Το ίντερνετ αποξενώνει ή δικτυώνει τους ανθρώπους;

to-internet-apoxenonei-i-diktyonei-tous-anthropous

Τη σήμερον ημέρα, όσοι δεν γνωρίζουν να χειρίζονται το ίντερνετ θεωρούνται τεχνολογικά αναλφάβητοι με συνέπεια να χάνουν πολύτιμες ευκαιρίες που μπορούν να μετατραπούν σε εξαίσια πράγματα, όπως εύρεση εργασίας και κατ' επέκταση επαγγελματική σταδιοδρομία, γνωριμίες με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμάς, και χίλιες δυο άλλες θετικές παραμέτρους που αδιαμφισβήτητα έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν ορίζοντες στους χρήστες που το χρησιμοποιούν σωστά.

Όμως, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το ίντερνετ, πέρα από τα θετικά του, έχει και πολλές αρνητικές πτυχές που μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους σε πολύπλευρο επίπεδο. Ωστόσο το χειρότερο από όλα είναι πως ωθεί στην μοναξιά, στην αποξένωση και στην περιθωριοποίηση όταν γίνεται κατάχρηση σε βαθμό που απομονώνει τον κόσμο και τον κλείνει μέσα στο σπίτι, δίχως να έχει όρεξη να βγει ούτε μία βόλτα στην πλατεία της περιοχής του ή έστω για να πάει μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς του.

Εν ολίγοις επαφίεται αποκλειστικά στην κρίση του καθενός πως θα το χρησιμοποιήσει, δηλαδή είναι κάτι σαν το κουζινομάχαιρο που αν το χειριστείς ορθά εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, διευκολύνοντας μας στις δουλειές μέσα στην κουζίνα και κατ' επέκταση απλοποιεί στο έπακρο την καθημερινότητά μας. Αντιθέτως, εάν υπάρχουν κακές προθέσεις, τότε το μαχαίρι δύναται να γίνει ένα δολοφονικό εργαλείο, αφαιρώντας ακόμη και ζωές, και μάλιστα το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό, ακόμη και ένα παιδί τριών ετών που μόλις άρχισε να περπατάει.

Με λίγα λόγια, όπως αντιλαμβάνεστε με το παραπάνω παράδειγμα αναφορικά με το κουζινομάχαιρο, τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή και η συμπεριφορά μας έχει άμεση σχέση εάν θα ζήσουμε ένα ομαλό βίο ή αντιστρόφως αν θα εισέλθουμε συνειδητά ή ασυνείδητα σε περιπέτειες.

Στις παρακάτω ενότητες θα εξετάσουμε ενδελεχώς όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας για να προστατευτούμε από τις κακοτοπιές και να απολαύσουμε όλα τα οφέλη που χαρίζει ίντερνετ.

Το ίντερνετ δικτυώνει ανθρώπους


Ίσως από τις μεγαλύτερες αρετές που προσφέρει το ίντερνετ είναι ότι χαρίζει απλόχερα την ευκαιρία σε οποιοδήποτε άνθρωπο να δικτυωθεί πολύπλευρα με εκατομμύρια ξένα άτομα, δίχως καν να τους συναντήσει με φυσικό τρόπο, και το κυριότερο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν παίζει ρόλο η απόσταση, αφού κάλλιστα ένας μπορεί να βρίσκεται στην μία άκρη του πλανήτη, ενώ ο άλλος στο πιο απομακρυσμένο σημείο στα πέρατα της γης.

Εκείνο που χρήζει άξιο αναφοράς είναι ότι οι δύο πλευρές μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι ανέφικτο να συμβεί με την φυσική μεθοδολογία αποστόλης γραμμάτων μέσω ταχυδρομείου, διότι για να γίνει έτσι μία πλήρη συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων, θα χρειαζόταν πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια, ανάλογα το περιεχόμενο της κουβέντας  και πόσο εκτενής θα ήταν η συνομιλία.

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως εσύ που έχεις ένα ξάδερφο στην Αυστραλία γίνεται να συνομιλείς μαζί του ανά πάσα στιγμή, όσες ώρες θέλεις και σε πραγματικό χρόνο μέσω live chat, όπως εκείνο που παρέχει το Facebook, το messenger, το Skype, το Viber και πολλές άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, οι οποίες διατίθενται απολύτως δωρεάν στο χρήστη, δίχως να απαιτείται να καταβάλει ούτε ένα λεπτό του ευρώ. Εν ολίγοις δεν υπάρχουν όρια, και το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για πολυλογία.

