Ατζαμής, αλκοολικός και αθάνατος

atzamis-alkoolikos-kai-athanatos

Αν ο Σέξπιρ και ο Βασιλιάς Λιρ έχουν δίκιο και «τους άντρες τούς σμιλεύουν οι καιροί», πολλά έχουμε να αναρωτηθούμε, και για την εποχή μας, που παράγει σωρηδόν υπερήρωες στο σινεμά και αλλού, και για την υποσυνείδητη ανάγκη μας να σωθούμε. Κινηματογραφικά αυτό τον καιρό η τύχη μας κρέμεται από τα χέρια του ατζαμή «Χάνκοκ» (που θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας). Στην αληθινή ζωή υπάρχει ο Μπάρακ Ομπάμα...


Οι σωτήρες γεννιούνται πάντα σε περιόδους κρίσης ή παρακμής, διότι όταν είσαι καλά τα βολεύεις και μόνος σου τα πράγματα. Τρανταχτή απόδειξη ο Σούπερμαν, ο οποίος έγινε παγκόσμιο σύμβολο δύναμης, θάρρους και αυτοθυσίας αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κι όταν ξανάρθε στο προσκήνιο, εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του '70, ο τότε αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ καλούνταν -ανεπιτυχώς- να δώσει λύση στην πολύμηνη ομηρία των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Ο Κρίστοφερ Ριβ πέταξε στους αμερικανικούς αιθέρες και ικανοποίησε την ανάγκη των Αμερικανών να σωθούν... έστω και στο σινεμά. Τα υπόλοιπα, της Τεχεράνης δηλαδή, έγιναν επί Ρέιγκαν!

Σήμερα, ο Σούπερμαν δεν θα ήξερε από τι να μας πρωτοσώσει: Μια πετρελαϊκή κρίση είναι σε εξέλιξη και τώρα. Η περιβαλλοντική κρίση επίσης. Η κρίση στο Ιράκ, ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων, η οικονομική κρίση της μεσαίας τάξης, ξανάφεραν τους παλιούς και γέννησαν νέους κινηματογραφικούς σωτήρες.

Αμερικανοί κοινωνιολόγοι και ιστορικοί του σινεμά συνδέουν ευθέως σε άρθρα τους στους «L.Α. Times» και τους «Ν.Υ. Times» τους υπερήρωες με τα προβλήματα της εποχής, και τους Μπάτμαν, Χουλκ και Σπάιντερμαν με τη γενιά «Χ» (generation Χ), τους γεννημένους δηλαδή μεταξύ 1965 και 1982, που πέρασαν από το baby boom και τη χρηματιστηριακή άνθηση στην κατάρρευση των επενδύσεών τους, στον περιορισμό των φιλοδοξιών τους, στο διαζύγιο των γονιών τους και προσφάτως και στο δικό τους! Που είδαν την πολιτική να καταρρέει και τους αθλητές να μπαίνουν φυλακή για χρήση αναβολικών. Αρχικά ο Μπάτμαν ήταν μια χαρά, λίγο σκοτεινός αλλά με αξίες. Κι ο Σπάιντερμαν ξενέρωτος χωρίς τη στολή, αλλά απτόητος διώκτης των κακών. Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες της η γενιά «Χ», όμως, έγινε κυνική και οι μέχρι τώρα ήρωές της άρχισαν να αφορούν περισσότερο τους επόμενους, τη γενιά «Υ». Κάπως έτσι, λένε, έφτασε στο Λος Αντζελες ο «Χάνκοκ», ένας αλκοολικός σούπερ-ήρωας με συνειδησιακά προβλήματα και κρίση ταυτότητας.

Ο Τζον Χάνκοκ, που τον υποδύεται ο Γουίλ Σμιθ, πετάει υπερηχητικά, έχει απίστευτη δύναμη, είναι αθάνατος, θέλει να σώσει τον κόσμο, αλλά στο Λος Αντζελες όπου και κατοικοεδρεύει οι πολίτες δεν θέλουν ούτε να τον ξέρουν! Κάθε απόπειρα διάσωσης που κάνει έχει τραγικά αποτελέσματα για την πόλη και τους κατοίκους της: πέφτει κατά λάθος ή από λάθος υπολογισμούς πάνω σε κτίρια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, προκαλώντας γύρω του ένα χάος. Διότι επιθυμεί μεν να κάνει το καλό, αλλά πολύ περισσότερο επιθυμεί ένα μπουκάλι μπέρμπον.

Ετσι θα είναι οι νέοι ήρωες της εποχής, σχολίασε ο αμερικανικός τύπος, αναφερόμενος στην επόμενη κινηματογραφική γενιά υπερηρώων, που θα έχουν πολλά ανθρώπινα ελαττώματα συν έναν ψυχαναλυτή που θα τους βοηθάει να τα ελέγχουν! Ο Τζον Χάνκοκ σε όλη του τη σταδιοδρομία καταφέρνει να σώσει έναν και μόνο άνθρωπο, έναν ειδήμονα στις δημόσιες σχέσεις, ο οποίος από ευγνωμοσύνη θα επιχειρήσει να του φτιάξει το ίματζ.

Όλα βαίνουν καλώς για τον θεατή ώς εδώ, λένε οι διεθνείς κριτικές, υπάρχει πολύ γέλιο και δράση αλλά η ταινία έχει ένα άνισο δεύτερο μέρος, εκεί ακριβώς που περίμενες τα καλύτερα, τη στιγμή δηλαδή που μπαίνει δυναμικά στην ταινία η Σαρλίζ Θερόν. Η οποία είναι μια σουπεργούμαν που κρύβει επιμελώς αυτή της την ιδιότητα προτιμώντας το ρόλο της ως συζύγου του ίματζ μέικερ. Ολ' αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που συναντάει τον Τζον Χάνκοκ ...

Η επιτυχία που είχε στις αίθουσες ο «Χάνκοκ» θα τον φέρει σύντομα, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας Πίτερ Μπεργκ, από το Λος Αντζελες στη Νέα Υόρκη. Ναι, και σίγουρα στην πραγματική ζωή ο Μπάρακ Ομπάμα θα πάει στην Ουάσιγκτον...