Blindness: Οι κοινωνία των τυφλών στο φεστιβάλ των Καννών

blindness-oi-koinonia-ton-tyflon-sto-festival-ton-kannon

Με την αμερικανικής παραγωγής ταινία «Blindness» («Τύφλωση») του Βραζιλιάνου Φερνάντο Μεϊρέγες («Ο επίμονος κηπουρός», «Πόλη του θεού»), βασισμένη σε βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα, κάνει σήμερα επίσημη έναρξη το 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Η ιστορία της ταινίας αναφέρεται σε μια κοινωνία τυφλών του πολύ κοντινού μέλλοντος, που έχει δημιουργηθεί ύστερα από μια παράξενη επιδημία. Οι άνθρωποι που τυφλώνονται οδηγούνται σε απαράδεκτες συγκρούσεις και οπορτουνιστικές λύσεις, αποκαλύπτοντας, όμως, παράλληλα και πτυχές όπως η αγάπη, η κατανόηση και η καρτερικότητα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζουλιάν Μουρ, Μαρκ Ραφάλο, Αλις Μπράγκα, Ντάνι Γκλόβερ και Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, που μαζί με τον σκηνοθέτη τους θα βρίσκονται στην Κρουαζέτ.

Πολλές φαίνεται να είναι οι ενδιαφέρουσες ταινίες όχι μόνο του διαγωνιστικού αλλά και των υπόλοιπων τμημάτων του Φεστιβάλ, αν και η Ελλάδα δεν έχει φέτος να παρουσιάσει καμία ταινία. Μ' εξαίρεση τη γαλλο-λιβανέζικη παραγωγή «Je veux voir», την οποία συν-σκηνοθέτησαν η ελληνικής καταγωγής Λιβανέζα Τζοάνα Χατζηθωμά και ο Χαλίλ Τζορέιγκε και την οποία θα δούμε στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα». Τις ταινίες του διαγωνιστικού θα κρίνει επιτροπή με πρόεδρο τον Αμερικανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πεν.

Πολλά είναι και τα μεγάλα ονόματα σταρ και σκηνοθετών που αναμένονται φέτος να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους και οι: Κλιντ Ιστγουντ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Χάρισον Φορντ, Αντζελίνα Ζολί, Γούντι Αλεν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Εμίρ Κουστουρίτσα, Μαραντόνα, αδερφοί Νταρντέν, Γουόνγκ Καρ Γουάι, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Βάλτερ Σάλες, Κέιτ Μπλάνσετ, Βιμ Βέντερς, Ντένις Χόπερ, Μαντόνα, Σπάικ Λι, Ατόμ Εγκογιάν, Σαμάνθα Μόρτον, Εμιλι Γουάτσον, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Τζούλια Ορμοντ, Κατρίν Ντενέβ, Κιάρα Μαστρογιάνι, Μόνικα Μπελούτσι, Ιθαν Χοκ, Σαμπίν Αζεμά κ.ά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος και το τμήμα «Κλασικές ταινίες των Καννών», όπου θα προβληθούν σε αναπαλαιωμένες κόπιες εννιά συνολικά ταινίες: «Λόλα Μοντές» (1955, Γαλλία) του Μαξ Οφίλς, «Οδηγός» (1965, Ινδία) του Βιτζάι Ανάντ, «Αγριες μαργαρίτες» («Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds», 1972, ΗΠΑ) του Πολ Νιούμαν, «Let's Get Lost» (1988, ΗΠΑ) του Μπρους Γουέμπερ, «Santa Sangre» (1989, Μεξικό) του Αλεχάντρο Τζοντορόφσκι, «Ορφέας» του Ζαν Κοκτό (1949, Γαλλία), «Ο δολοφόνος του Μανχάταν» (1977, ΗΠΑ) του Τζέιμς Τόμπακ, «Gamperaliya» (1965, Σρι Λάνκα) του Λέστερ Τζέιμς Πέρις και «The Savage Eye» (1960, ΗΠΑ) των Μπεν Μάντοου, Σίντνεϊ Μέιερς και Τζόζεφ Στρικ.

Ακόμη, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου, βραβευμένου με Οσκαρ Βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν, οι Κάνες θα προβάλουν τρεις ταινίες: «Το φθινόπωρο μιας αγάπης» («The Passionate Friends», 1949), με την Αν Τοντ και τον Τρέβορ Χάουορντ, δραματική ταινία γύρω από δύο εραστές που ξανασυναντιούνται ύστερα από χρόνια, «Για μια χαρούμενη ζωή» («This Happy Breed», 1944) με τους Σίλια Τζόνσον και Τζον Μιλς, βασισμένη σε βιβλίο του Νόελ Κάουορντ, που αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων στη διάρκεια του μεσοπολέμου, και «Ηταν κάποτε... ο Λόρενς της Αραβίας», γαλλικό ντοκιμαντέρ της Αν Κουνβαρί. Ενώ, με την ευκαιρία των 85 χρόνων των στούντιο της Γουόρνερ Μπρος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «You Must Remember This: Α History of Warner Bros», του Ρίτσαρντ Σίκελ, που παρακολουθεί την ιστορία των στούντιο από το ξεκίνημά τους ώς τις μέρες μας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, στον θερινό, ελεύθερο για το κοινό «κινηματογράφο της πλαζ» έχουν προγραμματιστεί για προβολή μια σειρά ταινίες της Γουόρνερ:

«Ο βρόμικος Χάρι» (1971) του Ντον Σίγκελ, «Είμαι ένας δραπέτης» (1932) του Μέρβιν ΛεΡόι, «Μια τρελή, τρελή καταδίωξη» (1972) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, «Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ» (1973) του Ρόμπερτ Κλάους, «Μπόνι και Κλάιντ» (1967) του Αρθουρ Πεν, «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» (1974) του Μελ Μπρουκς, «Κάπτεν Μπλουντ» (1935) του Μάικλ Κέρτιζ και «Matrix» (1999) των αδερφών Γουατσόφσκι.