Επαγγελματική δικτύωση


Περιττό να ειπωθεί, ότι ετούτο ισχύει και για επαγγελματική δικτύωση, βοηθώντας τον ενδιαφερόμενο να εισχωρήσει σε κάποιο δίκτυο που θα του ανοίξει τα φτερά να τον γνωρίσουν μυριάδες κόσμος με απώτερο σκοπό εκπληρώσει τους επαγγελματικούς στόχους ή τις πιο τρελές φιλοδοξίες του, αν βέβαια προκύψει το κατάλληλο προσοδοφόρο έδαφος για να υλοποιηθούν οι επιθυμίες, αφού εδώ τίθεται θέμα καθαρά ικανότητας στην επικοινωνία και πόσο εύκολα μπορείς να πείσεις τον άλλον να σε εμπιστευτεί μέσω της πειθούς ώστε να σε καταστήσει μέρος ή μέλος ενός επαγγελματικού δικτύου που πλαισιώνεται με καταξιωμένες προσωπικότητες.

Εν τούτοις, είναι στο χέρι σου να εμπλουτίσεις τις επαγγελματικές σου επαφές μέσω συνδιαλέξεων με αλλά σπουδαία άτομα του χώρου σου, και σε πληροφορώ με την βαθιά γνώση του αντικειμένου που έχω στον κυβερνοχώρο και με την απόλυτη ειλικρίνεια που με διακρίνει ότι είναι εφικτό να καταξιωθείς επαγγελματικά, δίχως να βγεις από το σπίτι σου, και είναι κάτι που μπορεί να στο πιστοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην Ελλάδα, και όχι μόνο στο εξωτερικό.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσω δικτύωσης 


Εάν δεν θέλεις να δουλεύεις για άλλους και είναι διακαής σου πόθος να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση, όπως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τύπου e-shop, τότε κάλλιστα δύναται να το πράξεις με συνοπτικές διαδικασίες και να πουλάς προϊόντα, υπηρεσίες, και οτιδήποτε αγαθό που είναι εύκολη η εμπορευματοποίηση του.

Φυσικά, το κατά πόσο είναι πανεύκολη είναι η όλη διαδικασία έγκειται αποκλειστικά στις δεξιότητες που έχεις για να διοικήσεις μία επιχείρηση, ούτως ώστε να καταστεί κερδοφόρα και να εξασφαλίσεις στο επιχειρηματικό σου μέλλον, δίνοντας παράλληλα εργασία σε πληθώρα συνανθρώπων σου, οι οποίοι μπορεί να δουλεύουν για λογαριασμό σου από μία μακρινή χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο απαραίτητα από τον τόπο σου.

Κινητοποιήσου σωστά, άδραξε την ευκαιρία, και κατέκτησε επιχειρηματικά την υδρόγειο, προσπερνώντας κάθε είδους εμπόδιο που υπάρχει στην φυσική επιχειρηματικότητα, εν αντιθέσει με το ηλεκτρονικό επιχειρείν στο διαδίκτυο.

Το ίντερνετ αποξενώνει


Χιλιάδες επιστήμονες και εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν ανά την υφήλιο, επισημαίνουν το γεγονός ότι το ίντερνετ έχει τα εχέγγυα να καταστρέψει ζωές με τόσο ύπουλο τρόπο που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, με αρνητικό αποτέλεσμα το θύμα να μην κατανοεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να συνεχίζεται τούτη η κατάσταση εσαεί, έως ότου κάποιο συγγενικό πρόσωπο από τον οικογενειακό του κύκλο να αναζήτηση στήριξη σε ειδικούς γιατρούς για να τον επαναφέρουν πίσω στα φυσιολογικά πλαίσια που ζούσε μέχρι πρότινος.

Μάλιστα μία μεγάλη μερίδα έμπειρων επιστημόνων εξηγούν πως η αποξένωση που επιφέρει το διαδίκτυο είναι μια καινούργια μάστιγα που συγκρίνετε ευθέως με εκείνη των ναρκωτικών, του αλκοολισμού, της υπερκατανάλωσης τροφών που καθιστά τα άτομα υπέρβαρα, όπως και αρκετές άλλες που κάνουν λιγότερο αισθητή την παρουσία τους στο ευρύ κοινό.

