Ο άντρας που φοβάται να αγαπήσει, το προφίλ του

o-antras-pou-fovatai-na-agapisei-to-profil-tou

Αυτός ο άντρας δεν είναι υπό εξαφάνιση. Για όλες εμάς που σχολιάζουμε ότι... «χάθηκαν οι πραγματικοί» άντρες, είναι «εκείνος» που σε κάποια στιγμή της ζωής μας, μας έχει κάνει να δακρύσουμε. Μας έχει κάνει να νιώσουμε ότι το φταίξιμο είναι δικό μας. Μας έχει ανταποδώσει με αμέτρητες μετέωρες απορίες, την αμηχανία που έχει αισθανθεί ο ίδιος στην ιδέα ότι πιάστηκε στη φάκα της «ιδανικής γυναίκας». Αυτός ο άντρας τρέμει στην ιδέα ότι τον θεωρούμε δεδομένο. Και με το «στρίβειν» (πιο νωρίς από του αρραβώνος), ξορκίζει την ετικέτα του «θύματος» που επιχειρούμε να κρεμάσουμε στο λαιμό του. Αυτός ο άντρας βλέπει την επιβεβαιωμένη ή ικανοποιημένη γυναίκα σαν μια απειλή.


Δίνοντας λοιπόν αρσενική υπόσταση στο ρόλο της "Runaway Bride", επιτίθεται στην ιδέα μιας δέσμευσης που μπορεί να νοείται ήδη από τη γυναίκα ως «δρομολογημένη κατάσταση». Αυτός ο άντρας επιδιώκει το σασπένς, την ιδέα της συνεχούς μάχης και φυσικά το έπαθλο της αγάπης μας με... δόσεις που θα κρατήσουν πολλά-πολλά χρόνια! Ετσι φαντάζεται την υγιή σχέση.

To story της δράσης και απόδρασης


Στην αρχή ερωτεύεται και δεν βλέπει μπροστά του. Ισως του χρειαστούν ώρες, μέρες, μήνες ή χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι έχει μπροστά του τη «γυναίκα-αράχνη». Μόλις όμως το καταλάβει (όποια κι αν είναι η στιγμή), αυτομάτως αρχίζει τα βλέπει την πολυπόθητη «αγκαλιά-λιμάνι» ως μια φρικτή «αγκαλιά-ιστό» που θα τον εγκλωβίσει για πάντα. Και θέλοντας να γλιτώσει από αυτόν τον «κατά φαντασίαν» ιστό, φεύγει προτού η αράχνη αρχίσει να τον υφαίνει.

Γιατί να έχουμε ενοχές;


Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο επίπεδο των ενοχών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Να παραδεχτούμε λοιπόν ως γυναίκες ότι έχουμε μπροστά μας (εφόσον συμβαίνει αυτό), τον άντρα που φοβάται. Οφείλουμε λοιπόν να ψυχολογούμε τον άνθρωπό μας, ώστε να αποφύγουμε τη στιγμή που θα φορτώσουμε στο ενεργητικό μας ανύπαρκτα λάθη για μια σχέση που τελείωσε... ίσως από την πρώτη νύχτα ή βδομάδα! Γιατί αν διαγνώσουμε το πρόβλημά του εγκαίρως, τότε θα τον χειριστούμε ανάλογα και θα κερδίσουμε την παρτίδα. Δεν χρειάζεται να φανούμε «λιγότερο ιδανικές» στα μάτια του. Δεν χρειάζεται να μειώσουμε τον εαυτό μας, για να αποτρέψουμε την φυγή του. Χρειάζεται όμως, σε κάθε περίπτωση, να δούμε τη σχέση μας σαν ένα «πρωτάθλημα» που κάθε χρόνο αλλάζει χέρια. Πότε η νίκη πάει στον ένα, και πότε στον άλλο. Οι άντρες εξάλλου είναι γεννημένοι παίχτες.

Στην κατηγορία των ανδρών που φοβούνται να αγαπήσουν, ανήκουν και οι ορκισμένοι εργένηδες. Αν θέλουμε να τους πείσουμε για το «αναίμακτο» της δέσμευσης, τότε πρέπει να τους πείσουμε με τη σταθερή συμπεριφορά μας, ότι τίποτε δεν αλλάζει με μία βέρα, κι ότι όσο υπάρχει «συμβίωση», αυτή (κατ’ ουσία) θα βρίσκεται και θα παραμένει πολύ κοντά στο επίπεδο του φλερτ. Aλλωστε, ακόμα και μέσα στα πλαίσια ενός γάμου, αρραβώνα ή άλλης δέσμευσης, θα πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της καθημερινής διεκδίκησης. Το νόημα λοιπόν μιας σχέσης με αξία, είναι, μέσα στα πλαίσια αυτής, να γινόμαστε συνεχώς, καλύτεροι (πιο ελκυστικοί, τρυφεροί, πολύπλευροι και γενναιόδωροι) άνθρωποι! Αυτός ο άντρας λοιπόν παύει να φοβάται, μόνο όταν εμείς τον βοηθήσουμε να αντικαταστήσει το φόβο με θετικό συναίσθημα και «αγέρωχη» επιθυμία.

