Συμβουλευτική Επιχειρήσεων: Πιο Απλή Από Ποτέ

symvouleftiki-epicheiriseon-pio-apli-apo-pote

Ανεξάρτητα από το πόσο καλός είναι ένας διευθυντής στην άσκηση των καθηκόντων του, όπως η επίβλεψη των υφιστάμενων του, η ολοκλήρωση των πρότζεκτ, η εξεύρεση λύσεων σε πιεστικά προβλήματα κτλ., θα υπάρξει κάποια στιγμή κατά την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρόκληση απέναντι στην οποία δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Άλλωστε, κανείς δεν είναι τέλειος, οι άνθρωποι κάνουν συχνά λάθη και τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αύριο μπορεί να θεωρούνται παρωχημένα.

Πάντοτε αξίζει να παρατηρήσετε την επιχείρηση κάποιου από διαφορετική οπτική γωνία, κατά προτίμηση μέσα από τα μάτια ενός που δεν εμπλέκεται ευθέως στις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης. Όταν τα διευθυντικά στελέχη μίας εταιρείας αναθέτουν σε κάποιον άλλο να προσφέρει μία «φρέσκια» ματιά αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρησή τους λειτουργεί, αυτομάτως αποκτούν τη δυνατότητα να εντοπίσουν δυνητικά ή υπάρχοντα προβλήματα, καθώς και να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες ώστε να τις κάνουν πιο αποδοτικές και παραγωγικές. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί εταιρικοί οργανισμοί προσλαμβάνουν συμβούλους επιχειρήσεων.

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων θεωρούνται ειδήμονες στο πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης τους. Μπορεί να ειδικεύονται σε μία συγκεκριμένη πτυχή του επιχειρηματικού φάσματος ή μία συγκεκριμένη βιομηχανία, όπως το μάνατζμεντ, τα οικονομικά, το ανθρώπινο δυναμικό, η έρευνα κτλ. Ακόμη, ενδεχομένως να προσανατολίζονται σε ιδιαίτερες επιχειρηματικές θεωρίες ή αρχές και είναι πιστοποιημένοι να διενεργούν εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά σεμινάρια. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων υποτίθεται πως είναι πιο πληροφορημένοι και καταρτισμένοι σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές προσεγγίσεις, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να προσφέρουν βαθιά γνώση σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα σε ένα εταιρικό γραφείο.

Σε περιόδους κρίσης για την εταιρεία σας, η κλήση ενός συμβούλου επιχειρήσεων, ο οποίος θα επισκεφτεί την εταιρεία και θα ρίξει μία ματιά στον τρόπο με τον οποίο διευθύνονται όλες οι εταιρικές υποθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική. Πάντα είναι επωφελές να έχετε στη διάθεσή σας έναν άνθρωπο που θα προσεγγίσει μία δεδομένη κατάσταση υπό διαφορετικό πρίσμα. Κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με μία προβληματική κατάσταση, τις περισσότερες φορές είναι ικανός να διαγνώσει τη ρίζα του προβλήματος πιο εύκολα σε σχέση με κάποιον που αποτελεί μέρος αυτού. Ένας άνθρωπος που είναι εμπλεκόμενος σε ένα δεδομένο πρόβλημα, ενδεχομένως να είναι πολύ αγχωμένος για να διαπιστώσει αυτό που είναι προφανές για άλλους. Επιπλέον, ένας άγνωστος έχει την ικανότητα να καταθέσει μία σαφώς πιο αντικειμενική άποψη σε σύγκριση με κάποιον που βιώνει μία κατάσταση εκ των έσω.

Η εξεύρεση ενός εγνωσμένης αξίας συμβούλου επιχειρήσεων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο μπορεί να πιστεύει κανείς. Αν μελετάτε τακτικά επιχειρηματικά βιβλία ή εγχειρίδια που αφορούν την προσωπική ηγεσία, τότε σίγουρα θα έχετε επίγνωση του γεγονότος ότι πολλοί από τους συγγραφείς τους ξεκίνησαν την καριέρα τους ως σύμβουλοι επιχειρήσεων. Το πιθανότερο δε είναι πως αυτοί οι συγγραφείς εξακολουθούν να προσφέρουν συμβουλευτική χείρα βοηθείας σε μεγάλους εταιρικούς οργανισμούς. Φυσικά, για τη δική σας επιχείρηση μπορεί να μην είναι εφικτή από οικονομικής άποψης η πρόσληψη ενός «αστέρα» συμβούλου επιχειρήσεων, καθώς είναι δεδομένο πως οι οικονομικές του απαιτήσεις για την παροχή συμβουλευτικού έργου θα είναι δυσβάσταχτες για εσάς. 

