Συγκατοίκηση με σύντροφο. Πως να ζήσετε αρμονικά

synkatoikisi-me-syntrofo-pos-na-zisete-armonika

Όσοι είναι πεπεισμένοι πως η συγκατοίκηση είναι μία απλή διαδικασία και δεν ενέχει προβλήματα, τότε μάλλον είναι βαθιά  γελασμένοι και δεν έχουν επιχειρήσει ετούτο το εγχείρημα για να κατανοήσουν πως ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο ον, που ακόμη κι αν υπάρχουν οι πιο ευνοϊκές συνθήκες είναι ικανός να τα κάνει μαντάρα, γιατί απλά ξύπνησε στραβά το πρωί και ήθελε να ξεσπάσει κάπου, και ο πρώτος που βρήκε ήταν ο συγκάτοικος του.



Φυσικά τα πράγματα περιπλέκονται πιο πολύ αν αναλογιστούμε πως έχουμε να κάνουμε με το σύντροφο της ζωής μας, και εμμέσως πλην σαφώς είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ένα σωρό οπισθοχωρήσεις για να παραμείνει δίπλα μας και να μην τον χάσουμε, ιδιαίτερα αν τον αγαπάμε σε εκθετικό βαθμό, νιώθοντας ότι είναι το άλλο μας μισό και ενδέχεται να μακροημερεύσει το ειδύλλιο μας. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για μία εφήμερη σχέση, πράγμα που σημαίνει πως επιβάλλεται να καταβάλουμε τεράστιο κόπο για να συνεχίσει να μας αγαπάει με απώτερο σκοπό να είμαστε ευτυχισμένοι.

Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, η συγκατοίκηση είναι δυσκολότερη εάν γνωριζόμαστε με το σύντροφο μας μόλις λίγους μήνες και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, ούτως ώστε να διαπιστώσουμε εάν ταιριάζουν τα χνώτα μας, εν αντιθέσει, αν έχουμε μακροχρόνιο δεσμό και κρίνουμε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μείνουμε ενωμένοι κάτω από την ίδια στέγη, δηλαδή είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, με ξεχωριστές προκλήσεις που απαιτούν αλλιώτικη αντιμετώπιση. Αλλά το κοινό στοιχείο που συνδέει αυτές τις δύο καταστάσεις είναι ότι απαιτείται γερό στομάχι, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα με τα οποία συναναστρεφόμαστε.

Στις παρακάτω ενότητες θα δούμε προσεκτικά και ενδελεχώς τι πρέπει να αποφευχθεί και τι πρέπει να γίνει σε μία συγκατοίκηση για να ζήσουμε αρμονικά με τον σύντροφο μας. Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Βολιδοσκόπηση προθέσεων


Αρχικά είναι ανάγκη να εξηγήσω πως κάθε σώφρων άνθρωπος που θέλει να προοδεύσει στη ζωή του θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει και με ποια άτομα έχει να κάνει, σε διαφορετική περίπτωση, εννοείται πως θα πρόκειται για επιπολαιότητα, ανεξαρτήτου ηλικίας στην οποία βρισκόμαστε.

Η προσωπική μας ζωή δεν είναι καλαμπούρι, εκτός κι αν είμαστε χίπις και το μόνο που μας νοιάζει είναι το τώρα, αλλά όχι το αύριο, με συνέπεια να βρισκόμαστε διαρκώς προ εκπλήξεων, διότι δεν υπολογίσαμε σωστά τι θα μας ξημερώσει και κάπως έτσι να έρχεται η μία δυσκολία μετά την άλλη και να πιστεύουμε πως φταίει η τύχη, αλλά όχι οι δικές μας εσφαλμένες κινήσεις που μας οδηγούν συχνά - πυκνά σε αδιέξοδο.

Επομένως ξεκίνα να συζητάς με το έτερον σου ήμισυ για να κατανοήσεις ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις, φερειπείν εάν σε βλέπει ως μία αρπαχτή και θέλει απλά να περάσει το χρόνο του ή αν έχετε κοινές φιλοδοξίες για να προχωρήσετε παρακάτω Εδώ να σημειωθεί ότι αυτό θα είναι συνετό να γίνεται σε διαρκή βάση, και όχι μόνο μία φορά, κατά το ξεκίνημα. Είναι προτιμότερο να χαλάσετε το ειδύλλιο σας νωρίς, πριν μεγιστοποιηθεί το αίσθημα σας, και δυσκολέψει η περίσταση.

