José Manuel López López, Ελληνοϊσπανικές μουσικές ανταλλαγές

jose-manuel-lopez-lopez-ellinoispanikes-mousikes-antallages

Στο πλούσιο μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας «Ανήκομεν εις την Δύσιν;» που παρουσίασε, υπό τον Μίλτο Λογιάδη, το περασμένο Σάββατο στο νέο Μουσείο Μπενάκη η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ήταν και το «Viento de Otono» («Ανεμος του φθινοπώρου», 1998) του σύγχρονου Ισπανού συνθέτη José Manuel López López (ελληνικά: Χοσέ Μανουέλ Λοπέζ Λοπέζ), έργο για σύνολο 18 οργάνων.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης ήλθε στην Ελλάδα ειδικά γι' αυτή την πρώτη ελληνική παρουσίαση ενός έργου, που αποτέλεσε παραγγελία του συνόλου «Tokyo Sinfonietta», στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγών μεταξύ Ισπανίας και Ιαπωνίας.

Η σημαντική είδηση, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του έργου, για το οποίο ο συνθέτης του έχει παραδεχτεί ότι είναι «έντονα επηρεασμένο από την ιαπωνική ποίηση. Είναι άνεμος που μεταμορφώνεται συνεχώς, αποκαλύπτοντας διαφορετικές όψεις, χωρίς να χάνει την ιδιαιτερότητά του. Ο άνεμος του φθινοπώρου που ανακαλεί και τα ρομαντικά στοιχεία της μουσικής».

Η είδηση είναι ότι ο Λοπέζ Λοπέζ, καθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο της Σαραγόσα και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Μουσικής Σχολής της Ισπανίας, διαπιστώνοντας «τη λαμπρή διεύθυνση και καλλιτεχνική διαχείριση της Ορχήστρας των Χρωμάτων» δεν δίστασε να προχωρήσει στη «σύσφιγξη των σχέσεων των χωρών μας μέσω της μουσικής». Το Auditorio Nacional de Musica, με άλλα λόγια το Εθνικό Μέγαρο Μουσικής της Μαδρίτης, το οποίο διευθύνει, προσκάλεσε την ελληνική ορχήστρα για να παρουσιάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα σύγχρονης ελληνικής και ισπανικής μουσικής. Στη συναυλία θα εκτελεστούν έργα του Γιάννη Χρήστου, του Θόδωρου Αντωνίου, του Γιώργου Κουρουπού, του Γιώργου Κουμεντάκη και μαζί του νεαρού Ισπανού συνθέτη Οριόλ Κρουιxέντ, που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» το 2007.

«Αυτή η ανταλλαγή αναμφίβολα ενισχύει την αλληλογνωριμία και σύνδεση των μεσογειακών πολιτισμών», επισημαίνει ο Ισπανός συνθέτης, ο οποίος πρωτογνώρισε την Ορχήστρα των Χρωμάτων όταν το 2005 συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού για σύνθεση «Δημήτρης Μητρόπουλος». Βεβαίως, προσκλήθηκε και το 2007 και συμμετείχε στην επιτροπή του ίδιου διαγωνισμού.

Συνθέτης αλλά και κριτής της σύγχρονης ισπανικής μουσικής παραγωγής ο Λοπέζ Λοπέζ θεωρεί ότι στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραγωγή σύγχρονης μουσικής. «Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συντελέστηκε στη χώρα μου μια βαθιά μεταμόρφωση που αντικατοπτρίζεται στις προτιμήσεις των πολιτών και στην πολλαπλότητα των αισθητικών επιλογών, τόσο στην τέχνη όσο και στα κοινωνικά ήθη», υποστηρίζει.

«Οι υπεύθυνοι πολιτικοί της κυβέρνησης του Θαπατέρο έχουν δώσει ώθηση στην πολιτισμική πολυφωνία και την καθαρότητα της σύγχρονης δημιουργίας ακόμη και των μειονοτήτων, ακολουθώντας το βασικό πυρήνα των ιδεών και των νέων τρόπων σκέψης που επηρεάζουν όχι μόνο τη μουσική, αλλά και ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό», προσθέτει .«Πιστεύω στις νέες τεχνολογίες σε σχέση με τη μουσική και την εικόνα, σε σχέση με το σύγχρονο χορό και τη μουσική δημιουργία».