Προπομπός οι Βυζαντινοί έπονται οι σύγχρονοι

propompos-oi-vyzantinoi-epontai-oi-synchronoi

Το άνοιγμα της Ρουμανίας στην ελεύθερη αγορά σήμανε τη συγκέντρωση και τη δραστηριοποίηση οκτακοσίων ελληνικών επιχειρήσεων, με τέσσερις χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους. Εν τούτοις, Ελλάδα και Ρουμανία διατηρούν μακροχρόνιες ιστορικές σχέσεις, που κρατούν ήδη από τον 17ο αιώνα, όταν η ελληνική παρουσία ήταν έντονη σε πολιτικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό επίπεδο στις ηγεμονίες τής Βλαχίας και της Μολδαβίας.


Επειδή κατά κύριο λόγο η ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται, η σχέση των δύο κρατών επανέρχεται στο ζωντανό παρόν, με τη μεγάλη έκθεση «Από τη Σάρκωση του Λόγου στη Θέωση του Ανθρώπου». Στο Εθνικό Μουσείο της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, εκτίθενται εξήντα πέντε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Με αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα, η οποία θα διαρκέσει ώς τις 15 Ιανουαρίου 2009, εγκαινιάζεται και η λειτουργία της πρώτης Εστίας (Παραρτήματος) του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στον βαλκανικό γεωπολιτικό χώρο. Επικεφαλής του ρουμανικού παραρτήματος βρίσκεται η ιστορικός, Ελληνίδα από μητέρα, Όλγα Τσικάντσι. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου της νέας χρονιάς η ίδρυση Εστιών Ελληνικού Πολιτισμού σε Σόφια, Τίρανα και Βελιγράδι.

Οι εικόνες προέρχονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και το Μουσείο Μπενάκη. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι δεκατέσσερις εικόνες, τις οποίες φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Πουλάκης (1620-1692) με θέματα από την Παλαιά Διαθήκη, που ανήκουν στη συλλογή Δημήτρη Κοντομηνά.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, είναι μια συνεργασία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και του Εθνικού Μουσείου Τέχνης του Βουκουρεστίου, με την υποστήριξη της «Eurobank» (κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της ρουμανικής «Bancpost»). Ιδιαίτερο τονισμό έδωσε ο υπουργός στις Εστίες Ελληνικού Πολιτισμού στα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνο την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στις χώρες που μας φιλοξενούν να κάνουν ανταλλαγές και συνεργασίες μαζί μας».

Η επιμέλεια του εκθεσιακού υλικού υπογράφεται από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Νίκο Ζία, ενώ το στήσιμό της οφείλεται στον αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Κώστα Στάικο. Η γενική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Ρουμανίας Ροξάνα Τεοντορέσκου στον χαιρετισμό της έδωσε το στίγμα της έκθεσης: «Τα εκθέματα καταδεικνύουν διάφορα στάδια της πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας, από τις τελευταίες ένδοξες στιγμές της βυζαντινής τέχνης στην εποχή της Μακεδονικής δυναστείας και της δυναστείας των Κομνηνών, μέχρι και την υιοθέτηση δυτικότροπων στοιχείων, κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο, κυρίως ενετικής προελεύσεως, που όμως δεν κατάφεραν να κλονίσουν τα στέρεα δογματικά θεμέλια της τέχνης αυτής».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, δεν στάθηκε μόνον στον θετικό ρόλο που θα παίξει η Εστία Ελληνικού Πολιτισμού του Βουκουρεστίου στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Συν τοις άλλοις, είπε ότι θα δοθεί έμφαση στα μαθήματα ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, που θα απευθύνονται σε ενηλίκους, δημιουργώντας υποτρόφους. Και επειδή, όπως υπογράμμισε, «η γνωριμία των δύο λαών περνάει μέσα από τη λογοτεχνία», υποσχέθηκε την ενίσχυση των μεταφράσεων από και προς τα ρουμανικά.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμη ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας Βιργκίλ Στεφάν Νιτουλέσκου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βουκουρέστι Γεώργιος Πουκαμισάς, ο εκπρόσωπος του πατριάρχη Ρουμανίας, επίσκοπος Δανιήλ, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. *