Πως να ανανεώσετε το γραφείο σας για να αισθανθείτε όμορφα

pos-na-ananeosete-to-grafeio-sas-gia-na-aisthantheite-omorfa

Αν το γραφείο σας θυμίζει σκηνικό ελληνικής σειράς, μάλλον είναι καιρός να το ανανεώσετε


Για την πραγμάτωση του «concept ανανέωση» δεν είναι ανάγκη να προβληματίζεστε. Απλώς εμπιστευτείτε την όραση, την όσφρηση και την ακοή σας: αλλάξτε το φως, τις μυρωδιές και τους ήχους, και θα διαφοροποιήσετε εντελώς την εμπειρία. Ύστερα, θα έχετε όλο το χρόνο να ασχοληθείτε με τις λεπτομέρειες, προσθέτοντας πρακτικότητα στην καθημερινότητα του γραφείου. Γιατί, ναι μεν είναι όμορφος ένας ασημένιος χαρτοκόπτης, μάλλον όμως δεν αξίζει να περάσετε όλο σας το διάλειμμα γυαλίζοντάς τον.

Ποντάρετε στο πράσινο

Το πρόβλημα με τα φυτά είναι το ότι, όσο ευχάριστα και αν δείχνουν, αρνούνται πεισματικά, όταν διψούν, να πάνε μόνα τους μια βόλτα μέχρι τη βρύση. Μην πτοήστε! Στο εμπόριο κυκλοφορούν μίνι-ποτίστρες που προμηθεύουν τους νέους σας «φίλους» με αρκετή υγρασία ώστε να αντέξουν για μέρες – ή τουλάχιστον μέχρι να θυμηθείτε να τους ποτίσετε. Αν, τώρα, προβληματίζεστε πάνω στο τι φυτό να επιλέξετε, τα μικρά βρυοειδή που έχουν κατακλύσει την αγορά είναι όμορφα και, κυρίως, πολύ ανθεκτικά. Με μια βόλτα στα «Fleria» θα διαπιστώσετε όμως κάτι ακόμα: ότι καμιά φορά περισσότερο και από το φυτό μετράει η γλάστρα. Δοκιμάστε τη νέα εκπληκτική σειρά με τα ανθρώπινα κεφάλια και δείτε τους συναδέλφους σας να... πρασινίζουν από τη ζήλια.

Αλλάξτε του τα φώτα

Αν υποψιάζεστε ότι οι λάμπες φθορίου της οροφής δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ατμόσφαιρα, έχετε δίκιο: Αντικαταστήστε τις, λοιπόν, με μερικά φωτιστικά δαπέδου, με ρυθμιζόμενους ροοστάτες και προβολείς αλογόνου. Εκτός του ότι είναι το πιο φυσικό φως μετά από αυτό του ηλίου, δημιουργούν και ατμόσφαιρα για την περίπτωση που θα δεχθείτε ξαφνικές «επισκέψεις».

Φέρτε τους αγαπημένους σας

Μερικές μικρές κορνίζες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να μην προσθέτουν στυλ στο χώρο, τις δύσκολες όμως ώρες που το αφεντικό απαξιώνει τη δουλειά σας θα σας θυμίζουν για ποιο λόγο περνάτε όλη σας τη μέρα στο γραφείο. Προσοχή, όμως, δείξτε αυτοσυγκράτηση: μην επιλέξετε φωτογραφίες που μοιάζουν σαν να έχετε κάτι να αποδείξετε.

Πετάξτε το PC σας

Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά απορούμε για λογαριασμό όλων εκείνων που αντέχουν στην ιδέα ενός σταθερού κομπιούτερ. Δεν είναι –λέμε εμείς– μόνο ότι είναι άβολο τεχνικά, καθώς μπορεί να προκύψει κάτι έκτακτο και τα αρχεία σας να είναι ακόμα στην εταιρεία, αλλά είναι και άσχημο. Ζητήστε από το διευθυντή σας –η τύχη βοηθά τους τολμηρούς– να εγκρίνει την αγορά ενός φορητού υπολογιστή. Όχι μόνο θα αλλάξει τη ζωή σας στο γραφείο (πιθανώς μετατοπίζοντάς την περισσότερο χρόνο έξω από αυτό...), αλλά και θα το ελαφρύνει από πολλά κυβικά μέτρα άσχημων συσκευών. Ψάχνοντας το ιδανικό σύστημα, θέστε ως κριτήριο τον μικρό όγκο!

Ξεφορτωθείτε τα άχρηστα χαρτιά

Ένας από τους μεγαλύτερους μάνατζερ όλων των εποχών συνήθιζε να λέει ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να λυθεί ένα πρόβλημα είναι απλώς να το βάλετε στο πλάι. Δυστυχώς ο τρόπος αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις τερατώδεις στοίβες από χαρτιά που πνίγουν το γραφείο σας. Αρα, πετάξτε ό,τι δεν θέλετε και προμηθευτείτε ειδικούς διαφανείς φακέλους για τα υπόλοιπα.

Επενδύστε σε ένα έργο τέχνης

Είναι καταπληκτικό το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει ένα μικρό πολύτιμο αντικείμενο ακόμα και στον πιο κακόγουστο χώρο. Ένα έργο Τέχνης, εν προκειμένω, θα κάνει πιο ανθρωποκεντρικό το γραφείο σας και θα του προσδώσει μια ειδική αξία. Αν οι εικαστικές σας γνώσεις επαρκούν, διαλέξτε εσείς κάτι με προσωπικότητα – όχι απαραίτητα ακριβό, αλλά όχι και ογκώδες. Αν δεν είστε σίγουρος για την εικαστική σας κατάρτιση, ζητήστε βοήθεια από τις εξειδικευμένες γκαλερί. Είναι μια δύσκολη και ακριβή απόφαση, σίγουρα όμως δεν θα το μετανιώσετε.

Εξαφανίστε τα καλώδια

Αν και ζούμε στον τρίτο κόσμο από άποψη τεχνολογίας, μην μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ για τα ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια; Με την τεχνολογία να προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς, υπάρχει πλέον στο εμπόριο μια ευρεία γκάμα από ασύρματες συσκευές που υπόσχονται να αντικαταστήσουν κάθε καλώδιο στο γραφείο σας. Για παράδειγμα το Airport Express της Apple: σας δίνει ασύρματο Ίντερνετ παντού!

Προσθέστε πατίνα

Τα σημερινά γραφεία είναι ο θρίαμβος (αιματοβαμμένος πολλές φορές...) του νέου και του μέτριου απέναντι στο παλιό. Όμως, «όταν το παλιό πεθαίνει, το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί», έλεγε ο Γκράμσι. Αρα, στο δικό σας γραφείο τοποθετήστε κομμάτια που έχουν δει περισσότερα σε αυτόν τον κόσμο από εσάς. Κάθε φορά που τα πράγματα σας φαίνονται δύσκολα, ο απτός αυτός χρόνος θα σας βοηθά να αντιστέκεστε κι εσείς.

Δουλέψτε μετά μουσικής

Θα έχετε προσέξει ότι πολλοί έφηβοι διαβάζουν ακούγοντας μουσική. Αν και είναι αλήθεια ότι Βιολογία παρέα με Αννα Βίσση δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός, η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικό «μονωτικό» του εγκεφάλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι, σταματάτε να ακούτε τους υπόλοιπους θορύβους του περιβάλλοντος και στη συνέχεια (αν είστε τυχεροί) σταματάτε να ακούτε και το κομμάτι το ίδιο.

Παίξτε με τις μυρωδιές

Επειδή, στατιστικά, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να καπνίζετε –δεν φταίτε εσείς, αλλά τα ελληνικά σας γονίδια– και επειδή, πάλι στατιστικά, μάλλον επιτρέπετε το κάπνισμα στο γραφείο σας, είναι καιρός να σκεφτείτε τρόπους να ανανεώσετε την ατμόσφαιρά σας. Ένας ιονιστής αέρος θα κάνει καταρχάς το δικό σας αέρα (ξέρετε ποιον λέμε, αυτόν που αναπνέετε!) καθαρότερο. Στη συνέχεια, το παιχνίδι των εντυπώσεων θα κριθεί στην μυρωδιά. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μυρωδιά ενός χώρου είναι ο βασικότερος παράγοντας που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα σε αυτόν. Στο Mah Jong θα βρείτε τα κορυφαία αρωματικά χώρου Linari: είναι σαν διακοσμητικά, μυρίζουν υπέροχα και την uber-τσουχτερή τιμή τους αντισταθμίζει το γεγονός ότι κάνουν παιχνίδι έξι μήνες.