Επιστρέφουμε στη Γαλλία τα εξαίσια καλλιτεχνικά έργα της

epistrefoume-sti-gallia-ta-exaisia-kallitechnika-erga-tis

Εκτίθενται για πρώτη φορά στο Παρίσι έργα και κείμενα, τα οποία διανοούμενοι και ζωγράφοι έστειλαν στο ζεύγος Μιλλιέξ, για να τιμήσουν την Αντίσταση 1940-1944


Τα έργα τέχνης και τα κείμενα, τα οποία Γάλλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες δώρισαν κάποτε στον ελληνικό λαό για να τιμήσουν την αντίστασή του στον Γερμανό κατακτητή, θα εκτεθούν στην καρδιά του Παρισιού. Από αύριο και μέχρι 4 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί στο Memorial Leclerc - Musee Jean Moulin έκθεση με τίτλο «Αφιέρωμα στην Ελλάδα της Αντίστασης 1940-1944». Την οργανώνουν το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα άγνωστα μέχρι τώρα στο γαλλικό κοινό.

Συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του ζεύγους Μιλλιέξ. Το 1945, ο Ροζέ Μιλλιέξ (1913-2006), πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, και η σύζυγός του συγγραφέας Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ (1920-2005) είχαν απευθύνει έκκληση στους Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες για μία τιμητική δωρεά στον ελληνικό λαό και την αντίστασή του στους κατακτητές (1940-1944).

Το σύνολο της δωρεάς περιλαμβάνει τριάντα πίνακες ζωγραφικής, έξι σχέδια, έξι χαρακτικά, τέσσερα γλυπτά και δύο λευκώματα χαρακτικών. Ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας το 1949. Εκατόν δέκα χειρόγραφα και δακτυλόγραφα κείμενα Γάλλων διανοουμένων και αντιστασιακών, που ανήκουν στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), συμπληρώνουν τη δωρεά. Το σύνολό της εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη το 1980.

Σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Πιερ Μπονάρ, Αντρέ Μασόν, Φρανσίς Πικαμπιά και Ραούλ Ντιφί, είναι μερικοί από τους δωρητές της συλλογής. Ανάμεσα στους συγγραφείς συναντάμε τους Κλοντέλ, Μπερνανός, Λε Κορμπιζιέ αλλά και τον Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Η έκθεση στο Παρίσι οργανώνεται από την επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Ζίνα Καλούδη. Φιλοξενείται στο Μνημείο για τον στρατηγό του Ντε Γκολ, Λεκλέρκ ντε Οτκλόκ, και την απελευθέρωση του Παρισιού - Μουσείο Jean Moulin. Αποκτά έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα έργα τέχνης και τα κείμενα της δωρεάς προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό εκτίθενται σε αντίστοιχο γαλλικό ιστορικό πλαίσιο. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι.