Ute Lemper: Η κυρία επιστρέφει φουριόζα

ute-lemper-i-kyria-epistrefei-fourioza

Όσοι δεν μπόρεσαν να την ακούσουν τον περασμένο χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής (τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί από νωρίς) μπορούν να δουν την Ute Lemper μεθαύριο στο Ηρώδειο, όπου θα εμφανιστεί με τον τίτλο «Best of» που προδίδει και το περιεχόμενο. Τραγουδίστρια, χορεύτρια, ηθοποιός, συνθέτις, στιχουργός, ζωγράφος και μοντέλο, η Λέμπερ θα ερμηνεύσει τραγούδια από το γαλλικό και το γερμαντικό καμπαρέ αλλά και γνωστές συνθέσεις από μιούζικαλ.


Το πρόγραμμα της, πολυδιάστατο, θα περιλάβει Μπρεχτ και Βάιλ, Πιαθ και Χολάντερ, Γκέρσουιν και Γουέμπερ, με μοναδικό συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στο ερωτικό, το πολιτικό και το μελό την ίδια την ερμηνεύτρια, που δεν έχει πρόβλημα να βάλει δίπλα στην «Τζένη των πειρατών» το «La vie en rose».

«Χρειάζομαι τη σκηνή. Το να μοιράζεσαι ένα λεπτό, μια μικρή ζωή με το κοινό, είναι ασύγκριτο... Εκείνο που λατρεύω στη σκηνή είναι να προκαλώ το κοινό. Οι παραστάσεις μου είναι ένα σχόλιο για την ηθική, ενάντια στον συντηρητισμό, για την ελευθερία και την αγάπη», δηλώνει η ίδια και επισημαίνει: «Ξέρετε, μπορώ να κάνω τα πάντα... γιατί είμαι Γερμανίδα!»

Στις αποσκευές της κάποιες σημαντικές διακρίσεις, «Καλλιτέχνις της χρονιάς 1993-1994» στο αμερικάνικο Μπιλμπόρντ, το βραβείο «Λόρενς Ολίβιε» το 1998 στο Λονδίνο για την ερμηνεία της στο «Σικάγο», αλλά και το βραβείο «Μολιέρος» στο Παρίσι, για την ερμηνεία της στο «Καμπαρέ».

Κι ακόμα είναι πολλοί οι σημαντικοί δημιουργοί των οποίων υπήρξε μούσα. Ο Μπεζάρ χορογράφησε γι' αυτήν το μπαλέτο «Αιφνίδιος θάνατος», η Πίνα Μπάους επίσης το «Weil Revue», ο Μάικλ Νάιμαν, ο Ελβις Κοστέλο, ο Τομ Γουέιτς, ο Φίλιπ Γκλας και ο Νικ Κέιβ τής εμπιστεύτηκαν τραγούδια τους αλλά και ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ και ο Ρόμπερτ Ολτμαν ρόλους στα «Παραμύθια του Πρόσπερου» και το «Πρετ α Πορτέ» αντίστοιχα.

Τέλος, συνέπραξε με μεγάλες ορχήστρες, τις συμφωνικές του Λονδίνου, της Βοστόνης, του Ισραήλ και με κορυφαίους μαέστρους, μεταξύ των οποίων και ο Ζούμπιν Μέτα.