Παράξενα Υλικά: DIY Θερμός Πάγος

diy-thermos-pagos-kairos-na-xepiasteis-me-peiramata

Καλώς τον πάλι! Βλέπω έχεις χεστεί απο την χαρά σου που με βλέπεις και κουνάς -σαν καλό σκυλάκι που είσαι- χαρούμενα την ουρίτσα σου! Ξέρεις πολύ καλά πως ήρθα να σου δώσω ακόμα ένα Scooby Snack προχειροφτιαγμένο απο τα χεράκια μου, που όμως περιέχει μέσα όλη την κρέμα της αγάπης μου ειδικά για εσένα! Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι φρέσκια αν και ήρθες στο ψυγείο για να την βρείς, είναι σπιτική -πιο σπιτική θα έλεγα δεν γίνεται- όπως και αυτό που θα σου παρουσιάσω σήμερα.



Τις προάλλες έκανα τα αγελαδίσια ματάκια σου να αλληθωρίσουν με την κυματική, ακόμα πιο πίσω έκανα τα μικρά βελούδινα χεράκια σου να πάθουν ψυχρά εγκαύματα απο τον ξηρό πάγο… Αυτή την εβδομάδα μιας που πιάσαν οι ζέστες, θα στο γυρίσω στην ομοιοπαθητική όπως εκείνος ο φίλος σου που για να σε θεραπεύσει απο την ομοφυλοφιλία που σε δέρνει, σε κάρφωνε που και πού απο πίσω.

Θα σου παρουσιάσω τον καυτό πάγο, τον οποίο μπορείς να τον φτιάξεις πολύ εύκολα, DIY και στο σπίτι, χωρίς να κουνήσεις ρούπι τα χοντρά οπίσθια σου!

Έχεις δεί εκείνα τα βιντεάκια με το νερό που “παγώνει μόνο του“, με τον “θερμό πάγο” και ρωτάς τον Θεό Γούγλη εδώ και καιρό πως γίνεται. Τα πράματα είναι πολύ απλά!

Ο “θερμός πάγος” είναι ένα υπέρκορο υδατικό διάλυμα οξικού νατρίου, δεν είναι καν πάγος δηλαδή, το οποίο με προσθήκη μικρής ποσότητας παραπάνω οξικού νατρίου ή με κούνημα στερεοποιείται παράγωντας θερμότητα (εξώθερμη αντίδραση).

Προτού τρέξεις πανικόβλητος να γραφτείς σε ταχύρυθμα μαθήματα Κινέζικων, κάτσε να πούμε το παραπάνω στα Ελληνικα, είναι γεγονός πως δεν σε “κόβει” και πολύ αλλα αυτός δεν είναι λόγος να σε σνομπάρω, σωστά;  Το φοβερό και τρομερό “οξικό νάτριο” (sodium acetate) είναι ένα άλας (αλάτι), που προκύπτει απο αντίδραση οξικού οξέως (ξύδι ρε!) και διττανθρακικού νατρίου, της “μαγειρικής σόδας” που έριχναν μέσα στο φαί σου στο στρατό για να σε φουσκώνει. Γιατί σε φούσκωνε;

Δεν είναι δά και state of the art science! Διότι στο στομάχι σου αντιδρούσε με το υδροχλωρικό οξύ προς παραγωγή άλατος (Χλωριούχο νάτριο, κοινό αλάτι), νερού και διοξειδίου του άνθρακα, εξού και οι επικές ρέψες του συνφάνταρού σου του Μπάμπη που μπορούσε μονορεψιά να σου ρευτεί την Τραβιάτα! Στην δικιά μας περίπτωση το οξύ είναι το ξύδι, και τα προιόντα της αντίδρασης είναι οξικό νάτριο, νερό και διοξείδιο του άνθρακα — γιαυτό εξάλλου αφρίζει και το μίγμα. Η αντίδραση έχει ως εξής:

CH3–COOH + Na+[HCO3]– → CH3–COO– Na+ + H2O + CO2

Κορεσμένο διάλυμα ονομάζεται το διάλυμα στο οποίο δεν μπορεί να διαλυθεί παραπάνω ουσία, π.χ. αν ρίχνεις αλάτι στο νερό θα δείς ότι απο ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να διαλυθεί άλλο, γι’ αυτό και πέφτει στον πάτο. Ένα υπέρκορο διάλυμα είναι ένα διάλυμα στο οποίο έχεις διαλύσει παραπάνω ουσία απο ότι θα μπορούσες να διαλύσεις, π.χ. θερμαίνοντάς το με αποτέλεσμα η διαλυτότητα της ουσίας να αυξηθεί (εδώ δές πως το ζεστό νερό διαλύει περισσότερο αλάτι απο ότι το κρύο).

Στην δικιά μας περίπτωση, το υπέρκορο διάλυμα συμπεριφέρεται παράξενα: τα μόρια της ουσίας που διαλύσαμε μπορούν και σχηματίζουν κρυστάλλους “παγιδεύοντας” νερό μέσα, μια αντίδραση πολύ γρήγορη, όμορφη και… αναστρέψιμη αν θερμάνεις τον “πάγο”. Ο πάγος δηλαδή λιώνει και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Κάτι άλλο ενδιαφέρον, είναι πως καθώς στερεοποιείται το διάλυμα, παράγει θερμότητα και γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται σε “heating packs” δηλαδή “σακουλάκια” που παράγουν θερμότητα όταν πατήσεις με δύναμη ένα δισκάκι που έχουν μέσα.

Η συνταγή είναι απλή: προσθέτεις μαγειρική σόδα σε ξύδι και το αφήνεις να αντιδράσει. Στο παρακάτω βίντεο ξεκινάνε με ένα λίτρο ξύδι ,για το οποίο χρειάζονται 2 με 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Το βράζουν για να συμπυκνωθεί (να φύγει νερό μπόλικο δηλαδή) και το κρυώνουν στο ψυγείο! Βουαλά!

Τα πράματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα αν δεν θές να βράζεις ξύδια!

Μπορείς σε μια μικρότερη ποσότητα ξυδιού να αρχίσεις να ρίχνεις μαγειρική σόδα ανακατεύοντας μέχρι να σταματήσει η αντίδραση, δηλαδή να σταματήσει να αφρίζει. Αφήνεις το υγρό να εξατμιστεί, ζεστές μέρες που είναι, και σου μένουν κρύσταλλοι οξικού νατρίου! Αυτούς μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις διαλύοντάς τους σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού, έτσι ώστε να φτιάξεις ένα υπέρκορο διάλυμα. Μετά απο αυτό το στάδιο μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες του παρακάτω βίντεο:

Με τον θερμό πάγο μπορείς να απασχολήσεις για ώρες ολόκληρες τους καθυστερημένους φίλους σου και να αναχθείς σε “Σαμάνο” ή “Επιστήμονα” της παρέας!

Το οξικό νάτριο έχει ενδιαφέρουσες χρήσεις : αυτό δίνει στα πατατάκια Salt and Vinegar (Αλάτι και Ξύδι) την γεύση τους! Επίσης μπορείς να φτιάξεις γλυπτά όπως στο παρακάτω βίντεο:

Είναι μία εύκολη διαδικασία που μπορεί να την κάνεις και εσύ σήμερα στο σπίτι σου.

Είναι σχετικά εύκολο και ασφαλές! Αν παρόλαυτα καταφέρεις να τραυματιστείς κάπως με αυτό, να δηλητηριάσεις το σκυλί του γείτονα ή για κάποιο παράξενο λόγο να καταλήξει ο θερμός πάγος βαθειά χωμένος στην ουρήθρα σου, στείλε μας φωτό του κατορθώματός σου και κέρδισε μια αυθεντική “The Black Seal of Pateras Productions disapproval” (έρχεται τεμαχισμένη για ευκολότερη χρήση) υπογεγραμμένη απο τον ίδιο τον Πατέρα! Offer Valid While Stocks Last.