Η νέα χρυσή εποχή για τις μαφίες

i-nea-chrysi-epochi-gia-tis-mafies

Η παγκοσμιοποίηση και η πτώση του κομμουνισμού προσφέρουν ένα ευρύτατο πεδίο δράσης στο οργανωμένο έγκλημα.

Ο Γκλένι είναι ένας 49χρονος Βρετανός, ρωσικής καταγωγής, ο οποίος έπειτα από τόσα χρόνια έρευνας έγραψε ένα βιβλίο 500 σελίδων με τίτλο «McMafia». Πρόκειται για ένα σκοτεινό ταξίδι στην παγκοσμιοποίηση, στις σκοτεινές γωνιές ενός κόσμου όπου από κάποιες ανοικτές διόδους του κινείται, κάθε φορά με μεγαλύτερη ευχέρεια, η τεράστια Υδρα του οργανωμένου εγκλήματος, διαβάζουμε στην «Ελ Παΐς».

Οι πρωταγωνιστές του «McMafia» δεν είναι μόνο οι τύποι της coppola (της παραδοσιακής σικελικής μαφίας) που ελέγχουν δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα και ναρκωτικά, καθισμένοι στη σκιά κάποιου δέντρου στην εξοχή, ούτε οι Βούλγαροι μαφιόζοι με τις χρυσές αλυσίδες στο λαιμό που θα μπορούσαν να δέσουν και ολόκληρο βαπόρι: είναι άτομα πολύ πιο σοφιστικέ και ικανά, που ξέρουν να επωφελούνται από τα τυφλά σημεία του συστήματος στο οποίο ζουν. Και σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο αυτό σημαίνει πως αυτά ισχύουν για όλον τον πλανήτη.

Η εξάπλωση αυτού που ονομάζω "οικονομία στη σκιά", στην οποία οι εγκληματικές οργανώσεις όλου του κόσμου έχουν ένα σημαντικό ρόλο, έχει ενταθεί κυρίως μετά την πτώση του κομμουνισμού και ως συνέπεια της παγκοσμιοποίησης, η οποία αποτελεί τη χρυσή εποχή της μαφίας. Παρά τα εμπόδια που ορθώνονται απέναντι σε αυτού του είδους την οικονομία, υπάρχουν θεσμοί, όπως παραδείγματος χάριν η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που προσφέρουν ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται το οργανωμένο έγκλημα.

Αυτό συμπίπτει επίσης με μία γιγαντιαία μεταλλαγή που δεν επηρεάζει μόνο την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αλλά και περιοχές όπως η Νότια Αφρική. Δεν είναι πάντα δυνατό να ικανοποιήσεις τις υλικές επιθυμίες των ανθρώπων, κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες, μέσα από μεθόδους που νόμιμα επιτρέπονται στην παγκοσμιοποίηση. Ενα παράδειγμα: η Αλβανία κατέρρευσε, συγχρόνως με τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες εξήγαν κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα εσπεριδοειδή.

Προσπάθησαν να πουλήσουν τα πορτοκάλια και τα λεμόνια τους στη Δυτική Ευρώπη, αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική προστάτευε τους καλλιεργητές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Τι συνέβη λοιπόν; Πολλοί από αυτούς τους αγρότες κατέστρεψαν τις καλλιέργειές τους και φύτεψαν κάνναβη, την οποία πωλούν τώρα σε τεράστιες ποσότητες. Και τέτοιου είδους παραδείγματα πολλαπλασιάστηκαν σε όλον τον κόσμο. Οσο συνέβαινε αυτή η αλλαγή των καλλιεργειών, το οργανωμένο έγκλημα εργάστηκε γρήγορα και έξυπνα και αναπτύχθηκε ένα παγκόσμιο σύστημα, το οποίο αποτέλεσε μια εναλλακτική οικονομία.

