Γυμνώνεται για να ντύσει το Μουσείο

gymnonetai-gia-na-ntysei-to-mouseio

Δεν θα μείνει ούτε μισό αρχαίο γλυπτό πάνω στον Παρθενώνα. Όλα θα κατεβούν και θα αντικατασταθούν από χυτά αντίγραφα, όσο υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση και τα καταστρέφει.

Σε ενάμιση μήνα πρόκειται να υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πρόταση για την απομάκρυνση των δύο τελευταίων μετοπών της βόρειας πλευράς. Η μία, μάλιστα, είναι η λεγόμενη του «Ευαγγελισμού», η καλύτερα σωζόμενη από όλες, γιατί θύμιζε στους χριστιανούς τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και δεν την απολάξευσαν όπως τις άλλες. Και έπεται συνέχεια... Για την πρώτη νότια μετόπη, «ένα εμβληματικό γλυπτό του διακόσμου του Παρθενώνα, που εξαιρέθηκε από τη λαφυραγωγία του Ελγιν λόγω τεχνικών δυσκολιών» και για τις 14 μετόπες της δυτικής πλευράς, που βρίσκονται «σε οικτρή κατάσταση», όπως δήλωσε ο έφορος Ακρόπολης Αλ. Μάντης.

Το ιδεολογικό ζήτημα της διατήρησης της αυθεντικότητας των μνημείων της Ακρόπολης μετά τη σταδιακή «αποψίλωσή» τους από το γλυπτό τους διάκοσμο, που επιβλήθηκε ως αναγκαιότητα από τη δεκαετία του '70, όταν κατέβηκε για λόγους προστασίας το σύμπλεγμα των Κεκροπιδών από τον Παρθενώνα (1976) και οι Καρυάτιδες από το Ερέχθειο (1979), θα είναι πάντα ένα σοβαρό θέμα που θα διχάζει. Και ίσως ήρθε η ώρα να οργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο, όπως έγινε και πριν από 30 χρόνια για την έναρξη της αναστήλωσης των μνημείων αυτών.

Σ' αυτόν τον προβληματισμό ανάγεται και η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε προχθές στο ΚΑΣ ανάμεσα στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ) Δημοσθένη Ζιρώ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Χαράλαμπο Μπούρα για... ένα φαινομενικά δευτερεύον ζήτημα. Για το αν θα έπρεπε να εγκριθεί, μαζί με μία εξαιρετική μελέτη της αρχιτέκτονος Ροζαλίας Χριστοδουλοπούλου για την αποκατάσταση του δυτικού τμήματος του θριγκού της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα, και η πρόταση του εφόρου Ακρόπολης Αλ. Μάντη για τη μελλοντική διαχείριση του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.

Ο πρώτος επέμενε να συζητηθεί μόνο η μελέτη της κ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ ο δεύτερος έκρινε αναγκαία και την έγκριση της πρότασης Μάντη, δεδομένου ότι είχε παραγγελθεί από το ΚΑΣ και είχε γίνει υπουργική απόφαση.

Η αλήθεια είναι ότι είχε τεθεί τελευταία στο Συμβούλιο το ερώτημα πού θα πάνε τα κομμάτια που κατεβαίνουν κάθε τόσο από τον Παρθενώνα, τι έχει απομείνει πάνω στο μνημείο και ποιο το μέλλον που επιφυλάσσεται σε αυτά. Ο Αλ. Μάντης μέτρησε 17 μετόπες επάνω στο μνημείο και πρότεινε όλες να κατεβούν (14 από τη δυτική πλευρά, 2 από τη βόρεια και 1 από τη νότια) και να εκτεθούν στο τρίτο επίπεδο του νέου Μουσείου Ακρόπολης.

«Η ελληνική πολιτεία προβληματίζεται για την καταβίβαση των αρχιτεκτονικών γλυπτών», είπε, αλλά «η καθαίρεση των μετοπών συνδέθηκε και με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης», δίνοντας την αίσθηση ότι το Μουσείο τις χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αίθουσα του Παρθενώνα στην οποία αναπαριστάται ο φειδιακός διάκοσμος.

«Τα γλυπτά ανήκουν στα μνημεία τους. Δεν τα κατεβάζουμε για να τα βάλουμε στα μουσεία», αντέτεινε ο προϊστάμενος της ΔΑΑΜ. χαρακτηρίζοντας την πρόταση Μάντη ως προσπάθεια «σαλαμοποίησης» του θέματος, αφού προβλέπει το κατέβασμα κι άλλων αρχιτεκτονικών γλυπτών από τον Παρθενώνα. Αμφισβήτησε την ύπαρξη αναλυτικής μελέτης γι' αυτό το μεγάλο εγχείρημα, λέγοντας: «αυτή δεν είναι σωστή μελέτη». Αργότερα όμως, ύστερα από παρέμβαση του Χαρ. Μπούρα, που τόνισε πως «είναι έτοιμη η πρόταση», αναγκάστηκε να τη δεχθεί, με μία προϋπόθεση: ότι στην απόφαση θα γίνεται λόγος για προσωρινή απομάκρυνση των αρχαίων, κάτι το οποίο ζήτησε και η γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων. «Τα πάντα είναι αναστρέψιμα. Μπορούν να αλλάξουν. Μια άλλη γενιά, αν καθαρίσει η ατμόσφαιρα, μπορεί να τα επιστρέψει στο μνημείο», απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ. Μόνο που δεν διευκρίνισε, αν αυτό συμβεί τι θα βλέπουμε στο Μουσείο;