Ζήτα την γνώμη κάποιου ουδέτερου ατόμου


Εάν δεν μπορείς να κρίνεις ορθά για την αγαπημένη σου, λόγω του απεριόριστου συναισθήματος που τρέφεις για εκείνη, τότε απευθύνσου σε ένα ουδέτερο άτομο που δεν θα είναι προκατειλημμένο ή επηρεασμένο από οποιαδήποτε αιτία.

Ο λόγος που δεν αναφέρω κάποιο στενό σου πρόσωπο είναι διότι πιθανόν να μη θέλει να σε στεναχωρήσει, λέγοντας σου αρνητικά στοιχεία για τη σχέση σου, και αντί να σε βοηθήσει, τελικά σε χαντακώσει. Ωστόσο πάντα υπάρχει εξαίρεση στον κανόνα. Εδώ μπαίνουν σφήνα οι γονείς και οι φίλοι, εφόσον είναι αμερόληπτοι και πιστεύεις πως δεν διακατέχονται από πάθη εναντίον ή υπέρ  της αγαπητικιά σου.

Όπως αντιλαμβάνεσαι είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες και απαιτεί καθαρό μυαλό, σωστή καθοδήγηση και χρήσιμες συμβουλές για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Σύμβουλος σχέσεων


Μία λύση σε ετούτο το βραχνά είναι κάποιος σύμβουλος σχέσεων που θα πάτε μαζί με τον σύντροφο σου για να του μιλήσετε και να του περιγράψετε λεπτομερώς τις σκέψεις σας ή τη φιλοσοφία σας για τον άτυπο θεσμό της συγκατοίκησης. Είναι πέρα από βέβαιο ότι θα σας δώσει όλα εκείνα τα πολύτιμα εφόδια για να ξεκινήσετε ή μπορεί να σας αποτρέψει, πριν κάνετε κάποιο μεγάλο λάθος και μετά χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο.

Εξυπακούεται πως αυτή η επιλογή συνοδεύεται από κάποιο οικονομικό κόστος που ενδέχεται να είναι μεγάλο για τα δικά σας δεδομένα, αν αναλογιστούμε την οικονομική κρίση που βιώνει η πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα μας, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν καν να αγοράσουν τα βασικά αγαθά του σπιτιού τους ή έστω να πιούν ένα καφέ σε μία καφετέρια.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι ένας σύμβουλος σχέσεων για να σχηματίσει μία γενική εικόνα για την περίπτωση σας ίσως να χρειαστεί 5, 10 ή και 15 ραντεβού. Εξαρτάται αποκλειστικά από την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Εκτός κι αν είστε κάποια κραυγαλέα περίπτωση που βγάζει μάτια και είναι προφανές πως δεν κάνετε το χωριό μεταξύ σας, λόγω έντασης, νεύρων και αρκετών διενέξεων, και εκεί δύναται να βγει αμέσως το πόρισμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Παρόλα αυτά είναι αδιανόητο να σκέφτεσαι το χρήμα που νομίζεις πως θα σπαταλήσεις στο σύμβουλο σχέσεων, μπροστά στην ευτυχία σου. Δες το ως επένδυση για το μέλλον σου. Το κυριότερο είναι πως θα σου δώσει τα εχέγγυα να προσπεράσεις τα στραβοπατήματα, αποφεύγοντας τις παγίδες που εσύ δεν βλέπεις, ενώ ο ειδικός θα τα διακρίνει με πολύ μεγάλη ευκολία, αφυπνίζοντας σε από το λήθαργο που βιώνεις, εξαιτίας του έρωτα που σε έχει χτυπήσει κατακούτελα.

Συνεννόηση πριν τη συγκατοίκηση για τα έξοδα


Εφόσον πέρασες όλα τα παραπάνω στάδια που προμηνύουν ότι όλα θα πάνε καταπληκτικά, έφτασε λοιπόν η στιγμή να συζητήσεις με το σύντροφο σου πως θα μοιραστούν τα έξοδα σας, όπως για παράδειγμα τα ενοίκια, τα κοινόχρηστα, το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό, η αγορά τροφίμων από το σούπερ μάρκετ, σε εβδομαδιαίο επίπεδο κ.λπ.

Όμως το πιο ζόρικο στοιχείο αυτού του εγχειρήματος είναι η αγορά επίπλων και των λευκών ηλεκτρικών συσκευών που εκεί εκτοξεύεται στα ύψη το κόστος εξόδων, διότι ανόητο να αγνοείς πως χρειάζονται πολλές χιλιάδες ευρώ. Αλλά μην αγχώνεσαι γιατί υπάρχει και η διέξοδος των μεταχειρισμένων ειδών που μπορούν να σου χαρίσουν συγγενικά σου πρόσωπα.

Επίσης μπορείς να ψάξεις και στο διαδίκτυο για άτομα που θέλουν να ξεφορτωθούν το παλιό τους πλυντήριο, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, κρεβάτι, τους καναπέδες και ούτω καθεξής, με τη μόνη προϋπόθεση ότι πρέπει να βρίσκονται κάπου κοντά σου, γιατί το κόστος μεταφοράς ενδέχεται να είναι τεράστιο.

Επιπλέον, μπορείς να ακολουθήσεις και μία άλλη τακτική, η οποία παίρνεις πρώτα τα απαραίτητα, όπως ένα ψυγείο για να μη χαλάσουν τα φαγητά και κρεβάτι για να κοιμηθείτε, και μετά τα υπόλοιπα έρχονται στην πορεία. Είναι καθαρά στην διακριτική σου ευχέρεια πως θα πορευτείς και αν συμφωνεί το έτερόν σου ήμισυ σε τούτο το μπάχαλο. Αλλά μην πτοείσαι, γιατί αν υπάρχει αγάπη τα πάντα ξεπερνιούνται.

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, δηλαδή στην γενιά των πατεράδων σας και των παππούδων σας, ο κόσμος κυριολεκτικά υπέφερε από την ανέχεια (τουλάχιστον η πλειονότητα), και κάποιες οικογένειες δεν είχαν καν λεφτά να πάνε σε Μαιευτική Κλινική για να γεννήσουν το παιδί τους, όμως αυτοί οι γάμοι κράτησαν, γιατί δεν σκέφτονταν επιφανειακά, αλλά επί της ουσίας. Αφού το πολυπόθητο ζητούμενο ήταν μόνο η ευτυχία και όχι το χρήμα, όσοι βασίστηκαν στο δεύτερο διέλυσαν κατευθείαν τη σχέση τους.

Λύστε το χωροταξικό ζήτημα


Παρόλο που μπορεί να είσαστε ζευγάρι, ο καθένας εκ των πραγμάτων χρειάζεται το δικό του χώρο. Εκτός κι αν η εστία σας περιλαμβάνει μόνο δύο δωμάτια και είναι φύσει αδύνατον εισέλθετε σε αυτό το δίλημμα.

Προφανώς ως ενήλικες ίσως να εργάζεστε και να απαιτείται μέσα στο σπίτι σας να έχετε ένα γραφείο. Αλλά και πάλι, το γεγονός της χωροταξίας δύναται να προσπελαστεί εύκολα, εάν είσαστε συμβατικοί χαρακτήρες και δεν ενοχλείστε με το παραμικρό. Αν δεν ισχύει αυτή η παράμετρος και το διαμέρισμα σας είναι μόλις 40 τετραγωνικά, και σας ενοχλεί ακόμη και η σκιά σας, τότε μάλλον ετοιμαστείτε για μεγάλες διαμάχες και απεριόριστη γκρίνια που θα σας ρημάξει τα σωθικά.

Κανένας δεν ανέχεται να τον ενοχλούν εν ώρα εργασίας, όσο καλό ανθρωπάκι κι αν δείχνει. Όλοι επαγγελματίες είναι αναγκαίο να αφοσιώνονται στο αντικείμενο ενασχόλησης τους για να προχωράει η δουλειά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται κατακριτέο, ούτε ανήθικο, τουναντίον είναι απόλυτα φυσιολογικό και ο σεβασμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πρώτιστης σημασίας.

Για όσους παίρνουν αψήφιστα αυτήν τη λεπτομέρεια, να θυμίσω πως το χωροταξικό ζήτημα είναι ένα εν δυνάμει πρόβλημα χωρισμού που καραδοκεί ανά πάσα στιγμή να πλήξει τους ανυποψίαστους μελλοντικούς γαμπρούς και νύφες. Επομένως οφείλεται να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας ετούτη την ιδιομορφία για να εστιάσετε την προσοχή σας σε άλλα ποιο σπουδαία θέματα.

Διαμονή στο σπίτι των γονιών σας


Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα, ιδιαίτερα εάν είσαστε καλομαθημένοι και δεν σας χαλάνε χατίρια. Ωστόσο εδώ γεννιέται ένα ερώτημα. Κατά πόσο είναι λογικό ένας ξένος άνθρωπος να πάει να ζήσει με την οικογένεια σου, που ακόμη και αν έχουν τις καλύτερες διαθέσεις να υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες το ταίρι σου, εκείνος μπορεί να νιώθει άβολα και κατ' επέκταση να περνάει άσχημες στιγμές, μη μπορώντας να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον που κάποιοι άλλοι έχουν το πάνω χέρι και αυτός να είναι ο κομπάρσος, όπου πρακτικά ίσως να είναι το έναυσμα διάλυσης τη σχέση σας.

