Ήρθες πάλι για μια τζούρα Νιάτα με απώτερο σκοπό να σου ανοίξει τα ρουθούνια και να αναπνεύσεις βαθιά ούτως ώστε να φτάσει στον εγκέφαλο το απαιτούμενο οξυγόνο που χρειάζεσαι για να λειτουργήσει σωστά ο νους σου.
Αυτή την εβδομάδα δεν έχω κάτι αποκλειστικά για εσένα, τουναντίον, αυτό το άρθρο απευθύνεται για το μικρό σου ζωάκι, συγκεκριμένα για την γάτα σου. Όχι, δεν αναφέρομαι στο κόλπο που βάζεις την γάτα μέσα στην μπότα, ούτε σε αυτοσχέδια άμμο για γατιά με βάση το μπετόν, ούτε σε DIY στείρωση με πυρωμένες βελόνες πλεξίματος -τεχνικές ανάρπαστες σε… συγκεκριμένο φόρουμ για γάτες-.
Αναφέρομαι σε ένα μικρό δωράκι που μπορείς να κάνεις στην γάτα σου, φυτικής προέλευσης έτσι γιατί είσαι λίγο βλάκας και ανησυχείς μόλις ακούς “χημικά”, που θα τη κάνει να σταματήσει να μασουλάει τα σακουλάκια με το χασίς σου γλιτώνοντας την έτσι απο περαιτέρω ξυλίκι.
Ο λόγος για το “Catnip“, γνωστό ως “Νεπέτα” (Nepeta cataria), ώς “Catmint” ή ως “Γατόχορτο“. Η Νεπέτα είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Lamiaceae, το οποίο θυμίζει αρκετά “μέντα” στην μορφή του. Λογικό άπαξ και η οικογένεια Lamiaceae είναι η οικογένεια φυτών της μέντας! Έχει ελαφρύ αλλά χαρακτηριστικό άρωμα και πολύ όμορφη ανθοφορία συνήθως κατα τον Αύγουστο, που θυμίζει αυτόν της μέντας ή του δυόσμου.
Οι χρήσεις του είναι πολλές: μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μπαχαρικό στην κουζίνα αν αποξηράνεις τα φύλλα του. Επίσης τα άνθη του όπως και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σε μορφή τσαγιού ως ηρεμιστικό του στομαχιού σε περίπτωση κολικών, ως τονωτικό και ως αντισπασμωδικό.
Κάπου εδώ όμως έρχεται η γάτα σου στην εξίσωση… Εκτός όλων των παραπάνω το catnip έχει την εξής ιδιότητα: φημολογείται πως διώχνει τα ποντίκια και προσελκύει τις γάτες!
H πρώτη του ιδιότητα ίσως να είναι αμφισβητούμενη, η δεύτερη όμως είναι αδιαμφισβήτητη. Οι γάτες όταν έρχονται σε επαφή με την νεπέτα αρχίζουν και συμπεριφέρονται πολύ παράξενα: την μυρίζουν, τρίβονται πάνω της, μασάνε τα φύλλα της, κυλιούνται στο χώμα και ορισμένες φορές αφρίζει το στόμα τους και τους τρέχουν τα σάλια πιο πολύ απο ότι σε γιαγιά που σου κάνει deepthroat χωρίς την μασέλα της.
Αν η νεπέτα είναι στον κήπο, θα πέσει θύμα βανδαλισμού απο τις γάτες όπου μέσα στην φούρια τους μπορεί να την ξεριζώσουν. Συνήθως τα αποτελέσματα του διαρκούν 5 με 10 λεπτά και για να ξαναέχει αποτέλεσμα η νεπέτα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα μισής με δυο ώρες. Επίσης αρκετά ενδιαφέρον είναι το ότι δεν αντιδρούν όλες οι γάτες σε αυτό το φυτό: υπολογίζεται πως τα 3/4 των γατών έχουν αυτη την αντίδραση και πως το αν θα αντιδράσει ή όχι είναι κληρονομικό (δηλαδή οφείλεται σε κάποιο γονίδιο ή σύνολο γονιδίων).