Το ίντερνετ, λοιπόν είναι άδικο να διχάζει την κοινωνία και να αναρωτιόμαστε όλοι εάν είναι χρηστικό ή αν κάνει κακό. Γιατί τέτοιου είδους διλήμματα ενδέχεται να μας στείλουν πίσω στις παλιές μαύρες εποχές που οι άνθρωποι τότε επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τα περιστέρια και αρνιόντουσαν την τεχνολογία, αφορίζοντας την, πιστεύοντας πως είναι εργαλείο του δαίμονα, δηλαδή κάτι παρόμοιο που λάμβανε χώρα τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970, σε εκείνους τους καιρούς που ο κόσμος ήταν πλημμυρισμένος από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις, οι οποίες δεν είχαν καμία λογική βάση. Ας ελπίσουμε να μη γυρίσουμε σε αυτά τα άχαρα και πέτρινα χρόνια.

Εθισμός στο ίντερνετ


Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει ορίσει τον εθισμό στο διαδίκτυο ως μία ασθένεια που αν δεν γιατρευτεί άμεσα, ίσως να επιδεινωθεί, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση το άρρωστο άτομο, αφού ως γνωστόν έχει την τάση ο ασθενής να μην έχει όρεξη να δουλέψει, να συνομιλήσει με την οικογένεια ή τους φίλους του, να φάει, να πλυθεί, και σε γενικές γραμμές αρνείται ηθελημένα ή άθελα να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του απαιτούμενες δραστηριότητες που έχει ο κάθε τυπικός άνθρωπος.

Εδώ η κατάσταση δεν καταπολεμείται με ευχολόγια ή με παρακάλια προς τον Θεό, παρά μόνο με ψυχιατρική παρακολούθηση και αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα την περίπτωση και το βαθμό ζημιάς που προκλήθηκε στον ασθενή από τις αμέτρητες ώρες που σπαταλά σε καθημερινό επίπεδο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, δίχως να τον ενδιαφέρει ή να τον νοιάζει τίποτε άλλο.

Και όταν απομακρυνθεί έστω για λίγο από το ίντερνετ, νιώθει έντονα το αίσθημα της στέρησης, με αρνητική συνέπεια να είναι στενοχωρημένος, απογοητευμένος και δύστροπος που τον οδηγεί σε κακή διάθεση, νεύρα και ορισμένες φορές σε επιθετικότητα, εξαρτάται πάντα την περίπτωση κι αν συνδυάζεται με άλλους εθισμούς, όπως φερειπείν τεράστια κατανάλωση αλκοόλ.

Βέβαια σε αυτήν την κατάσταση το μεγάλο ζόρι το τραβάνε οι γονείς όταν πρόκειται για μικρά παιδιά ή εφήβους, αφού βιώνουν αγωνία, ανησυχίες, ευαισθησίες, βλέποντας το καμάρι τους να έχει λοξοδρομήσει παραμένοντας  ανήμποροι μπροστά σε τούτο το Γολγοθά.

Όμως τα πράγματα περιπλέκονται σε εκθετικό βαθμό, όταν πρόκειται για ενήλικα που δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις παρακλήσεις των κοντινών προσώπων του, και κάπως έτσι εξακολουθεί να εντείνεται περαιτέρω το μαρτύριο, φέρνοντας τη μιζέρια μέσα στην οικογένεια.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος


Κακά τα ψέματα, μη γελιόμαστε, όλα ξεκινούν από την διαπαιδαγώγηση των δασκάλων και των καθηγητών στις σχολικές αίθουσες και πως διαμορφώνουν τους χαρακτήρες των μελλοντικών πολιτών που θα αναλάβουν κάποια στιγμή τα ηνία αυτής της χώρας από διάφορα πόστα.

Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σωστής νοοτροπίας των ενηλίκων εξαιτίας του κακού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, γιατί κάποτε οι δάσκαλοι μάθαιναν γράμματα στα παιδιά με τον βούρδουλα και με το ξύλο, και σίγουρα οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως η χειροδικία στους μαθητές ήταν κάτι που γινόταν εμμέσως πλην σαφώς με τις ευλογίες των γονιών, όχι πάντα, αλλά ήταν ένα υπαρκτό καθεστώς που επικρατούσε κατά κόρον στα κατά τόπους σχολεία της χώρας μας. Αν είσαι πιτσιρίκος, ρώτα τον πατέρα σου για να σου το πιστοποιήσει.

