Μουσικά ανεξερεύνητα μονοπάτια που κατευθύνουν το αίσθημα

mousika-anexerevnita-monopatia-pou-katefthynoun-to-aisthima

Στη μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα θα μας ταξιδέψει αυτές τις μέρες το Φεστιβάλ Αθηνών σε Ηρώδειο και Μέγαρο Μουσικής, με μερικά σύνολα αξιώσεων που θα ερμηνεύσουν από Μεσιάν και Μπάρτοκ μέχρι Ξενάκη και Τάβενερ. Στους μαέστρους μάλιστα βρίσκει κανείς και μια γυναίκα -είδος υπό εξαφάνιση στο πόντιουμ!

Αύριο, στο Ηρώδειο, το Ensemble Intercontemporain, «τέκνο» του Πιέρ Μπουλέζ, αγαπημένου μαθητή του Ολιβιέ Μεσιάν, θα παρουσιάσει το έργο «Από τα φαράγγια ώς τα άστρα» του μυστικιστή πρωτοπόρου συνθέτη, που σήμερα, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, φαντάζει ανάμεσα στους ουσιαστικότερους του περιπετειώδους αιώνα του. Υπό τη διεύθυνση μιας γυναίκας, της Φιλανδής Σουσάνα Μέλκι, και με τον «δικό μας» Δημήτρη Βασιλάκη στο πιάνο, το έργο «Από τα φαράγγια ώς τα άστρα» του Μεσιάν ταξιδεύει το κοινό από τα επιβλητικά φαράγγια της Αμερικής μέχρι τα άστρα του ουρανού. Και κάπου στη διαδρομή συναντάει το τόσο αγαπητό στον ορνιθολάτρη Μεσιάν κελάηδημα των πουλιών.

Ο Θόδωρος Αντωνίου και το ελληνικό συγκροτήμα Σύγχρονης Μουσικής πάλι, αντιπροτείνουν μια διαφορετική περιήγηση στη μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα μεθαύριο στο Μέγαρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μοντερνιστικό «μανιφέστο», «Το μηχανικό μπαλέτο» του Αμερικανού Τζορτζ Αντχαϊλ, τα δεξιοτεχνικά «Εόντα» (για πιάνο και κουιντέτο πνευστών) του Ιάνη Ξενάκη και τον κύκλο τραγουδιών «Αρχαίες παιδικές φωνές» του σύγχρονου αμερικανού συνθέτη Τζορτζ Κραμπ, σε κείμενα του Λόρκα. Ο Θ. Αντωνίου μας συστήνει και ένα δικό του έργο: το πρόσφατο «Κοντσερτίνο για κοντραμπάσο και κρουστά», που έγραψε για τον Εντουιν Μπάρκερ κορυφαίο μουσικό της Συμφωνικής της Βοστόνης.

Χιούμορ, απόγνωση, αλλά και έντονο ουγγαρέζικο χρώμα χαρακτηρίζουν τα Κουαρτέτα για έγχορδα του Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), στα οποία είναι αφιερωμένο το πρόγραμμα του φημισμένου ομώνυμου συνόλου την Τετάρτη στο Μέγαρο. Το πρόγραμμα ξεκιν'a με ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τον Μπάρτοκ αφού το Κουαρτέτο αρ. 1 είναι εν μέρει εμπνευσμένο από τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα του συνθέτη για τη βιολονίστρια Στέφι Γκέγερ...

Ένα έργο του Μπάρτοκ, το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4, θα μας παρουσιάσει την Πέμπτη στο Μέγαρο και το Κουαρτέτο Τσιλινγκιριάν. Μαζί θα παίξει και τον «Κρυμμένο θησαυρό» του βρετανού συνθέτη Τζον Τάβενερ -γνωστού για τη βαθιά θρησκευτικότητα της μουσικής του. Θέμα του έργου του αυτού, άλλωστε είναι ένα ταξίδι «από τον χαμένο Παράδεισο στον Παράδεισο που υποσχέθηκε ο Χριστός στον μετανοημένο Ληστή». Το πρόγραμμα συμπληρώνει το Τρίτο -και τελευταίο- Κουαρτέτο του Μπέντζαμιν Μπρίτεν (1913-1976).