Η Λίνα έγινε του Κολλεγίου μεταφέροντας θετική αύρα

i-lina-egine-tou-kollegiou-metaferontas-thetiki-avra

Η Λίνα Νικολακοπούλου δεν ήταν ποτέ «του κολλεγίου». Αντίθετα, ήταν η στιχουργός που αποενοχοποίησε την προσωπική έκθεση και εξομολογήθηκε ανοικτά τα μικρά δράματα της καθημερινότητας, στον αντίποδα ενός ατσαλάκωτου καθωσπρεπισμού που υπαινίσσεται ο χαρακτηρισμός. Γίνεται όμως κυριολεκτικά «του Κολλεγίου» για δύο συναυλίες, που με τίτλο «Ο Έρωτας και ο Ουρανός» είναι αφιερωμένες στην ίδια και έχουν στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών.

Πραγματοποιούνται Παρασκευή και Σάββατο (8.30 μ.μ.), εγκαινιάζοντας μάλιστα το ολοκαίνουργιο «Θέατρον» Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος) με την αφιλοκερδή συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου, της Δήμητρας Γαλάνη, του Σταμάτη Κραουνάκη, του «Τρίφωνου» και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και της Μαθητικής Χορωδίας του Κολλεγίου. Συμμετέχει επίσης ο Γιώργος Καραμίχος αλλά και δύο ερασιτέχνες ηθοποιοί από το Κέντρο Δημοτικής Απασχόλησης της Νέας Κίου, η Εύα Γιαγκιόζη και ο Σπύρος Πούλος, που θα διαβάσουν όσα κείμενα της Νικολακοπούλου θα παρεμβάλλονται στο μουσικό μέρος.

Αλλά και η ίδια με τις συναυλίες αυτές συμμετέχει σε μια παλιά καλλιτεχνική παράδοση, που από τον Κάρολο Κουν και τον Δημήτρη Μητρόπουλο μέχρι πιο πρόσφατα τον Γιώργο Νταλάρα ή τον Μανώλη Μητσιά, βοήθησε αυτό το ταμείο -που επιτρέπει κάθε χρόνο το 20% των μαθητών του Κολλεγίου να έχει μια σοβαρότατη οικονομική στήριξη.

Άλλωστε αν το τραγούδι αφορά «μια στιγμή κοινωνικοπολιτική», όπως είπε και η στιχουργός που είναι μάλιστα κόρη δασκάλας, τότε «δεν πρέπει να αδιαφορεί για το μέλλον των γενεών που έρχονται. Ανήκουμε σε μια ήπειρο σταθερής ρότας ως προς τα θέματα παιδείας. Κι όμως, εδώ ο πήχυς κατρακυλάει. Για να ανεβεί, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της παιδείας, δημόσιας και ιδιωτικής».

Όσο για το πρόγραμμα των συναυλιών, θα αγκαλιάζει τραγούδια σχεδόν τριών δεκαετιών (από την αρχή της παρουσίας της στο τραγούδι το '80 μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, μέχρι σήμερα), στις οποίες η Νικολακοπούλου δεν σταμάτησε να αποδεικνύει τον ορισμό που δίνει: «στιχουργός είναι το βίωμα. Είναι σπουδαίο κάποιοι να μπορούν να εκφράζουν το συλλογικό βίωμα. Μακάρι να μπορούμε να γονιμοποιούμε το παρόν με έμπνευση και όραμα».

Και μία διευκρίνιση: οι τιμές (103, 83, 63, 43 ευρώ) είναι «τσουχτερές», γιατί ο σχετικά περιορισμένος αριθμός θέσεων στο «Θέατρον» θα δικαιολογούσε και μια τρίτη βραδιά, «αλλά κι εγώ δεν θα μπορούσα να επιβαρύνω περισσότερο τους συνεργάτες μου».

Το δικό της πρόγραμμα προβλέπει ακόμα την άμεση κυκλοφορία του καινούργιου της δίσκου με το «Τρίφωνο» και πιθανότατα μέχρι το φθινόπωρο την έκδοση από τον «Ιανό» ενός βιβλίου με στίχους της, αλλά και του δεύτερου τόμου με τα γνωστά τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν, σε δική της μετάφραση.