Επιπλέον, υπάρχει μία παλιά ελληνική σχετική ταινία με τούτο το θέμα που πρωταγωνιστεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη και φέρει τον τίτλο «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», δηλαδή ιστορίες του παρελθόντος που μετατρέπονταν σε κινηματογραφικά φιλμ, θυμίζοντας στο τοπικό πλήθος πως λειτουργεί η κοινωνία μας.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο,  είναι ξεκάθαρο πως δεν φέρουν την αποκλειστική ευθύνη μόνο οι δάσκαλοι, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον που ανατρέφει τους αυριανούς πολίτες με τον γνωστό κακομαθημένο τρόπο, λες κι αν δεν του κάνουν όλα τα χατίρια  θα χαλάσει ο ντουνιάς.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δίνοντας το κατάλληλο έρεισμα για να κατανοήσετε το μέγεθος της κατάστασης, πάρτε ως παράδειγμα τις προσφωνήσεις των 30χρονων, που τα παλικάρια αποκαλούν την μητέρα τους «Μανούλα», και οι κοπέλες τον πατέρα τους «Μπαμπάκα», και ζούν ακόμη με αυτούς, μέχρι να φτάσουν τα 40 έτη, και μετέπειτα συνειδητοποιούν πως πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους. Σίγουρα κάτι σου θυμίζω με αυτά τα λόγια.

Εδώ ταιριάζει απόλυτα η παρομοίωση με το κοινόβιο που ζούσαν οι χίπις, δηλαδή το σκεπτικό του τύπου «Μην αγχώνεσαι και πάρα πολύ, απλά ζήσε το σήμερα και δεν βαριέσαι για το αύριο».

Σωστή χρήση του ιντέρνετ


Το μέγα ζητούμενο είναι να επέλθει αρμονία στη ζωή μας, με απώτερο σκοπό να μην κυμαίνεται η συμπεριφορά μας μεταξύ λογικής και παραλογισμού. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθούν ορισμένοι κανόνες για να αποφευχθεί η αλόγιστη χρήση του ιντέρνετ.

Να υπενθυμίσω πως οι εθισμένοι σε αυτή την φάση κάθονται μπροστά στον υπολογιστή 12 με 16 ώρες την ημέρα επί καθημερινής βάσεως, εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο χρονικό διάστημα τα smartphones, άσχετα αν δεν είναι περιτριγυρισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους ή αν το πράττουν εκτός εστίας. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ωστόσο μην σας τρομάζει αυτή η οριοθέτηση, επειδή εάν νιώθετε τεράστια καταπίεση με την αυστηρή τήρηση των κανόνων δεν θα λειτουργήσει ορθά η συγκεκριμένη τακτική, απλά οφείλετε να εκλάβετε όλη αυτή την ιδιομορφία ως ένα καινούργιο ξεκίνημα θα που θα φέρει ένα νέο άνεμο αισιοδοξίας στο βίο σας.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία με τις παραπάνω προαναφερόμενες ώρες, τότε ξεκινήστε αρχικά από τις 4 ώρες σε ημερήσιο επίπεδο, και μετά, κάθε εβδομάδα που θα ακολουθεί θα κατεβάζετε μισή ώρα, μέχρι να φτάσετε στην 1 ώρα την ημέρα.

Επίσης, για να φέρετε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα λογισμικά, τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή και μετά από ένα προκαθορισμένο χρόνο λειτουργίας απενεργοποιούν αυτόματα το μηχάνημα, και απαιτείται να περάσει ένα 24ωρο για να τεθούν ξανά σε λειτουργία.

Αλλά να θυμάστε πως την εποπτεία του λογισμικού είναι απαραίτητο να την έχει ένα ουδέτερο άτομο που δεν θα μπορείτε να τον επηρεάσετε να αλλάξει γνώμη, πιέζοντας τον να αναθεωρήσει έστω και μία φορά την εύρυθμη λειτουργία των κανονισμών, διότι εάν συμβεί μία φορά, τότε ενδέχεται να επαναληφθεί πολλάκις, και ποτέ δεν θα μπείτε σε μία τάξη, με συνέπεια να κάνετε μία τρύπα στο νερό και να διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Τώρα, όσον αφορά τα μικρά παιδιά, οι γονείς είναι αναγκαίο να μην κάνουν εκπτώσεις στις ηθικές αξίες, και μετά από πίεση τελικά ενδώσουν είτε στις απειλές, είτε στα παρακάλια, και γίνει στο τέλος το δικό τους θέλημα.

