Η ελληνική δισκογραφία με νέες παρουσιάσεις το χειμώνα

i-elliniki-diskografia-me-nees-parousiaseis-to-cheimona

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα «βρέξει» καινούργιους δίσκους πολλών από τους καταξιωμένους, αλλά και αρκετών από τους νεότερους. Οι πολυσυλλεκτικές δουλειές κυριαρχούν και πάλι -καμιά έκπληξη. Στις εκπλήξεις η επιστροφή του Γιάννη Μηλιώκα στον καινούργιο δίσκο του Μητροπάνου. Από δημιουργικά, απρόβλεπτα και φρέσκα; Θα δούμε.


Ενδιαφέρουσα προοιωνίζεται, πάντως, η συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με Ισπανούς παραγωγούς για ισπανικά τραγούδια, που τα απέδωσε στα ελληνικά ο γνωστός ελληνιστής Βιθέντε Φερνάντεζ. Αλλά, από την άλλη, αν αναζητά κάποιος κάτι πραγματικά καινούργιο, μια ουσιαστική απόπειρα για ένα βήμα, αν όχι μπροστά, τουλάχιστον αλλού, τότε θα έπρεπε να στραφεί στους καταλόγους της ανεξάρτητης δισκογραφίας.

Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά:

Οι καταξιωμένοι


* Έρχεται τον Οκτώβριο καινούργιος Δημήτρης Μητροπάνος μετά από τρία χρόνια που είχε να κάνει προσωπικό δίσκο. Έκανε βέβαια συμμετοχές, πιο πρόσφατα ερμηνεύοντας «Της νύχτας τα ηχεία», σε δίσκο του Λάκη Παπαδόπουλου. Ο δίσκος του θα είναι πολυσυλλεκτικός. Η πιο απρόβλεπτη «συνεισφορά» έρχεται από το παρελθόν. Φήμες λένε ότι μέχρι στιγμής το τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα είναι ένα από τα ωραιότερα του δίσκου. Αλλά ας μη βιαζόμαστε, αφού όσοι συνυπογράφουν αυτή τη δουλειά είναι ένας κι ένας: Θάνος Μικρούτσικος, Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ).

* Τον Οκτώβριο έρχεται καινούργια Μαρινέλλα. Αλλά τα... ποιοι, τι και πώς, διατηρούνται επτασφράγιστο μυστικό (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ).

* Κρυφές μένουν και οι λεπτομέρειες του καινούργιου δίσκου του Μανώλη Μητσιά (LEGEND).

* Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι ίσως ο μόνος της παλαιότερης γενιάς συνθετών που εξακολουθεί να δίνει σταθερά «παρών». Τα καινούργια του τραγούδια θα 'χουν αποκλειστική ερμηνεύτρια τη Ρίτα Αντωνοπούλου (LEGEND).

* Πολυσυμμετοχικός, αλλά από την... ανάποδη, θα είναι ο καινούργιος δίσκος του καλού Θεσσαλονικιού συνθέτη και παραγωγού Γιώργου Καζαντζή. Ενας είναι ο δημιουργός και πολλοί οι ερμηνευτές: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Θηβαίος, Καλημέρη κ.ά. (ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ).

* «Ποια πάθη από τον έρωτα». Ακόμα κι αν δεν το ξέραμε, θα στοιχηματίζαμε ότι ο τίτλος ανήκει σε δισκογραφική δουλειά του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Πράγματι, μελοποίησε αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου, την «Ερωφίλλη» του Χορτάτζη και την «Εύμορφη Βοσκοπούλα» (αγνώστου) (ΛΥΡΑ).

* Ο Μανώλης Λιδάκης ετοιμάζει δίσκο με τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού, σε στίχους του Κώστα Φασουλά (LEGEND).

* Διπλό cd για τη Γλυκερία με 38 κορυφαία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τη συμμετοχή σε τρία από αυτά των Γιώργου Νταλάρα, Πασχάλη Τερζή και Δημήτρη Μπάση. Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το «Αξιον Εστί»: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά». Μια πρώτη ραδιοφωνική γεύση πήραμε ήδη ακούγοντας τη Γλυκερία στο μεγάλο τραγούδι του Μίκη «Κάποτε θα 'ρθούν» (LEGEND).

* Ο Πασχάλης Τερζής εμπιστεύτηκε ολόκληρο τον νέο του δίσκο στον Γιώργο Θεοφάνους (ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ).

* Για την Ελευθερία Αρβανιτάκη τα είπαμε. Ανυπομονούμε... (UNIVERSAL).