Το προφίλ του κύριου «Φοβιτσιάρη»


Οι άντρες που φοβούνται να αγαπήσουν επιδεικνύουν μια πολύ συγκεκριμένη και αναγνωρίσιμη συμπεριφορά. Το πρότυπό τους συγκαταλέγεται σε αυτό που αποκαλούμε «σύνδρομο καταδίωξης και πανικού». Δηλαδή, αυτής της κατηγορίας οι άντρες, αρχικά σας καταδιώκουν μανιωδώς. Για «εκείνους» είστε έπαθλο. Κάτι σαν ένα Κύπελλο! Κι όλα αυτά μέχρις ότου αυτό το «Κύπελλο» να αναστραφεί και να τους καπελώσει. Μέχρι δηλαδή να αισθανθούν πως η ανταπόκριση και η αγάπη σας, δεν τους αφήνει διέξοδο από τη σχέση. Μερικοί άντρες μπορεί να περάσουν όλα αυτά τα στάδια του συνδρόμου καταδίωξης και πανικού μέσα σε μία νύχτα, ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να περάσουν χρόνια.

Το φευγιό ενός άντρα εξαρτάται από αυτό που αντιλαμβάνεται ως «σημείο δέσμευσης χωρίς επιστροφή». Αυτή η στιγμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πρότυπο που έχει ο άντρας στο μυαλό του, η συμπεριφορά της γυναίκας και το βάθος της σχέσης τους. Υπάρχουν άντρες που πανικοβάλλονται αμέσως μετά το πρώτο ραντεβού και εξαφανίζονται.

Άλλοι εξαφανίζονται μετά από μία νύχτα πάθους και κάποιοι που ενώ έχουν προχωρήσει τη σχέση τους, θέλουν να ξεφύγουν γιατί φοβούνται ότι θα παγιδευτούν για πάντα. Τη στιγμή που έρχονται συνειδητά αντιμέτωποι με τη γυναίκα που θεωρούν ότι έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσε να τους προσφέρει μια τέλεια ζωή (κοινώς τη "Mrs Perfect"), αρχίζουν να «τρέχουν» προς την αντίθετη κατεύθυνση και τότε το δικό τους λάθος γίνεται το δικό σας πρόβλημα.

Προστατέψετε τον εαυτό σας


Αυτό που πρέπει να διαφυλάξετε σε κάθε περίπτωση είναι τη δική σας ψυχική ισορροπία. Η δική του φοβία δεν είναι δική σας ασθένεια. Είναι μια «ίωση» ή αντίστοιχα μια «χρόνια πάθηση» που ταλαιπωρεί τον ίδιο. Αν αυτός ο άντρας ανήκει στην περίπτωση της «ίωσης», τότε μπορούμε, ως γυναίκες προνοητικές, να του χορηγήσουμε το αντίστοιχο «αντιβιοτικό», να τον σώσουμε και παράλληλα να εξασφαλίσουμε τον ενδεχόμενο συνύπαρξης μαζί του και υγιούς σχέσης. Αν πάλι είναι «χρόνια η πάθηση», τότε εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, πριν μας εγκαταλείψει ο ίδιος και νιώσουμε το σοκ της φυγής και την «κρυάδα» της αόριστης υποψίας ότι… «κάπου μειονεκτούμε». Συνοπτικά λοιπόν κι εσείς:


  • Πρέπει να κατανοήσετε το πρόβλημα. Να είστε σε θέση να συνειδητοποιείτε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο άντρα.
  • Πρέπει επίσης να μπορείτε να καταλαβαίνετε ποιες είναι αυτές οι πράξεις και οι συμπεριφορές σας, που επιδεινώνουν το πρόβλημα.


Μπορείτε εξάλλου να προστατέψτε τον εαυτό σας στις περιπτώσεις που αισθάνεστε ότι ο άντρας που έχετε σχέση είναι «δεσμοφοβικός», μαθαίνοντας να κάνετε τα παρακάτω:


  • Αναγνωρίστε τον άντρα που φοβάται να αγαπήσει, πριν συνδεθείτε μαζί του.
  • Κρίνετε αντικειμενικά (ακούγοντας και ανθρώπους που τον γνωρίζουν αλλά και την περίφημη γυναικεία διαίσθηση), κατά πόσον αυτός ο άντρας μπορεί να αλλάξει.
  • Κρίνετε εν τέλει αν αξίζει να προσπαθήσετε!
  • Απευαισθητοποιήστε το δεσμοφοβικό άντρα, πριν αρχίσει να ενεργεί βασιζόμενος στους φόβους του.
  • Μην αποδεχτείτε την ευθύνη και να μην αισθάνεστε ενοχές για την απαράδεκτη συμπεριφορά του.
  • Αλλάξτε με τέτοιον τρόπο τη συμπεριφορά σας, ώστε να επιφέρετε τις αλλαγές που επιθυμείτε στη δική του συμπεριφορά.
  • Σταθείτε εμπόδιο στην προσπάθειά του να ξεφύγει.
  • Μην αποτυπώσετε ποτέ με λόγια μπροστά στα μάτια του, το δεσμοφοβικό του προφίλ. Μην του χτυπήσετε ποτέ αυτήν την αδυναμία του. Θα πλήξετε τον ανδρικό εγωισμό ανεπανόρθωτα!


Φυσικά, αποφύγετε απελπισμένες κινήσεις για επανασύνδεση σε περίπτωση που σας εγκαταλείψει πριν προλάβετε να διαγνώσετε το «πρόβλημά του»! Αν ποτέ θελήσει να επιστρέψει κοντά σας, τότε μάλλον θα έχει το σθένος να καταλάβει τι χάνει μακριά σας.