Οι νέοι καταργούν τα σύνορα στα εικαστικά και τις τέχνες

Τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, την περίοδο του μεταμοντερνισμού, ένα από τα στοιχεία αναγνώρισης της ταυτότητας του καλλιτέχνη ήταν ακριβώς η εθνική του ταυτότητα. Η παγκοσμιοποίηση, όμως, άλλαξε τα πράγματα και επέδρασε στο έργο των καλλιτεχνών.

oi-neoi-katargoun-ta-synora-sta-eikastika-kai-tis-technes

Την επίδραση αυτή, στους νέους κυρίως καλλιτέχνες, αποκαλύπτει η έκθεση «ΝΟ BORDERS (Just N.E.W.S.*)», που παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), στο Κτίριο Παλιών Ψυγείων, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (από αύριο ώς 28 Σεπτεμβρίου). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης των Βρυξελλών «La Centrale electrique».

Παρουσιάζει έργα 29 αποφοίτων από 22 Σχολές Καλών Τεχνών ισάριθμων ευρωπαϊκών χωρών. Οι καλλιτέχνες καταργούν τα σύνορα και επιβεβαιώνουν την κοινή -αν και με πολλά διαφορετικά «ιδιώματα»- γλώσσα της τέχνης.

«Η σύγχρονη τέχνη δεν έχει σχέση με την ηλικία, αλλά με το νέο, το πρωτότυπο και το καινούργιο. Ωστόσο, η έκθεση εστιάζει στους φρέσκους καλλιτέχνες», υπογραμμίζει η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα. Δείχνει επίσης, προσθέτει, ότι το τοπίο αλλάζει, ότι υπάρχει κινητικότητα και, δίπλα στα παραδοσιακά κέντρα τέχνης, αναδύονται και άλλα νέα. «Εκθέσεις σαν κι αυτήν βοηθούν την παραγωγή των Ελλήνων δημιουργών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν ισάξια με συναδέλφους τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε.

Ενθουσιασμένος από το χώρο της έκθεσης, τα Παλιά Ψυγεία στο λιμάνι, εμφανίστηκε ο επικεφαλής επιμελητής της έκθεσης, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών (AICA), Ραμόν Τίο Μπελίντο. Σε βαθμό μάλιστα που ανησύχησε μήπως το στιλ και το ύφος του κτιρίου, «καλύψει» τα έργα. Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ότι ο διάλογος μεταξύ του παλιού βιομηχανικού κτιρίου με τα σύγχρονα έργα θα είναι ενδιαφέρων.

Με αφορμή την εμπλοκή της AICA στη διοργάνωση της έκθεσης, τόνισε: «Είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνει η AICA, ύστεραα από 30 χρόνια. Κι αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι τα μέλη της περιορίζονται μόνο στην κριτική της τέχνης. Μπορούμε να κάνουμε και εκθέσεις, και μάλιστα καλές». Ενώ η πρόεδρος της ελληνικού τμήματος της AICA, Εφη Στρούζα, σημείωσε ότι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι οι καλλιτέχνες λειτουργούν σαν μία ενότητα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προέρχονται από Δανία, Τουρκία, Σουηδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Γαλλία, Ελβετία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Εσθονία, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Νορβηγία, Κροατία, Τσεχία, Πολωνία, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει ο Μπάμπης Βενετόπουλος.