες, αλλά και όσοι βρέθηκαν στο δρόμο μου και γλίτωσαν.

Σου φαίνονται υπερβολικά αυτά; Σε καταλαβαίνω. Η γνώση σε κάτι σε κάνει καλύτερο σε αυτό. Η άγνοια, η ημιμάθεια και η ψευδαίσθηση της γνώσης σε κρατάνε δέσμιό τους προσφέροντάς σου απλόχερα το απατηλό παράσημο του «εξπέρ». Γεμάτοι οι δρόμοι από τέτοιους, αυτοδίδακτους «σολίστ», εκκολαπτόμενους Αλόνσο, αλλά στο τέλος αριθμούς στις χειρότερες στατιστικές της Ευρώπης: ένας στους ογδόντα κατοίκους της Ε.Ε. θα πεθάνει 40 χρόνια νωρίτερα από το μέσο όρο ζωής λόγω τροχαίου κι ένας στους τριάντα θα νοσηλευτεί τουλάχιστον μία φορά λόγω τροχαίου. Στην Ελλάδα είναι χειρότερα...

Σκέψου πόσο συχνά λες ο ίδιος: με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις. Προσπάθησε τώρα να θυμηθείς τα μαθήματα που έκανες (αν έκανες) προτού πάρεις το δίπλωμα. Προσπάθησε να απαντήσεις αν έμαθες να οδηγείς - ή, στην καλύτερη, να κινείς το αυτοκίνητο...

Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να ανακαλύπτουν τα όρια τους, αλλά και τα όρια των οχημάτων στα οποία εμπιστεύονται τις ζωές τους, αν δηλαδή είσαι «ο τύπος του Niata Net», είμαι βέβαιος ότι διαρκώς θα ενημερώνεσαι, θα διαβάζεις, θα αναρωτιέσαι. Είναι το πρώτο βήμα. Όπως όμως ο φίλος μου κατάλαβε πόσα (δεν) γνώριζε παρά μόνο όταν βγήκε από το αποστακτήριο του Dalwinnie στα highlands, έτσι κι εσύ δεν θα έχεις τις απαντήσεις σου αν δεν συζητήσεις με τους πλέον ειδικούς, αν δεν δοκιμάσεις δίπλα στους πιο έμπειρους και καταρτισμένους οδηγούς όλα όσα δεν μπορείς -και δεν πρέπει!- να τεστάρεις μόνος σου. Εκεί θα μάθεις όχι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, αλλά πολύ περισσότερα από αυτά που ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι ξέρεις.

Σου μιλάει ένας «παθών», ο οποίος, κάπου εκεί στην είσοδο της μεγάλης δημόσιας πίστας που λέγεται Εθνική Οδός, σκέφτηκε ότι αυτήν την εμπειρία πρέπει να τη βιώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μέσω του Niata, του περιοδικού που έχει στόχο να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος και ως οδηγός. Ευτυχώς, την ίδια άποψη είχαν και οι υπεύθυνοι του 4T-Safetrack, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρό(σ)κληση του περιοδικού.

Έτσι, εσύ μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου και τη δυνατότητα που σου προσφέρει από το τεύχος αυτό και για τους επόμενους έξι μήνες το Men's Health: να είσαι ένας από τους 24 τυχερούς που θα κερδίσουν από ένα μάθημα-εμπειρία στη μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις δεκαπέντε στην Ευρώπη Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης.

Αλλά ακόμα και αν δεν κερδίσεις, αξίζει να επενδύσεις 400 ευρώ για να το ζήσεις - κοστίζει λιγότερο από ένα τρακάρισμα ρουτίνας και τίποτα μπροστά στην ίδια σου τη ζωή... 
                                     
Υστερόγραφο Νο1.: Ακόμα πιο καλά νέα: η σχολή 4Τ-Safetrack παρέχει 50% έκπτωση στους νέους οδηγούς κάτω των 24 ετών και σε οδηγούς με ειδικές ικανότητες.

Υστερόγραφο Νο2.: Μην μπερδεύετε τα malt με το τιμόνι. Τις συνέπειες θα τις διαβάσεις στη σελ. 66 του τεύχους που κυκλοφορεί. Αλλωστε, ένα απ' όσα έμαθε ο φίλος μου στη Σκωτία ήταν ότι μερικές φορές οι απολαύσεις δεν πάνε δυο δυο...