Ένοχη η Apple για συμμετοχή στον καθορισμό τιμών των e-books

enochi-i-apple-gia-symmetochi-ston-kathorismo-timon-ton-e-books

Μετά από μια μακρά δίκη στις ΗΠΑ, η Δικαστής Denise Cote αποφάνθηκε σήμερα ότι η Apple συνωμοτούσε μαζί με άλλους εκδότες στην αύξηση των τιμών των e-books. Αρκετοί εκδοτικοί οίκοι είχαν έρθει σε συμβιβασμό με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεδομένου ότι οι καταγγελίες για τον καθορισμό τιμών είχαν αρχίσει από το περασμένο έτος να πληθαίνουν, αλλά η Apple αρνιόταν κατηγορηματικά να παραδεχθεί ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό η εταιρία οδηγήθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι η Apple και έξι μεγάλοι εκδότες συνωμότησαν (price manipulation) για να αυξήσουν τις τιμές των e-book μέσω του iBookstore. Ο τρόπος που χρησιμοποίησαν για να το πετύχουν αυτό, βασιζόταν στο γεγονός ότι υπήρχε μια ρήτρα στις συμβάσεις μεταξύ της Apple και των εκδοτών, η οποία δεν επέτρεπε στους εκδότες να πουλήσουν τα βιβλία τους σε άλλα καταστήματα, όπως το Kindle της Amazon, σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσφερόντουσαν στο iBookstore. Η ρήτρα αυτή επέτρεψε, στην Apple να κερδίσει ένα μερίδιο της αγοράς των e-books, και βοήθησε τους εκδότες να κερδίσουν περισσότερα χρήματα παρακάμπτοντας την ασύμφορη γι' αυτούς τιμή των 9,99 δολαρίων, τιμή στην οποία η Amazon πίεζε τους εκδότες να διαθέσουν τα βιβλία τους.

Η Apple σύμφωνα με το δικαστήριο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση και την εκτέλεση της εν λόγω συνωμοσίας. Χωρίς την βοήθειά της Apple αυτή η ιδιαίτερη "συνωμοσία”, δεν θα είχε επιτευχθεί δήλωσε η Δικαστής Cote. Η Apple συνεργάστηκε με τους εκδότες για να κόψει το προβάδισμα της Amazon στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων και όπως δείχνουν τα νούμερα των πωλήσεων, τα κατάφερε. Σύμφωνα με δήλωση που έκανε η εταιρία στην ιστοσελίδα AllThingsD θα πραγματοποιήσει έφεση στην εν λόγω απόφαση του δικαστηρίου. Ειδικότερα η δήλωση αναφέρει πως "Η Apple δεν πραγματοποίησε καμιά συνωμοσία για τον προκαθορισμό των τιμών που θα πωλούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα από το κατάστημά της και θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτές τις ψευδές κατηγορίες.

Όταν παρουσιάσαμε το iBookStore το 2010, δώσαμε στο αγοραστικό κοινό περισσότερες επιλογές, εισχωρώντας στην αγορά καινοτόμες ιδέες και ανταγωνισμό που τόσο πολύ χρειάζεται, σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο το μονοπώλιο της Amazon στον εκδοτικό κλάδο. Δεν έχουμε κάνει κάτι που είναι λάθος και θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση αυτή του δικαστηρίου...".

Η ειρωνεία είναι πως η δίκη ενάντια στην Apple αφορούσε καταπάτηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Αμερικής και πραγματοποιήθηκε χωρίς ενόρκους σε αυτό το πρώτο στάδιο. Το θέμα θα έχει και συνέχεια καθώς θα υπάρξουν και άλλες δίκες ώστε να παρουσιαστούν τα στοιχεία και να οριστεί το ποσό της ζημίας που έχει προκληθεί από αυτή την συμφωνία μεταξύ Appe και εκδοτικών οίκων.

Μερικά από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ), είναι κάποια email που είχε στείλει ο Steve Jobs προς πέντε από τους κυριότερους εκδοτικούς οίκους της Αμερικής (HarperCollins, Penguin, Simon & Schuster και Macmillan), παροτρύνοντας τους να αλλάξουν πολιτική και να ακολουθήσουν το νέο μοντέλο που θα δημιουργήσει η Apple βάση του οποίου αυτοί θα ορίζουν την τιμή και η Apple θα παίρνει το 30%. Επίσης υπάρχει και αυτό το βίντεο στο οποίο ο δημοσιογράφος Walt Mossberg του AllThingsD ρωτάει τον Steve γιατί πιστεύει πως κάποιος θα αγοράσει ένα βιβλίο στα 14,99$ από το iBookStore όταν μπορεί να βρει το ίδιο βιβλίο στα 9,99$ από το Amazon, με τον Steve να απαντάει πως δεν θα συμβαίνει αυτό, θα είναι και τα δύο στην ίδια τιμή.