Δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά τα Χριστούγεννα

den-boro-na-antistatho-sta-glyka-ta-christougenna

Την περίοδο των γιορτών δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά και τα άλλα εδέσματα. Τι να κάνω για να μην πάρω βάρος;


Τα Χριστούγεννα, με την αφθονία των εδεσμάτων, είναι δύσκολο να αντισταθείς στις γευστικές ατασθαλίες. Κι όμως, μπορείς να περάσεις τις γιορτές χωρίς να καταστρέψεις τις προσπάθειες των προηγούμενων μηνών να ελέγξεις το βάρος σου. Να μερικές συμβουλές για να τα καταφέρεις:

Κόψε την πείνα σου: Απόφυγε να πηγαίνεις πεινασμένη σε γιορτινό τραπέζι. Πριν φύγεις από το σπίτι, φρόντισε να καταναλώσεις ένα υγιεινό σνακ, όπως μια μικρή  χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα με λίγο γιαούρτι. Η πρωτεΐνη που περιέχουν θα μειώσει σημαντικά την πείνα σου και έτσι δεν θα φας υπερβολικά αργότερα.

Διαλογίσου: Πριν φύγεις από το σπίτι, βρες ένα ήσυχο μέρος, κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να φανταστείς ότι είσαι στην ουρά του μπουφέ και κάνεις ενσυνείδητα πιο υγιεινές επιλογές. Αυτή είναι μια καλή άσκηση που θα ενισχύσει τη θέλησή σου.

Επίλεξε έξυπνα: Όταν βρεθείς μπροστά από τον μπουφέ, πρώτα πάρε μια γενική εικόνα του τι προσφέρεται πριν αποφασίσεις τι θα βάλεις στο πιάτο σου. Διάλεξε πιο πολλά ψάρια και θαλασσινά όπως και λαχανικά. Φάε κρέας, αλλά απόφυγε το ορατό λίπος. Προσπάθησε να αποφύγεις τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ άμυλο όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά. Κατανάλωσε φρούτα και επιδόρπια ή γλυκά που δεν είναι βασισμένα στο αλεύρι.

Πρόσεχε τι πίνεις: Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ιδαίτερα μπίρας και ποτών που συνδυάζονται με αναψυκτικά συντείνει στην αύξηση βάρους. Προτίμησε το κρασί.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου: ...όχι όμως καταναλώνοντας ένα γλυκό. Ίσως ένα νέο φόρεμα, μια μέρα σε SPA ή μια εκδρομή να είναι μια καλή ιδέα. Να θυμάσαι ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι που θα σε επιβραβεύει για το υπόλοιπο της ζωής σου.

O Δρ. Φαίδων Lindberg είναι ειδικός παθολόγος και διαβητολόγος με ειδίκευση σε θέματα Διατροφής, Μεταβολισμού, Παχυσαρκίας και Ορμονικών Διαταραχών. Έχει ιδρύσει και διευθύνει τέσσερις πρότυπες μεταβολικές κλινικές στη Νορβηγία. Είναι παγκόσμια αναγνωρισμένος συγγραφέας βιβλίων για την Ισογλυκαιμική και τη Μεσογειακή Διατροφή, που κυκλοφορούν σε 20 χώρες. Στη χώρα μας κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα βιβλία του «Greek Doctor's Diet» στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος και «The Cookbook Greek Doctor's Diet», με συνταγές, από τις Εκδόσεις Λυμπέρη