Η σόουλ μουσική στα λευκά από ενδιαφέρουσες καλλιτέχνιδες

i-sooul-mousiki-sta-lefka-apo-endiaferouses-kallitechnides

Αν τα μαύρα κορίτσια της σόουλ και της τζαζ μοιάζουν αχτύπητα στο είδος τους, έρχεται μία σειρά από ενδιαφέρουσες νέες καλλιτέχνιδες, όλες τους λευκές, με σκοπό να τις ανταγωνιστούν. Παίζουν φολκ, κάντρι και ποπ, λίγη τζαζ ή και σόουλ μουσική. Ας τις ακούσουμε...


Sara Bareilles


Το σινιάλο δεν ήταν άλλο από λίγες νότες με ένα μελωδικό πιάνο στην αρχή αρχή του «Love song». Της πρώτης μεγάλης επιτυχίας της Σάρα Μπέιρελις απ' την Καλιφόρνια. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παίζω πιάνο και γράφω τραγούδια», λέει και όσοι άκουγαν το ντεμπούτο της «Careful Confessions» (2004) καταλάβαιναν πως είχαν να κάνουν με μία πολλά υποσχόμενη τραγουδοποιό. Το φετινό της άλμπουμ «Little Voice», το επιβεβαιώνει και με το παραπάνω.

Τι παίζει: Η ανάγκη των Αμερικανών να εντοπίσουν τα «νέα folk κορίτσια» τους οδηγεί πολλές φορές σε υπερβολές. Εδώ, όμως, στοχεύουν καλά. Οι μελωδίες της Σάρας φέρνουν στο νου τη Νόρα Τζόουνς και τη Φιόνα Απλ.

Τι καταφέρνει: Οπως όλα σχεδόν τα κορίτσια της γενιάς της, έγινε γνωστή αρχικά μέσω Ιντερνετ. Αλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο iTunes το «Little Voice», καλλιτέχνης της εβδομάδας για το MTV και μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία στην Αμερική δίπλα στους Κάουτινγκ Κρόους και τους Maroon 5.

Και ηθοποιός: Είχε κάνει ένα πέρασμα στην ανεξάρτητη ταινία Girl Play. Στην ουσία, έπαιζε τον εαυτό της τραγουδώντας σε ένα μπαρ.

Πιστεύει: «Το πιο ιερό πράγμα στη ζωή μου είναι να γράφω τραγούδια. Είναι το πώς αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Συνήθως είμαι εγώ, το νοικιασμένο πιάνο μου (γιατί δεν έχω δικό μου) και λίγο συναίσθημα, το οποίο ξεχειλίζει από μέσα μου».

Jessie Baylin


Μόλις 24 ετών η Τζέσι Μπέιλιν μάζεψε την ντριμ-τιμ των μουσικών της γενέτειράς της, του Νάσβιλ, και ηχογράφησε το καινούριο της άλμπουμ «Firesight» στην Verve Records. Σόουλ ερμηνεία κι έντεκα προσωπικές συνθέσεις, ιδανικές για μικρά αμερικάνικα μπαρ με καπνό και αλκοόλ. Παρά το νεαρό της ηλικίας της η άκρως συναισθηματική της ερμηνεία παρουσιάζεται αρκετά μεστή, όπως εκείνη των έμπειρων τραγουδιστριών του είδους. Τραγουδούσε, άλλωστε, από μικρή στο μπαρ-ρέστοραντ των γονιών της που ονομαζότανε «Fire sight Inn». Κάπως έτσι προέκυψε και ο τίτλος του άλμπουμ.

«Ο φόβος και η αγάπη είναι δύο δυνάμεις που βρίσκονται σε ισορροπία μέσα μου», δηλώνει. Γίνεται φανερό αυτό και στους στίχους της. Κι αν κάποιοι τη θεωρήσουν καταθλιπτική, μια και οι πληγές της γίνονται τραγούδια, έρχεται το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, το «Tick Tock», και βγάζει μία φωτεινή πλευρά της ερμηνεύτριας που μοιάζει σαν να αφήνει πίσω της τα ασήμαντα προχωρώντας δυναμικά μπροστά.

Τι παίζει: Τα αμερικάνικα περιοδικά τη θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας φολκ και ποπ σκηνής.

Συνεργασίες: Στα περισσότερα τραγούδια συμμετέχει ο βραβευμένος και με γκράμι Τζέσε Χάρις, γνωστός και από τη δουλειά του με τη Νόρα Τζόουνς.

Παρελθόν: Είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ «You», που πλέον είναι διαθέσιμο αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στο iTunes. «Ερωτεύθηκα κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης», εξηγούσε τότε. «Τίποτε δεν ήταν ίδιο στη συνέχεια. Διαφοροποίησα, μέχρι και το στιλ των τραγουδιών».

