Το σχέδιο Έλληνα εφοπλιστή για μια «Ελλάδα Χωρίς Χρέος»

to-schedio-ellina-efoplisti-gia-mia-ellada-choris-chreos

Ένα αλλιώτικο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα και έχει «άρωμα» θάλασσας. Ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός, γόνος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τη Σαντορίνη, τόλμησε να υλοποιήσει μια ιδέα, που πολλοί μπορεί να σκέφτονται αλλά λίγοι θα τολμούσαν.

Ονομάζεται «Greece Debt Free» (Ελλάδα Χωρίς Χρέος). Πρόκειται για μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που μετράει λίγο παραπάνω από ένα μήνα ζωής, και έχει στόχο να «σβήσει» το ελληνικό χρέος, ή τουλάχιστον ένα μέρος του, μιας και η Ελλάδα χρωστά περίπου 300 δισ. ευρώ! Η διαδικασία είναι απλή και ο κάθε πολίτης, με την απαραίτητη οικονομική ευχέρεια φυσικά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση μέρους του δυσβάσταχτου χρέους, είτε αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα είτε αγοράζοντας πιστοποιημένα από το GDF ελληνικά προϊόντα.

Αυτή τη στιγμή, κάθε Έλληνας χρωστά περίπου 24.800 ευρώ σε εθνικό χρέος, αλλά η αγοραπωλησία του στη διεθνή αγορά κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ, αφού το ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί εκδίδοντας ομόλογα, τα οποία λόγω της κρίσης έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, εξηγούν οι εμπνευστές του φορέα στην επίσημη ιστοσελίδα (www.greecedebtfree.org).

Η αξία των ομολόγων κυμαίνεται περίπου στα 20 λεπτά για κάθε 1 ευρώ που όφειλε το ελληνικό κράτος στους ομολογιούχους. Έτσι για κάθε 0,20 ευρώ που δίνει το GDF, αφαιρείται 1 ευρώ από το δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά τους τόκους από τα ομόλογα, αυτοί είτε χρησιμοποιούνται για αγορά ομολόγων και πάλι, είτε για δωρεές στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ήταν ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εκ μέρους των 55 παικτών της ομάδας, προχώρησε σε δωρεά 168.590 ευρώ. Το Greece Debt Free αλλά και η δωρεά του κ. Μαρινάκη δεν άφησαν ασυγκίνητα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. «Marinakis to the rescue», ήταν ο τίτλος στο γνωστό στον εφοπλιστικό κόσμο Tradewinds, ενώ και η Wall street Journal σε εκτενές ρεπορτάζ της σημειώνει ότι το ποσό που κατέθεσε ο Έλληνας επιχειρηματίας μεταφράζεται στην απόσβεση ελληνικού χρέους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να δώσω το παράδειγμα και ελπίζω ότι και άλλοι Έλληνες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να λύσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα».

Η κριτική της Wall Street journal


Οι Έλληνες δεν φημίζονται για την προθυμία τους να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία, είτε με το να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν είτε με το να απαρνηθούν κάποια προνομιακά οφέλη (επιδόματα κ.λπ.). Την ίδια στιγμή το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το 20%. Τα παραπάνω αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ που δεν αφήνει ασχολίαστη την αν μη τι άλλο φιλόδοξη, όπως λέει, προσπάθεια του Πέτρου Νομικού. Και συνεχίζει: «Πάντως, ενώ το σχέδιο του GDF είναι παρατραβηγμένο, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η ελπίδα πολλών Ελλήνων ότι οι πολιτικοί τους αλλά και η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τη χώρα από τον γκρεμό και το οικονομικό χάος, σβήνει!». Άλλωστε και άλλες χώρες έχουν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Πως λειτουργεί το Greece Debt Free


Το GDF δέχεται δωρεές με στόχο την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα βοηθήσει να μειωθεί το χρέος ακυρώνοντας αυτά τα ομόλογα.

Την ίδια στιγμή, το GDF προτρέπει τον κόσμο να ψηφίσει διαδικτυακά και να επιλέξει προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπο GDF και θα συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τον ίδιο τρόπο. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες του GDF είναι απολύτως διαφανείς και υπόκεινται στη νομοθεσία της Πολιτείας Delaware των ΗΠΑ. Υπόκεινται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ και έτσι αποκλείεται οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση. Διοικείται από εθελοντές και πατριώτες, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του είναι αμελητέα.

Ποιος είναι ο Πέτρος Νομικός


Ο δραστήριος 33χρονος Πέτρος Νομικός, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Princeton και εφοπλιστής τέταρτης γενιάς, ασχολείται με πλήθος επενδύσεων, σπονσοράρει μουσεία τέχνης και έχει στήσει τη δική του επιχείρηση κρασιού και μπίρας, της Volkan, στη Σαντορίνη.

Μάλιστα, η μπίρα Volkan, η οποία από τις αρχές του 2012 σερβίρεται στο Λονδίνο, στο εστιατόριο Petrus του πασίγνωστου σεφ Gordon Ramsay, αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν του κινήματος Greece Debt Free. Για κάθε 1 ευρώ κέρδους, η Volkan θα συμβάλει στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50 λεπτά. Εκτός του GDF, ο Π. Νομικός είναι αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός επίσης μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης. Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου, λέει ο ίδιος.

Η κρίση αποτελεί το ισχυρότερο εθνικό κάλεσμα για δράση αλλά και το πιο ισχυρό όπλο για αλλαγή, σημειώνει χαρακτηριστικά. «Οι Έλληνες μπορεί να είναι φρικτοί πολίτες, είναι όμως φοβεροί πατριώτες», σχολίασε σε άλλη συνέντευξή του. Στο Princeton σπούδασε Ιστορία, με εξειδίκευση στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Η διπλωματική του ήταν εστιασμένη στην ελληνική κρίση του 1923-24 και αυτή ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, και η πηγή έμπνευσής του για τη δημιουργία του Greece Debt Free.