Μπορεί η σύγχρονη μητέρα να τηρήσει κανόνες διατροφής;

borei-i-synchroni-mitera-na-tirisei-kanones-diatrofis

Φάε όλο σου το φαγητό για να πάρεις όμορφο άντρα…

Αυτό ακριβώς μου έλεγε η γιαγιά μου και που για να είμαι ειλικρινής "περνώντας" από γενιά σε γενιά, ομολογώ πως το έχω και εγώ "χρησιμοποιήσει" στην κόρη μου προκειμένου να την πείσω για μια ακόμη… μπουκιά. Κάθε φορά όμως διαπίστωνα πως αντί να την πείθω εγώ για το ζητούμενο, με έπειθε εκείνη για το παντελώς αδιάφορο περιεχόμενο του επιχειρήματος λέγοντας συγκεκριμένα πως αν το κάνει αυτό μέχρι να παντρευτεί θα είναι τόσο παχιά που δεν θα την θέλει κανείς!   



Τότε θυμήθηκα κάτι άλλο που έλεγε η γιαγιά μου: «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια».

Τα περισσότερα πράγματα σε αυτή την ζωή άλλωστε είναι θέμα συνήθειας και παιδείας. Ανάμεσά τους, και με πρωτεύοντα μάλιστα ρόλο: H διατροφή!  Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού ή ενήλικα ξεκινούν την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν αυτό όμως ακούγεται υπερβολικό, το σίγουρο είναι πως οι γεύσεις που μαθαίνει να προτιμά ένα παιδί, το ακολουθούν και σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Η παχυσαρκία λοιπόν (εκτός των παθολογικών βέβαια καταστάσεων), δεν προκύπτει μια μέρα ξαφνικά αλλά «καλλιεργείται» σταδιακά από τα πρώτα στάδια της ζωής του.

Για να είμαι και δίκαιη όμως, το να τηρήσει μια σύγχρονη μητέρα συγκεκριμένους κανόνες διατροφής δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Άλλωστε, γυρίζοντας κουρασμένη από την δουλειά σας το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι μια «μάχη» για την σοκολάτα που προτιμά από το κυρίως γεύμα. Μία «μάχη» για την κατανάλωση αναψυκτικού που έχει αντικαταστήσει τον φυσικό χυμό που στίψατε και μετά το πέρας 2 ωρών «σε αναμονή» έχει χάσει την δύναμή του (κι αυτό το έλεγε η γιαγιά μου). Μια «διαμάχη» γιατί το κολατσιό που ξημέρωμα φτιάξατε για το σχολείο γύρισε… ανέπαφο, εφόσον η μαμά του Γιαννάκη, της Μαριλούς κ.λ.π. είχε την «φαεινή» ιδέα να μην φτιάξει τίποτα και να βάλει στην τσάντα τους ένα κρουασάν σοκολάτας και βέβαια εκείνη παίρνει «έπαθλο» κι εσείς τον τίτλο της «ξενέρωτης» μαμάς.

Γι’ αυτό λοιπόν η λύση είναι μία! Πριν το παιδί σας συναναστραφεί με…«κακές» παρέες, φροντίστε να μάθει να προτιμά υγιεινές τροφές. Αν δεν αγοράζετε σοκολάτες, δεν θα ζητάει σοκολάτες. Αν δεν παραγγέλνετε delivery, δεν θα σέρνεται πίσω από την φούστα σας παρακαλώντας να παραγγείλετε απ έξω. Αν δεν το πιέζετε να φάει με το ζόρι, δεν θα σιχαθεί… τις μπάμιες. Αν δεν σας ενδιαφέρει το πόσο, αλλά το τι τρώει δεν θα στέκεστε ώρες κρατώντας ένα κουτάλι  που λίγο μετά θα βάλετε… το φάρμακο για τα νεύρα σας.

Όλα ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Ο χαρακτήρας, η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής.

Γι αυτό λοιπόν κι εγώ συνηδειτοποίησα πως η Τζωρτζίνα μου έχει δίκιο. Δεν με νοιάζει καθόλου αν ο άντρας της θα είναι όμορφος. Εκείνο που με νοιάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο είναι να είναι υγιής. Κι εγώ, μπορώ σε μεγάλο βαθμό να φροντίσω γι αυτό….