Λέει: «Το «Firesight» αποτελεί μία συλλογή με προσωπικές μου στιγμές. Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής κι ελπίζω οι ακροατές όχι μόνο να το νιώσουν, αλλά και να βρουν στα τραγούδια στιγμιότυπα και από τη δική τους ζωή».

Gabriella Cilmi


Ηρωες της είναι οι Νίνα Σιμόν, Τζάνις Τζόπλιν και Λεντ Ζέπελιν. Ομως η Γκαμπριέλα Τσίλμι ακούγεται αρκετά πιο ποπ. Από τα είδωλά της έχει πάρει κυρίως το κάπως επιθετικό στιλ ερμηνείας. «Είναι η Γκαμπριέλα Τσίλμι η καινούρια Εϊμι Γουάινχαουζ;» έβαζαν ως τίτλο τους οι «Sunday Times» στο αφιέρωμα που της έκαναν προ μηνός. Καμία σχέση, τουλάχιστον σε επίπεδο προσωπικής ζωής. Η μικρή, μόλις 17 ετών, με καταγωγή από τη Μελβούρνη δεν δείχνει να έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Κι ευτυχώς, γιατί το «Lessons Το Be Learned», το πρώτο της άλμπουμ, είναι φουλ με τραγούδια που θα γίνουν επιτυχίες. Ηδη, στην Αγγλία, έκλεψε τις εντυπώσεις με την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, τραγουδώντας σπαραχτικά το «Sweet About Me» σ' ένα δημοφιλές αγγλικό σόου.

Τι παίζει: Πολλοί τη συγκρίνουν με τη Μέισι Γκρέι αλλά η αλήθεια είναι πως δεν διαθέτει, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό το «βρόμικο» που έχει η σόουλ τραγουδίστρια...

Συναυλίες: Ενδεικτικές οι πρώτες επιλογές της. Σαπόρτ τη μία φορά στον συναισθηματικό Ρούφους Γουέινράιτ, περιοδεία με τους Γάλλους Νουβέλ Βαγκ την επόμενη.

Τι προτιμάει: Όταν τη ρώτησαν τι θέλει περισσότερο, καλούς βαθμούς στο σχολείο ή ένα Νο 1 τραγούδι στους καταλόγους επιτυχιών, χωρίς δισταγμό απάντησε το δεύτερο.

Beth Rowley


Δεν προλάβαμε να εμπεδώσουμε την Ντάφι και ήδη οι Εγγλέζοι βρήκαν τη... συνέχειά της. Την Μπεθ Ρόουλι. Οι αφίσες στις στάσεις των λεωφορείων στο Μπρίστολ, πόλη όπου γεννήθηκε και ζει, μιλούν για το νέο μεγάλο ταλέντο της τοπικής σκηνής. Εγγλέζα, λοιπόν, η Μπεθ, στον πλούσιο ήχο της όμως γίνεται φανερή η καταγωγή των γονιών της από το Περού. «Οι επιρροές μου προέρχονται από τα μπλουζ, τα κάντρι και τα γκόσπελ και αναπόφευκτα η μουσική μου περιλαμβάνει στοιχεία από όλα αυτά», εξηγεί παρουσιάζοντας το πρώτο της άλμπουμ «Little Dreamer». Παλιομοδίτικης υφής τραγούδια αλλά με μία εντελώς φρέσκια και προσωπική ματιά. Θαυμαστής της ο Αντζελο Μπανταλαμέντι, της έγραψε ένα τραγούδι για την καινούρια ταινία του Ντίλαν Τόμας «Edge Of Love». Το κομμάτι ακούγεται ολόκληρο στους τίτλους του τέλους.

Είπαν: «Όταν ακούω την Μπεθ να τραγουδάει νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη», δήλωσε η ηθοποιός Κίρα Νάιτλι. Το BBC θεωρεί πως αυτό το κορίτσι γεννήθηκε για τα μπλουζ και τα γκόσπελ. «Είναι απίστευτος ο τρόπος που τα χειρίζεται ερμηνευτικά», έλεγαν από μικροφώνου οι ενθουσιασμένοι παραγωγοί του ραδιοσταθμού.

Διασκευές: Το «Angels Flying Τοο Close» του Γουίλι Νέλσον αποτελεί ένα από τα χαϊλάιτ του άλμπουμ, καθώς και το παραδοσιακό «Nobody's Fault But Mine». Διασκευάζει επίσης και Μπομπ Ντίλαν, το «Ι Shall Be Released».

Δηλώνει: «Μεγάλωσα ακούγοντας δίσκους του Γούντι Γκάρθι στο πικ-απ και με τον πατέρα μου να παίζει κιθάρα. Συνηθίζαμε να καθόμαστε όλοι γύρω-γύρω και να τραγουδάμε μπλουζ κομμάτια».