Αν εκτιμάτε ότι οι απολαβές των συμβούλων αυτής της κατηγορίας είναι υπερβολικές για τις δυνάμεις σας, τότε τουλάχιστον μπορείτε να αποκτήσετε τα βιβλία, τα εγχειρίδια και το ακουστικό έργο τους ως προσθήκη για την εταιρική βιβλιοθήκη σας. Έπειτα, θα τρέξετε ένα πρόγραμμα προσωπικής βελτίωσης για το προσωπικό σας, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα στελέχη. Εναλλακτικά, μία καλή λύση είναι να προγραμματίσετε ένα σεμινάριο υπό την παρουσία κάποιου καταξιωμένου συμβούλου επιχειρήσεων, ώστε οι εργαζόμενοι της εταιρείας σας να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Επιπλέον, οι αξιόλογοι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι διαθέσιμοι μέσω των διαδικτυακών καταλόγων και των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης. Πληκτρολογώντας τον κατάλληλο όρο αναζήτησης μέσω του browserσας, θα εμφανιστούν πολλές ιστοσελίδες συμβουλευτικών επιχειρήσεων. Από εκεί και ύστερα εναπόκειται στη δική σας κρίση να επιλέξετε ένα σύμβουλο επιχειρήσεων ο οποίος θεωρείτε ότι μπορεί να εκπληρώσει τις τρέχουσες ανάγκες της εταιρείας σας.

Μόλις οριστικοποιήσετε την επιλογή του συμβούλου για την επιχείρηση σας, μπορείτε να τον προσκαλέσετε στο επαγγελματικό περιβάλλον σας ώστε να επεξεργαστεί τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι πάσης φύσεως εργασίες. Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες και στη συνέχεια ο σύμβουλος μπορεί να ζητήσει πρόσβαση στα αρχεία της εταιρείας. Επιπρόσθετα, μπορεί να κανονιστεί μία συνάντηση ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της εταιρείας και τον σύμβουλο ώστε να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην εταιρεία, οι πιθανές προκλήσεις αλλά και οι πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Ο σύμβουλος μπορεί να επισκέπτεται ανά τακτά διαστήματα τις εταιρικές σας εγκαταστάσεις ώστε να δίνει το «παρών» στα μίτινγκ ή στον ετήσιο σχεδιασμό της εταιρείας.

Ασφαλώς, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων δεν χρειάζεται να είναι φυσικά παρόντες στα εταιρικά γραφεία προκειμένου να διενεργήσουν αξιολόγηση. Πιθανώς, μία βιντεοσυνομιλία να είναι ιδανική ανάμεσα σε εσάς και το σύμβουλο ώστε να συζητάτε όλα τα τρέχοντα ζητήματα και τις ανησυχίες σας για την εταιρεία. Επίσης, τα επαγγελματικά μίτινγκ μπορούν να διεξάγονται διαδικτυακά ανεξάρτητα από την τοποθεσία των εμπλεκόμενων πλευρών, χάρη στην τεχνολογία βίντεο streaming.

Αν θέλετε να προσφέρετε λεπτομέρειες στον σύμβουλο γύρω από την επικρατούσα κατάσταση στην εταιρεία σας, μπορείτε να αναθέσετε στο προσωπικό να ετοιμάσει παρουσιάσεις PowerPoint, διαγράμματα, αναφορές και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τους προβληματισμούς σας. Με αυτόν τον τρόπο ο σύμβουλος θα είναι σε θέση να σχηματίσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τα εταιρικά πεπραγμένα σας και ίσως τα κακώς κείμενα.

Συνοψίζοντας, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι πολύτιμοι όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας σας. Ένας σύμβουλος επιχειρήσεων είναι στην πλεονεκτική θέση να προσφέρει μία διαφορετική προοπτική για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρικές λειτουργίες και διαδικασίες μπορούν να βελτιστοποιηθούν. Ιδιαίτερα, εν μέσω κρίσης, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι ικανοί να παρουσιάσουν μία λύση που εσείς και το προσωπικό σας ενδεχομένως να μην είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα. Όταν παρατηρείτε πως η εταιρεία σας ακολουθεί καθοδική πορεία, είναι η στιγμή να αναλάβετε δράση. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι σήμερα στη διάθεση των εταιρειών περισσότερο από ποτέ άλλοτε και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αξιοποιήσουν. Γιατί να μην εμπιστευτείτε το μέλλον της εταιρείας σας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν οδηγήσει στην εξυγίανση και την πρόοδο πολυάριθμες άλλες εταιρείες και οργανισμούς;