Γάζα επί χάρτου μέσα από έξυπνες γελοιογραφίες

gaza-epi-chartou-mesa-apo-exypnes-geloiografies

Όταν όλα τα άλλα μέσα αποτυγχάνουν, ίσως μια λύση να είναι και το χιούμορ. Μπορεί να προσφέρει λίγο γέλιο και πολλή σκέψη. Αυτό φαίνεται να είχαν στο νου τους οι υπεύθυνοι του «Σπιτιού της Γελοιογραφίας» στην Τεχεράνη και σε συνεργασία με το Irancartoon.com, τον μεγαλύτερο, διεθνώς, διαδικτυακό οργανισμό για τη γελοιογραφία, το Syriancartoon.com της Συρίας και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Παλαιστίνης προκήρυξαν τον διαγωνισμό με τίτλο «Θάνατος στη Γάζα - Οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν - Βοηθήστε μας». Η ανταπόκριση από τους γελοιογράφους όλου του κόσμου ήταν μεγάλη.

Η τέχνη της γελοιογραφίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στον αραβικό κόσμο είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και η παράδοση μεγάλη. Ιδιαίτερα ο οργανισμός Irancartoon, υπό την προεδρία του Μασούντ Σοτζάι Ταμπαταμπάι, συσπειρώνει στις τάξεις των μελών και φίλων του μερικές εκατοντάδες γελοιογράφους, σκιτσογράφους, δημιουργούς κόμικ και εικονογράφους από ολόκληρο τον κόσμο. Στο σημαντικό έργο του περιλαμβάνονται εκθέσεις, διαγωνισμοί, εκδόσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια για τη γελοιογραφία και όλες τις εκφάνσεις του χιούμορ.

Αν και η έδρα του είναι η Τεχεράνη, μια πόλη σε μια ταραγμένη περιοχή της Ανατολής, τα ηλεκτρονικά μέσα της εποχής μας επιτρέπουν την επικοινωνία και τη μετάδοση των έργων σε χρήστες του Internet σε όλη τη Γη. Οι εκθέσεις που οργανώνει το Irancartoon, άλλες αποκλειστικά στο Διαδίκτυο και άλλες σε διάφορες πόλεις εντός και εκτός Ιράν, έχουν ευρύτατη απήχηση και συχνά η θεματολογία τους έχει ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα. Πολλές φορές, μάλιστα, η επιλογή των ρηξικέλευθων θεμάτων των εκθέσεων και των διαγωνισμών του Irancartoon προκαλεί έντονες συζητήσεις για τα όρια του χιούμορ, όπως συνέβη με την έκθεση με θέμα το Ολοκαύτωμα που είχε προκύψει με τη σειρά της ως αντίδραση στα δανικά σκίτσα για τον Μωάμεθ.

Σύγκρουση Δαβίδ και Γολιάθ


Η πιο πρόσφατη ιδέα των ανθρώπων του Irancartoon, όμως, φαίνεται να συγκίνησε περισσότερους γελοιογράφους από κάθε άλλη φορά. Περίπου 500 γελοιογράφοι από 66 χώρες συμμετείχαν με 642 έργα τους που έχουν στο επίκεντρο το παλαιστινιακό δράμα και την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, ένα στενό παραλληλόγραμμο κομμάτι γης υπό κατοχή σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση.

1. Στην πλειονότητα των γελοιογραφιών, οι πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες με τανκς, αεροπλάνα και βόμβες, βουτηγμένοι στο αίμα αθώων και αμάχων, έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και οι ανυπότακτοι Παλαιστίνιοι σαν σύγχρονοι Δαβίδ με πέτρες και σφεντόνες δείχνουν να μην το βάζουν κάτω.

2. Σε πολλές, επίσης, από τις γελοιογραφίες είναι σκληρή και καυστική η σάτιρα εναντίον της υποκριτικής και μονόπλευρης στάσης των Αμερικανών που εξοπλίζουν και καθοδηγούν τον ισραηλινό στρατό. *Μεταξύ των γελοιογράφων από όλο τον κόσμο συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα όπως ο Βραζιλιάνος Κάρλος Λατούφ που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του έργου του στην παλαιστινιακή υπόθεση, ο Βούλγαρος Βαλεντίν Γκεοργκίεφ με το μοναδικό στιλ του, ο έντονα πολιτικοποιημένος Τούρκος Ερντογάν Καραγέλ, ο Ιταλός Αλεσάντρο Γκάτο.

3. Οκτώ συμπατριώτες μας, οι Αθανάσιος Ευθυμιάδης, Αννα Παναγοπούλου, Δημήτρης Κορδαλής, Κωνσταντίνος Τσέλιος, Μιχάλης Κουντούρης, Απόστολος Νάκας, Νάνσυ Λυριστή και Πάνος Μαραγκός, ένωσαν τα πενάκια τους και την ευφυΐα τους με τους υπόλοιπους. Ο Μ. Κουντούρης, ένας από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους έλληνες δημιουργούς, πολυβραβευμένος σε δεκάδες διαγωνισμούς του εξωτερικού, επέλεξε να παραλληλίσει το δράμα των Παλαιστινίων με την Γκερνίκα, το αντιπολεμικό αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο.

4. Όλα τα έργα του διαγωνισμού «Θάνατος στη Γάζα» βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες αναρτημένα στον δικτυακό τόπο www.irancartoon.com, ενώ από τις 14 Μαΐου εκτίθενται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Παλαιστίνης.