Εάν είσαι κοπέλα, οφείλεις να έχεις στην άκρη του μυαλού σου πως ο άντρας από τη φύση του θέλει να επιβάλλει την παρουσία του και να είναι το αφεντικό στο χώρο του, και αν του στερήσεις αυτό το δικαίωμα θα είναι σαν να τον έχεις ευνουχίσει. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει για όλα τα αρσενικά, αλλά σίγουρα αυτή η κατηγορία είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ίσως να αγγίζει και το 50% του συνόλου των ανδρών.

Εάν παρατηρήσεις πως το αγόρι σου είναι ιδιότροπος χαρακτήρας και δεν σηκώνει πολλά - πολλά, τότε μάλλον η διαμονή σας στο πατρικό σου σπίτι θα είναι εφιάλτης για εκείνον. Όμως εάν τον βοηθήσεις να προσαρμοστεί σύντομα και αυτός με τη σειρά του βάλει λίγο νερό στο κρασί του, όλα θα κυλήσουν ομαλά, αρκεί να υπάρχει επιθυμία.

Προσοχή σε μία άλλη πολύ σπουδαία παράμετρο που είναι εξίσου επικίνδυνη και ενδέχεται να διαταράξει τη σχέση σας, δηλαδή η μαμά σου ή ο μπαμπάς σου να ανακατεύεται στα πόδια σας, σπέρνοντας τη διχόνοια, με αρνητικό αποτέλεσμα να σας κάνουν το βίο αβίωτο. Και ενώ αγαπιέστε, να αρχίσουν να έρχονται δειλά-δειλά τα πρώτα σύννεφα που θα φέρουν καταιγίδα προβλημάτων στον έρωτα σας.

Μαγείρεμα φαγητού


Θα ήταν υποκρισία να ισχυρίζεσαι πως όλα βαίνουν καλώς εάν δεν φροντίσετε να υπάρχει ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι σας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Δεν θα επικαλεστώ την παροιμία που λέει «Νηστικό Αρκούδι δεν Χορεύει», αλλά ένα πιο πειστικό παράδειγμα που θα σου ανοίξει ορίζοντες, δίχως να σκέφτεσαι ρηχά και επιδερμικά:

«Δηλαδή εάν είσαστε και οι δύο εργαζόμενοι και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος μαγειρέματος κάποιου φαγητού, σας ενημερώνω πως τούτη η κατάσταση πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί πέραν των 3 ή 4 εβδομάδων, γιατί εκεί θα ξυπνήσουν άγρια συναισθήματα, ξυπνώντας το θηρίο μέσα σας, με ακραίες συμπεριφορές που δεν είχατε συναντήσει πρωτύτερα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο πλευρών».

Μην λησμονείς πως οι συνθήκες διαμορφώνουν τις συμπεριφορές, και αν παράλληλα εξαντλούνται οι αντοχές σας, θα είναι το κατάλληλο μείγμα αυτοκαταστροφής, διότι εκεί πλήττεται ξεκάθαρα το βασικό δομικό στοιχείο της σχέσης σας που είναι ο σεβασμός, αφού ένας θα περιμένει τον άλλον να μαγειρέψει, κάτι που δεν θα συμβαίνει, με φυσικό επακόλουθο να εκτοξεύονται εκατέρωθεν ειρωνείες και προσβολές. Έπειτα θα χωριστείτε σε δύο στρατόπεδα έως ότου πάρετε την απόφαση να χωρίσετε τα τσανάκια σας και να τελειώσει άρον-άρον εδώ το πανηγύρι.

