Πέρυσι με τις φωτιές είχε χάσει τον ύπνο του ο έφορος Ακρόπολης Αλ. Μάντης. Περιπολούσε μόνος τα μεσάνυχτα γύρω από τον Βράχο φοβούμενος τυχαία ή σκόπιμη εκδήλωση πυρκαγιάς.
Γι' αυτό, τη χρονιά που πέρασε, φρόντισε μαζί με τον πονοκέφαλο της μεταφοράς των αρχαιοτήτων από το παλιό μουσείο της Ακρόπολης στο νέο, να εγκαταστήσει σύστημα πυρόσβεσης σε πολλά σημεία γύρω από τον Βράχο, όπου δεν υπήρχε. Βεβαίως δεν είχε λόγο να υπερηφανευθεί για την αποκατάσταση αυτής της έλλειψης, όταν μάλιστα μπορούσε να πανηγυρίσει για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης, «όραμα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων από το 1975 μέχρι σήμερα».
Ετσι, ο κ. Μάντης στον προχθεσινό απολογισμό τού έργου της Α'ΕΠΚΑ για το 2007, αφού χαρακτήρισε τη χρονιά εποικοδομητική και γόνιμη, θύμισε δύο επετείους: τα 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Μελετών Ακροπόλεως (το εγκαινίασε το 1987 η Μελίνα Μερκούρη) και τα 300 από την καταστροφή του Παρθενώνα από τον Μοροζίνη.
Επισήμανε ότι το 2007, αν και όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο Νέο Μουσείο, η Εφορεία ασχολήθηκε και με άλλα έργα, όπως με την προμελέτη για την έκθεση που θα γίνει στο παλιό μουσείο, αφιερωμένη στη διαχρονική ιστορία του Βράχου, την ιστορία των παλαιών ανασκαφών, τις εικόνες των περιηγητών και την ιστορία των παλαιών αλλά και των σύγχρονων αναστηλώσεων.
Εμφαση είπε πως δόθηκε κυρίως σε έργα της Νοτίας Κλιτύος της Ακρόπολης, συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον Ιερό Βράχο και το Νέο Μουσείο. Συγκεκριμένα, φωτίστηκε με χορηγία της Philips Ελλάς το Ιερό και το Θέατρο του Διονύσου, προσφέροντας για πρώτη φορά στο κοινό θέαση και τη νύχτα. Επίσης άρχισε η κατάχωση των θεμελίων του νεότερου Ναού του Διονύσου, που είχαν αρχίσει από την έκθεσή τους να φθείρονται. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αποτύπωση της ανασκαφής του νέου Χαλκουργείου, που αποκαλύφθηκε δυτικά του Ασκληπιείου και αποτελεί εύρημα ιδιαίτερης σημασίας για την ανίχνευση της μορφής των περίοπτων χάλκινων αγαλμάτων κλασικής εποχής, που σχετίζονται με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Ο κ. Μάντης προανήγγειλε πως σε λίγο θα δούμε πώς ακριβώς ήταν και το χορηγικό μνημείο του Νικία. «Μετά την ταύτιση και περισυλλογή των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών του και τη μεταφορά τους κοντά στο μνημείο, θα επιχειρηθεί κατ'αρχήν μια διδακτική τοποθέτησή τους και θα διερευνηθεί η δυνατότητα μερικής αναστήλωσης του μνημείου».
Επανέλαβε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επέκτασης και επανέκθεσης του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και αναμένεται άμεσα (από πέρισυ περιμένουμε) η απόδοσή του στο κοινό. Τέλος, φωτίστηκε, καθαρίστηκε και φυτεύθηκε με νέο πράσινο η πλαγιά του Αρείου Πάγου έως και το πλάτωμα του Ναού του Ηφαίστου (Θησείο).