Elisabeth Shue: Τα κορίτσια της διπλανής πόρτας εκδικούνται

elisabeth-shue-ta-koritsia-tis-diplanis-portas-ekdikountai

Ένας πρωταγωνιστικός ρόλος στο πλάι ενός από τα πρόσωπα-σύμβολα του αμερικανικού και όχι μόνο κινηματογράφου, όπως ο Robert De Niro, αποτελεί, σαφώς, τιμή για πλήθος ηθοποιών. Εάν, δε, και η ταινία στην οποία εμφανίζεσαι έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει 22 εκατ. δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της, η υπόθεση λαμβάνει ακόμη θετικότερες διαστάσεις. Πάντως η Elisabeth Shue φαίνεται ότι –εάν στηριχθεί κάποιος στις συνεντεύξεις της– γνωρίζει πολύ καλά πως ο συνδυασμός των παραπάνω θα ωθήσει ακόμη περισσότερο την καριέρα της.

Για την ιστορία, ο τίτλος της ταινίας είναι «Hide and Seek», θρίλερ μυστηρίου και «δύσκολων» ψυχολογικών καταστάσεων. Αρχικώς η Shue, λόγω των ρόλων που επέλεγε ή την επέλεγε για να παίξει το Hollywood, θεωρήθηκε ως η κλασικότερη περιγραφή αυτού που ονομάζεται «κορίτσι της διπλανής πόρτας». Έφτασε, όμως, η εμφάνισή της στο καθ’ όλα σκληρό «Leaving Las Vegas» για να πείσει τους πάντες –και πιθανώς και την ίδια– ότι ακόμη και τα «κορίτσια της διπλανής πόρτας», μπορούν να υποδυθούν δύσκολους και «βασανισμένους» χαρακτήρες.

Πρώτη της ενασχόληση με τον χώρο της showbiz, η συμμετοχή σε διαφημίσεις, σε μία προσπάθεια να «στηρίξει» τα εισοδήματά της, δεδομένου ότι όφειλε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να φοιτήσει στο περίφημο Πανεπιστήμιο Harvard. Μέχρι να φθάσει στο κατώφλι του πανεπιστημίου, γνωστού για την «παραγωγή» της πολιτικής και οικονομικής ελίτ των ΗΠΑ, συμμετείχε σε περισσότερα από 50 διαφημιστικά, συμπεριλαμβανομένων σποτ για εταιρείες όπως οι Burger King, Hellmann’s και DeBeers.

Ο ρόλος που κατέστησε απόλυτα γνωστό το πρόσωπό της δεν ήταν άλλος από αυτόν στην ταινία «Cocktail», στο πλάι του, τότε, ανερχόμενου σταρ Tom Cruise. Ακολούθησαν οι ρόλοι στις παραγωγές «Back to the Future», «Soapdish» και «Marrying Man». Όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή της από τον σκηνοθέτη του «Leaving Las Vegas» Mike Figgis ήταν αυτή που απογείωσε την καριέρα τόσο τη δική της όσο και του πρωταγωνιστή Nicolas Cage.

 Η ερμηνεία της Shue στην ταινία τής έδωσε την ευκαιρία να «δει» το όνομά της μεταξύ των υποψηφίων για «Χρυσή Σφαίρα» και «Όσκαρ», ενώ τελικώς έλαβε δύο βραβεία για την εμφάνισή της, τα «Independent Spirit Award» και «National Society of Film Critics Award». Ακολούθησαν οι εμφανίσεις στα: «The Saint», «Deconstructing Harry», «Palmetto», «Cousin Bette» και «Molly». Το «Hide and Seek» αποτελεί την επανεμφάνιση της Shue στη μεγάλη οθόνη, καθώς από το 1997 και μετά προτίμησε να αποσυρθεί, προκειμένου να αφιερωθεί στην οικογένειά της αλλά και για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στις πολιτικές επιστήμες στο Harvard. Δεδομένης της επιτυχίας στα Box Office, η επιλογή της για επιστροφή κρίνεται ως απόλυτα σωστή.