Τι γίνεται όμως και αντιδρούν έτσι οι γάτες;
“Μαστουρώνουν” όπως υποστηρίζουν διάφοροι; Τους αρέσει η μυρωδιά; Τους καίει τα λιγοστά εγκεφαλικά τους κυτταράκια;
Το γατόχορτο περιέχει ένα δικυκλικό τερπενοειδές που ονομάζεται Νεπεταλακτόνη. Μια ουσία, η οποία επιδρά σε υποδοχείς του οσφρητικού επιθηλίου της γάτας. Σε απλά ελληνικά όντως η γάτα αντιδρά έτσι διότι μυρίζει την νεπεταλακτόνη του φυτού, το γιατί όμως συμπεριφέρεται έτσι προς το παρόν δεν είναι πλήρως γνωστό.
Μια πιθανή εξήγηση που έχει προταθεί είναι ότι ίσως η νεπεταλακτόνη δρα σαν σεξουαλική φερομόνη δηλαδή σαν ένα “οσφρητικό χημικό σινιάλο” που σχετίζεται με την σεξουαλικότητά τους: τα ζώα συνήθως έχουν πιο αυξημένη την αίσθηση της όσφρησης απο τον άνθρωπο και όσο εσύ μανιάζεις με μπάνια, αφρόλουτρα, αρώματα και αποσμητικά για να κρύψεις την μυρωδιά σου τόσο τα ζώα χρησιμοποιούν τις δικές τους για να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιούν τις φερομόνες για να δείξουν αν είναι “διαθέσιμα” για ερωτοτροπίες, αν αισθάνονται φοβισμένα λόγω κινδύνου που υπάρχει τριγύρω, για να δείξουν την ηλικία τους ή το “status” τους αν ανήκουν σε αγέλη κ.α.
Το σίγουρο πάντως, για να προλάβουμε τους χέστηδες της παρέας, είναι πως το γατόχορτο δεν βλάπτει τις γάτες ούτε τις “χαζεύει” -τουλάχιστον όχι μόνιμα- οπότε …μπορείς κάλλιστα να δώσεις στο γατί σου αυτή την ένοχη απόλαυση!
Το αστείο και όμορφο συνάμα είναι ότι δεν το απολαμβάνουν μόνο οι μικρές γάτες, το απολαμβάνουν και τα ελαφρώς μεγαλύτερα γατιά.
Που μπορείς να βρείς Νεπέτα; Στα περισσότερα βοτανοπωλεία ως “Νεπέτα” ή ως “Γατόχορτο“, μπορείς επίσης να το βρείς και online. Αν δεν είσαι της γενιάς των McDonalds να τα θές όλα στο πιάτο fastfoodιασμένα και λιγδιασμένα όπως αξίζουν σε εκπροσώπους αυτής της νοοτροπίας, τότε μπορείς να το μεγαλώσεις και μόνος σου σε μια γλάστρα απο σπόρους που μπορείς να βρείς online. Εννοείται πως η εμπειρία του να το μεγαλώνεις είναι ασύγκριτη σε σχέση με το να το αγοράζεις. Ίσως για πρώτη φορά στην ζωή σου να αναπτύξεις ένα hobby εκτός του υπολογιστή και να δείς με τα μάτια σου αυτό που σου έλεγε η γιαγιά σου και φάνταζε γρίφος πως “τα φυτά δεν φυτρώνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ“.
Μπορείς επίσης να απομονώσεις τα αιθέρια έλαια του φυτού και την νεπεταλακτόνη με μια εύκολη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει απόσταξη.
Δεν χρειάζεται καν να έχεις αποστακτήριο σαν αυτά για το τσίπουρο ή συσκεύες απόσταξης, μπορείς να φτιάξεις μια μόνος σου πολύ απλά με υλικά του σπιτιού (click λέμε!).
Το αποτέλεσμα απο 100 γραμμάρια catnip θα είναι είναι μερικά ml αιθέριου ελαίου, ικανα να τρελλάνουν όλες τις γάτες τις γειτονιάς. Το έλαιο (ή ακόμα και το ίδιο το βότανο) μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για παρασκευή ποτών/λικέρ ή για extra kinky καταστάσεις να το αλείψεις στο γυμνό φιλήδονο κορμάκι σου και να ξαπλώσεις σε σοκάκι όπου μόλις έχει κλείσει η τοπική ψαραγορά. Μπορείς επίσης να λουστείς με αυτό πρίν απο ραντεβού με την Michelle Pfeiffer, την Halle Berry ή… και τις δύο μαζί αν το παγωτό σου το προτιμάς βανίλια-σοκολάτα.
Παρόμοια επίδραση στις γάτες έχει και το βότανο Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες στους ανθρώπους.