Να επισημάνω από την πλευρά μου κάτι πολύ σημαντικό για να μην υπάρχουν ασάφειες στα λεγόμενα μου, ότι στην κατρακύλα του παιδιού ηθικός αυτουργός είναι πάντα ο γονιός, και ας επικαλεστεί χίλιες δικαιολογίες για να αιτιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η κηδεμονία των τέκνων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως από τη στιγμή φέρατε στον κόσμο ένα παιδί, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα φερθείτε όπως αρμόζει σε τέτοιου είδους περίπλοκες στιγμές.

ΚΕΘΕΑ, υποστηρικτικές τηλεφωνικές γραμμές κατά του εθισμού


Αν για οποιοδήποτε λόγο, σας φαντάζει η όλη υπόθεση για ένα τιτάνιο έργο, και τα βρήκατε σκούρα, μην ανησυχείτε, διότι υπάρχουν υποστηρικτικές τηλεφωνικές γραμμές που αποτελούνται από ειδικούς, όπου θα σας κατευθύνουν βήμα-βήμα , εφόσον δεν έχετε τα χρήματα να πάτε σε κάποιο ιδιωτικό ψυχολόγο.

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως το ΚΕΘΕΑ επιτελεί ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό έργο που σπανίζει στις μέρες μας, και πρακτικά δυσκολεύομαι να βρω κάτι αντίστοιχο σε μέγεθος που να πλησιάζει έστω και στο ελάχιστο τη συνεισφορά αυτού του οργανισμού, αφού μας έχει εκπλήξει όλους ευχάριστα με την ανιδιοτελή βοήθεια που δίνει απλόχερα για πολλά συναπτά έτη στους συνανθρώπους μας.

Η υποστήριξη γονέων με παιδιά εξαρτημένα στο διαδίκτυο γίνεται μεθοδικά, τόσο με προγράμματα στις φυσικές εγκαταστάσεις του οργανισμού, όσο και τηλεφωνικώς σε περίπτωση που τίθεται θέμα απόστασης, ιδίως για τους κηδεμόνες που βρίσκονται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, όπως σε νησιά, στην επαρχία και ούτω καθεξής.

Υπενθυμίζεται πως οι τηλεφωνικές γραμμές στο ΚΕΘΕΑ εξυπηρετούν το κοινό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, ανελλιπώς και συνεχόμενα,  επιπρόσθετα παρέχουν βοήθεια σε άτομα που είναι εξαρτημένα από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια (τζόγος).

Εφικτή η αποφυγή κατάχρησης του ίντερνετ


Κλείνοντας, νιώθω υποχρεωμένος να αναφέρω ότι όλες οι μπόρες ξεπερνιούνται στη ζωή, όσο θλιβερές ή δύσκολες κι αν φαντάζουν. Ο άνθρωπος από τη γέννηση του φυλάει καλά φυλαγμένο μέσα του το αίσθημα της επιβίωσης. Το μόνο που απαιτείται είναι να ενεργοποιηθεί.

Είναι εφικτή η αποφυγή κατάχρησης του ίντερνετ, και να έχεις πάντα στην άκρη του μυαλού σου πως κάνεις δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για εσένα από την οικογένεια σου. Εάν βιώνεις το οποιοδήποτε μαρτύριο σχετικά με τον εθισμό, η πρώτη σου κίνηση είναι να τους μιλήσεις για να μπει αμέσως σε λειτουργία το σχέδιο της ανασύνταξης και της προσπέλασης των εμποδίων.

Εάν από την άλλη μεριά είσαι μόνος και δεν έχεις στο πλάι σου κανέναν για να ορθοποδήσεις, σε ενημερώνω πως έχεις όντως αληθινές επιλογές αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, το ΚΕΘΕΑ και άλλοι πολλοί οργανισμοί που ενδιαφέρονται με ουσιαστικό τρόπο για τον συνάνθρωπο τους και θα σπεύσουν να σε στηρίξουν και να σε οδηγήσουν στο σωστό δρόμο, αρκεί να το ζητήσεις. Η σιωπή βλάπτει.