Ο αποκλεισμός


Η πολιτική αστάθεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν ένα καλό κλίμα για την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και χώρες που έχουν μείνει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η ιδέα πως αν αφήνεις έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια χώρα, εμποδίζεις τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι λανθασμένη. Οσοι ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα πάντα καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα. Είναι απλοί άνθρωποι, τελωνειακοί, σερβιτόροι... Με την πτώση του κομμουνισμού και την αύξηση της μετανάστευσης αυτό μετατράπηκε σε αληθινό πρόβλημα. Οι άνθρωποι της Ε.Ε. που επιθυμούν να κρατήσουν μακριά από την Ευρώπη χώρες, π.χ. των Βαλκανίων, προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στο οργανωμένο έγκλημα. Η ανεργία επίσης είναι δώρο προς το οργανωμένο έγκλημα, γιατί του προσφέρεται τεράστια εργατική δύναμη για τις πάσης φύσεως δουλειές του.

Η μετάλλαξη


Για αυτό το λόγο το Κόσοβο, στο οποίο η ανεργία φτάνει το 50%, θεωρείται από πολλούς μια μικρή Κολομβία στην Ευρώπη;

Δεν είναι Κολομβία γιατί δεν παράγει κοκαΐνη, αλλά είναι ένα μεγάλο σημείο διακίνησης ηρωίνης και εμπορίου λευκής σαρκός, στην Ευρώπη. Επίσης είναι ένα παράδειγμα για το πώς ένας τόπος στον οποίο δρούσε η μαφία με παραδοσιακό τρόπο, αυτή μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή. Υπάρχει μια πόλη στη νότια Σερβία, κυρίως με αλβανικό πληθυσμό, που είναι το κέντρο διακίνησης ηρωίνης που προέρχεται από τη Βουλγαρία και την προωθεί η τουρκική μαφία. Ενας δρόμος περνά από το Κόσοβο, τη FYROM και φτάνει στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας, ενώ άλλα φορτία περνούν βορειότερα, μέσω Βελιγραδίου, Αυστρίας και Γερμανίας.

Από το 1999, όσο ήταν υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, το ΑΕΠ του Κοσόβου μειώθηκε. Επιπλέον, με το που τελείωσε ο πόλεμος, οι χώρες της Ευρώπης έδιωξαν πολλούς Αλβανούς πρόσφυγες που είχαν καταφύγει εκεί και αυτό μείωσε τα εμβάσματα προς τη χώρα τους. Ο συνδυασμός μιας οικονομίας σε ύφεση και της καλπάζουσας ανεργίας, συν τις γυναίκες και την ηρωίνη, από μόνα τους μπορούν να μετατρέψουν το Κόσοβο σε μια μαφιόζικη χώρα. Ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί με το πώς λειτουργεί αυτό το κράτος. Σήμερα υπάρχουν πέντε εξουσίες συγχρόνως και καμία δεν γνωρίζει τι κάνει η άλλη. Το μόνο που λειτουργεί μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση είναι η μαφία.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν δεν φαίνεται να κερδίζεται. Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών θα αποτελούσε χτύπημα για τη μαφία;

Είναι σίγουρο πως οι Ταλιμπάν θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. Τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, τον ονομάζω "τα καινούργια ρούχα του βασιλιά". Ο βασιλιάς είναι γυμνός αλλά κανείς δεν τολμά να του το πει. Είναι ένας αγώνας που άρχισε στη δεκαετία του '20 ή με τη σύγχρονη μορφή του, επί προεδρίας Ρέιγκαν. Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών εγγυάται στο οργανωμένο έγκλημα τεράστια οικονομικά οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχω μιλήσει με διάφορους μεγάλους εξαγωγείς μαριχουάνας στον Καναδά και όλοι ήταν εναντίον της νομιμοποίησης γιατί ζουν πολύ καλά χάρη στην απαγόρευση. Οι εγκληματίες συμφωνούν απόλυτα με τους τύπους στην Ουάσιγκτον, που επιθυμούν να διατηρήσουν τις ισχύουσες πολιτικές. Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι FARC στην Κολομβία δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ισχύ τους χωρίς τη βιομηχανία οπίου και κοκαΐνης. Εχουμε χάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εξαιτίας αυτού του άσκοπου πολέμου εναντίον των ναρκωτικών. Πρέπει να επιλέξουμε: Θέλουμε να εξοντώσουμε την Αλ Κάιντα ή όχι; Αν ναι, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας απέναντι στα ναρκωτικά».