* Οσοι παρακολουθούν τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, προφανώς δεν περίμεναν από μας για να μάθουν ότι βγάζει νέο δίσκο. Ηδη το cd-single «Ολα ή τίποτα» ως προάγγελός του έγινε πλατινένιο. Μάθαμε, πάντως, ότι στον ομώνυμο δίσκο επιχειρεί να κατεβάσει τους χορευτικούς ποπ τόνους υπέρ της μπαλάντας - γιατί όλοι κάποτε μεγαλώνουμε (UNIVERSAL).

Ζωντανές ηχογραφήσεις


Εντός των ημερών κυκλοφορεί η ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής της συναυλίας-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο με Μαρινέλλα, Γιώργο Νταλάρα και Γλυκερία (LEGEND).

* «Μύθοι Γυναικών» λεγόταν η μουσική παράσταση της Μαρίας Φαραντούρη και της Λυδίας Κονιόρδου, που διατηρεί τον τίτλο και στην ηχογραφημένη εκδοχή της (LEGEND).

* Μέχρι τα Χριστούγεννα θα βγει το Live της αποχαιρετιστήριας συναυλίας της Νάνας Μούσχουρη στο Ηρώδειο (UNIVERSAL).

Ανθολογίες

**Η Universal ετοιμάζει Ανθολογία του Διονύση Σαββόπουλου - αν και εν τω μεταξύ η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πρόλαβε να δώσει στους αναγνώστες της «Παράξενα και Ατόφια», 40 τραγούδια του.

* Μπορεί να επέλεξε άλλο δρόμο η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, αλλά κάποτε, όχι και πολύ παλιά, τραγουδούσε αυτά, τα σπουδαία. Για να τα θυμηθούμε θα 'χουμε σύντομα το πρώτο δικό της best off - κι ο «Θωμάς» να κάτσει σπίτι (UNIVERSAL).

Οι νεότεροι


* Ο καινούργιος Χρήστος Θηβαίος («Πέτρινοι Κήποι») βρίσκεται ήδη στις προθήκες των δισκοπωλείων και είναι συνεπέστατος στον τίτλο του σκεπτόμενου τραγουδοποιού (LEGEND).

* Στις προθήκες βρίσκεται κι ο Γιάννης Κότσιρας («Και πάλι παιδί»), με τραγούδια σε μουσική Γιάννη Κωνσταντινίδη, στίχους Νίκου Μωραΐτη (MINOS-ΕΜΙ).

* Η Ελεονώρα Ζουγανέλλη έχει μια καταπληκτική φωνή, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε προσωπικό δίσκο. Θα αποκτήσει σύντομα τον πρώτο της («Ελα»), βοηθούντων όσων της έγραψαν τραγούδια: Φίλιππος Πλιάτσικας, Κίτρινα Ποδήλατα, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιώργης Χριστοδούλου κ.ά. (MINOS-ΕΜΙ).

* Καινούργιο δίσκο ετοιμάζει και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι ανεξάρτητοι


* Δύο χρόνια παρουσίας γιορτάζει η Puzzlemusik με ένα cd, στο οποίο συμμετέχει σχεδόν ολόκληρο το καλλιτεχνικό δυναμικό της σε ακυκλοφόρητα κομμάτια: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Χρήστος Αλεξόπουλος, Socos & The Live Project Band, Σωτήρης Δεμπόνος, Γιώργος Κοντραφούρης, Yannis Kassetas & The Funk Wizards κ.ά.

* «Βουβό Vouveau - Χρήστος Αλεξόπουλος» «Πολιτικό άλμπουμ χωρίς λόγια», το συστήνει ο ίδιος. Και μας εξάπτει την περιέργεια (PUZZLEMUSIC).

* Τον γνωρίσαμε στους Active Member, τον μάθαμε ως front man του συγκροτήματος «Ρόδες», ήρθε η στιγμή και για έναν εντελώς προσωπικό και πειραματικό δίσκο από τον Νικήτα Κλιντ (Archangel Music).

* Όσοι ψάχνουν εκτός mainstream στην ελληνική δισκογραφία, ξέρουν καλά τον SOUMKA. Ο συνθέτης και παραγωγός υπογράφει ένα προσωπικό project κλασικής μουσικής, με 16 θέματα ηχογραφημένα και παιγμένα από την ορχήστρα εγχόρδων της Σόφιας. Τίτλος «16 Days» (ARCHANGEL).

* «MAD ΜΑΧ - MAD ΜΑΧ», είναι ο τίτλος για αβάν γκαρντ μουσικές και καυστικούς, καθημερινούς στίχους από τον πρώην κρουστό των Ξύλινων Σπαθιών, Νίκο Κυριακόπουλο. Συμμετέχει ο Παύλος Παυλίδης (ARCHANGEL). *