Εγωισμός και συγκατοίκηση


Η ένταξη ενός εγωιστικού ατόμου σε ένα σύνολο, ακόμη κι αν περιλαμβάνει μόνο δύο ανθρώπους, θεωρείται αμιγώς ακατόρθωτο επίτευγμα, και στην προκειμένη περίπτωση που μας ενδιαφέρει η συγκατοίκηση, θα δημιουργούνται εντάσεις με την παραμικρή αφορμή που φαινομενικά ίσως να μην άξιζε τον κόπο ούτε καν να ασχοληθείς. Όμως όταν ο άλλος σε τσιγκλάει, τότε σε ρωτάω πόσες φορές μπορείς να κάνεις πίσω και να καταπιείς τις βαρύγδουπες εκφράσεις που εκτοξεύει προς τη μεριά σου, ο κατά τα άλλα αγαπητός σύντροφος σου;

Ερωτάται λοιπόν, ποια είναι τα περιθώρια να κάνεις εσαεί το κορόιδο; Έχεις τη διάθεση να υποταχθείς; Προφανώς όπως καταλαβαίνεις είναι κάποια ρητορικά ερωτήματα που δεν περιμένω απάντηση, απλά σου το δίνω ως τροφή για σκέψη για να μπεις στο κλίμα της υπόθεσης.

Είναι διαφορετικό να έχεις σχέση και να βρισκόσαστε τρεις φορές την εβδομάδα κάπου έξω, όπως στην καφετέρια, κι άλλο να συγκατοικήσετε και να τρως στη μάπα επί καθημερινής βάσεως τα κακά χούγια μιας ανώριμης προσωπικότητας που τυγχάνει να είναι ο τρανός σου έρωτας.

Είναι διαδεδομένη η αντίληψη πως αν αποδεχτείς αυτό το καθεστώς αυταρχισμού θα οδηγηθείς σε ψυχολογικό μαρασμό, καταστρέφοντας την υγεία σου. Οπότε εάν αντιληφθείς πως έχεις να κάνεις με ένα εγωκεντρικό άτομο, διέκοψε αμέσως τους δεσμούς που σας συνδέουνμ και εν τέλει ας ακολουθήσει καλύτερα ο καθένας το δρόμο του. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Μη σε αποθαρρύνει το γεγονός πως θα μείνεις μόνος. Ούτως ή άλλως μόνος ήρθες στη ζωή και μόνος θα φύγεις, εκτός και αν είχες δίδυμο αδερφό και βγήκατε παρέα από την κοιλιά της μαμάς σας.

Καθαρισμός σπιτιού και νοικοκυριό


Η συγκατοίκηση έχει υποχρεώσεις και μία εξ αυτών είναι ο καθαρισμός των χώρων εντός της εστίας, καθαρά ως θέμα υγιεινής. Αν λοιπόν δεν αναλαμβάνει κανένας να απολυμάνει τα μικρόβια και τις βρωμιές που έχουν συσσωρευτεί για καιρό στο σπιτικό σας, πολύ πιθανόν να κολλήσετε κάποια αρρώστια, και κατ' επέκταση οι φίλοι σας που θα σας επισκέπτονται να σχηματίσουν την εικόνα πως είσαστε για κλάματα.

Είναι περιττό να αναφέρω πως αν έχετε χρήματα μπορείτε κάλλιστα να προσλάβετε μία οικιακή βοηθό, όμως επειδή δεν ανήκετε στην μερίδα των οικονομικών προνομιούχων, που ξοδεύει τα λεφτά σαν να μοιράζει καλαμπόκια στις κότες, θα υποστείτε το μαρτύριο του συμβιβασμού, και αν δεν έτυχε πότε να βάλεις μπουγάδα και να πιάσεις με το χέρι το φαράσι, τότε καλώς ήρθες σε ένα καινούργιο πλανήτη που σου επιφυλάσσει πολλές, άλλα όχι ευχάριστες εκπλήξεις.

Με λίγα λόγια θα πέσεις από τα σύννεφα εάν δεν φιλοτιμηθεί το άλλο σου μισό να ξεβρωμίσει το αχούρι που ζείτε. Εάν πάλι είσαι γυναίκα και επικαλεστείς τα φεμινιστικά σου επιχειρήματα, όπως ότι η χειραφέτηση δεν θα περάσει, υψώνοντας μάλιστα και τη φωνή στο λεβέντη σου, και του ζητήσεις να μοιραστούν οι δουλειές, θα σου θυμίσω το ρητό που λέει «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και κάπως έτσι θα σας φάνε οι κατσαρίδες.

Κλείνοντας, είναι χρέος μου να σου θυμίσω πως δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτείς σε κάτι που δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα σου. Από την άλλη πλευρά, εάν επιθυμείς διακαώς τη συγκατοίκηση με το σύντροφο σου και υπάρχει προθυμία να μην σας πτοήσει τίποτα, διαβαίνοντας χέρι-χέρι χαρές και λύπες, τότε σημαίνει πως κάποια στιγμή στο βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο μέλλον θα δημιουργήσετε μία υπέροχη οικογένεια που θα σας ζηλεύουν έως και οι εχθροί σας.