Robin McKelle. Ματιές στο παρελθόν

robin-mckelle-maties-sto-parelthon

Η Robin McKelle , που από την Πέμπτη και για μία εβδομάδα θα εμφανίζεται στο τζαζ κλαμπ «Half Note», ξεχωρίζει για το πάθος της ερμηνείας της. Μας συστήθηκε μ' ένα άλμπουμ που έχει τίτλο, ακριβώς, «Introducing Robin McKelle» και, όπως μας λέει στο τηλέφωνο, ετοιμάζει έναν ακόμα: «Είμαι υπερήφανη για το ντεμπούτο μου, αλλά δεν παρουσιάζει το σύνολο της καλλιτεχνικής μου ταυτότητας. Το νέο μου άλμπουμ "Modern Antique" που θα βγει σε λίγο καιρό από την Blue Note δείχνει και τις άλλες πτυχές μου. Πάντοτε βασίζομαι στην κλασική τζαζ, αλλά μου αρέσει να τη μιξάρω με σόουλ και μπλουζ».

Και πράγματι επιλέγει να τραγουδήσει κλασικά τραγούδια του σουίνγκ από τη δεκαετία του '50 και του '60. Οπως και στις συναυλίες της επίσης. «Παίζουμε σουίνγκ, σόουλ και πολλά λάτιν. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζομαι στην Αθήνα κι έχω περιέργεια να δω πώς θα ανταποκριθείτε. Μην καθίσετε πολύ κοντά στη σκηνή μόνο, εκτός κι αν είστε πρόθυμοι να χορέψετε μαζί μου».

Γιατί οι περισσότεροι καλλιτέχνες της τζαζ λοξοκοιτάζετε προς το παρελθόν;

Κάποιος με ρώτησε αν νιώθω φόβο να τραγουδάω όλα αυτά τα κλασικά κομμάτια. Οχι λοιπόν, μόνο συγκίνηση. Η ίδια η μουσική μάς το επιτρέπει. Και θεωρώ φυσιολογικό για τους ακροατές μου να φέρνουν στο νου τους τις μεγάλες μπάντες του μεσοπολέμου. Μπορώ να εκμυστηρευθώ πως σε έναν βαθμό είμαι ρομαντική.

Δεν είναι κάπως ντεμοντέ να ηχείς ρομαντικός σήμερα;

Νιώθω πως είμαι μία γυναίκα που ζει στην εποχή της αλλά με επιρροές από το παρελθόν. Νιώθω πως η μουσική είναι τμήμα ενός ταξιδιού που θα με βοηθήσει να βρω το στυλ μου. Οι συναυλίες και οι ηχογραφήσεις αποτελούν την προσωπική μου μέθοδο αυτογνωσίας.

Παρ' όλα αυτά, δεν ακούγεται ρετρό. Απλώς τσιμπολογάει στοιχεία από περασμένες εποχές. Παίζει σουίνγκ κι επιλέγει διαχρονικά τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως του Κόουλ Πόρτερ και σπουδαίων ερμηνευτριών όπως η Ντάινα Σόορ και οι Αντριου Σίστερς. Και τα ερμηνεύει με προσωπικό ύφος. Ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, έχει σπουδάσει μουσική και άρχισε να τραγουδάει σε ηλικία μόλις έξι ετών.

Πότε κάποιος καταλαβαίνει ότι θα γίνει τραγουδιστής;

Τραγουδίστρια ήταν και η μητέρα μου. Όταν γεννιέσαι μέσα στη μουσική ξέρεις από πολύ νωρίς πως θα ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο.

Όλα είναι μόνο θέμα σκληρής δουλειάς; Δεν παίζει ρόλο η εμφάνιση;

Εντάξει, βρίσκομαι τόσα χρόνια στη μουσική βιομηχανία και θα ήταν ψέματα αν έλεγα πως δεν ισχύει. Όμως δεν είναι το πιο σημαντικό.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Μακ Κέλε έχει εμφανιστεί πλάι στον Ντέιβιντ Μπάουι, την Κάρλι Σάιμον και τον Γουέιν Σόρτερ. Δεν της αρέσει και πολύ ο ήχος της σύγχρονης τζαζ. «Πολύ σκληρός. Σαν κάτι να έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Εμείς στην μπάντα προσπαθούμε να βρούμε έναν καινούριο ήχο μεν, αλλά να έχει μέσα του αυτό που λέμε τζαζ κατά πρώτο λόγο. Δεν είναι καθόλου εύκολο».

Τι είναι για σας έμπνευση;

Δύσκολη ερώτηση. Η αγάπη και η απώλεια. Εμπνευση είναι οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Ή εκείνοι που κρατούν τα ηνία της ζωής τους.